© Publicitātes foto

Kāzu sezona rit pilnā sparā un daudz runā par to, ko vilkt un ko nevilkt kāzu dienā un kā tērpties, kā viesim kāzu svinībās, tāpēc parunāsim par vēsturē monumentāliem un skandaloziem līgavu tērpiem. Kā saka, iedvesma var nākt no visneiedomājamākajiem avotiem.

Šīs kāzu kleitas izraisīja skandālus un diskusijas dažādu iemeslu dēļ, sākot no to izšķērdības un greznības un beidzot ar to atkāpšanos no tradicionālā līgavas tērpa. Tos joprojām turpina atcerēties un apspriest kāzu modes un slavenību kultūras kontekstā.

Publicitātes foto

1.Vēsturiskā Elizabetes Teilores kāzu kleita

1950.gadā Elizabete Teilore greznā ceremonijā apprecējās ar savu pirmo vīru Konrādu "Nikiju" Hiltonu. Vēsturisko kleitu dizainēja Helēna Roze, pie tās strādāja 15 cilvēku komanda un tās izveidošana prasīja gandrīz trīs mēnešus. Kāzu kleita bija veidota no 23 metriem satīna un izšūtā ar dažādām smalkām pērlēm. Laulība ilga tikai astoņus mēnešus, par ekstravagantajām kāzām runā joprojām. Elizabetes Teilores kāzu kleita ir nozīmīga Holivudas vēstures daļa un cieši saistīta ar Holivudas zelta laikmetu.

Kleita 2013.gadā tika pārdota izsolē par 187 000 dolāru.

Publicitātes foto

2.Grandiozā princeses Diānas kāzu kleita

Princeses Diānas kāzas ar princi Čārlzu 1981. gadā bija ļoti gaidīts un svinēts notikums. Deivida un Elizabetes Emanuelu dizainētā kāzu kleita kļuva par ikonu ar savu grandiozitāti un ekstravaganci. Kleita bija gandrīz 8 metrus gara (garākā karalisko kāzu kleitu vēsturē), to rotāja mežģīnes, fliteri un 10 000 pērļu, padarot to par vienu no neaizmirstamākajām un visvairāk diskutētajām kāzu kleitām vēsturē. Tika ziņots, ka tā izmaksāja aptuveni 90 000 sterliņu mārciņas.

Publicitātes foto

3.Yoko Ono netradicionālā kāzu kleita

1969.gada 20. martā Gibraltārā apprecējās leģendārais mūziķis Džons Lenons un avangarda māksliniece Joko Ono. Viņas kāzu kleita bija avangardisks un netradicionāls mākslas darbs, kas atspoguļoja viņas māksliniecisko izjūtu un unikālo stilu. Kāzu tērpu veidoja pati līgava un tā vairāk bija antikāzu kleita, izaicinot tradicionālās normas un prasības, kas saistītas ar līgavas tērpu. Tēls sastāvēja no īsas, baltas minikleitas, platas cepures, zeķēm līdz ceļiem un kedām. Pati kleita bija minimālistiska, tai bija tīras līnijas un mūsdienīgs dizains, pretstatā sarežģītajām un ekstravagantajām kāzu kleitām, kas parasti bija redzamas tajā laikā. Viņas tēls atspoguļoja viņas jauneklīgo un dumpīgo šarmu.

Publicitātes foto

4.Ditas fon Tīsas violetā kāzu kleita

2005.gadā burleskas dejotāja Dita fon Tīza gotiska stila kāzās, kas bija glamūra un absurda sajaukums, apprecējās ar mūziķi Merilinu Mensonu. Viņas violetā kāzu kleita, ko izstrādāja Vivjena Vestvuda, atkāpās no tradicionālās baltās kleitas, piešķirot pasākumam dramatisku pieskārienu.

Dita fon Tīsa ir pazīstama ar savu mīlestību pret vintage modi, īpaši no 1940. un 1950. gadiem. Viņas kāzu kleita, kas tika darināta no grezna zīda auduma, godināja šo laikmetu ar savu retro iedvesmoto dizainu un detaļām.

Publicitātes foto

5.Gvenas Stefani rozā kāzu kleita

2002.gadā dziedātāja Gvena Stefani apprecējās ar Gevinu Rosdeilu netradicionālā rozā ombre kāzu kleitā. Christian Dior kleita, ko dizainējis slavenais Džons Galjāno, izraisīja sensāciju modes pasaulē, jo atkāpās no tradicionālajām vērtībām - baltās kāzu kleitas. Šī avangardiskā izvēle raksturo Stefani unikālo un drosmīgo stilu.

Publicitātes foto

6.Solānžas Noulzas kāzu tērps - kombinezons

2014.gadā dziedātāja Solānža Noulza (Bejonse māsa) parādīja savu individualitāti un izšķīrās par labu drosmīgai izvēlei. Kad viņa apprecējās ar Alanu Fergusonu, tradicionālās kāzu kleitas vietā viņa vilka elegantu kombinezonu ar apmetni, ko izstrādāja dizaineris Stefans Rolands. Viņas minimālistiskais tērps saņēma gan uzslavas, gan kritiku par novirzīšanos no normas.

Publicitātes foto

7.Kristāliem rotātā ekstravagantā Selīnas Dionas kāzu kleita

Selīnas Dionas kāzas ar talantu menedžeri Renē Anželilu 1994. gadā bija iedvesmotas no karaliskajām kāzām un bija greznības kalngals. Eleganto un izsmalcināto kāzu kleitu dizainēja Mirella un Stīvs Džentili un tā bija īsts šedevrs. Kleita, kas radīta iedvesmojoties no princeses Diānas kāzu kleitas, bija ziloņkaula tonī no satīna un mežģīnēm, 6 metrus gara, rotāta ar Swarovski kristāliem un pērlēm. Tika ziņots, ka kleita svēra apmēram 9 kilogramus tās sarežģīto rotājumu dēļ. Tika lēsts, ka kleitas izmaksas bija aptuveni 25 000 dolāru.

Pati kleita bija meistardarbs, taču uzmanības centrā bija dramatiskais plīvurs/galvas rota. Tā bija kronim līdzīga rota ar kristāliem, dimantiem un pērlēm, kas papildināja viņas kāzu kleitu un piešķīra tēlam papildus karaliskumu.

Publicitātes foto

Kas padara kāzu tērpu skandalozu? Protams, sabiedrības viedoklis un reakcija. Lai gan dažas greznākās un ekstravagantākās kāzu kleitas runā pašas par sevi, vienkāršās, netradicionālās un radošās izvēles izpelnās sabiedrības nosodījumu. Jebkurā gadījumā katram ir un būs savs viedoklis, jo cilvēkiem ir dažādas perspektīvas un vērtības attiecībā uz kāzām un modi. Galu galā viedoklis ir subjektīvs un vissvarīgākais ir tas, lai pāris justos ērti un apmierināts ar savu izvēli, jo šī ir viņu īpašā diena, lai svinētu mīlestību un apņemšanos vienam pret otru.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv