2.lapa

Ārkārtas gadījumā

Publicitātes foto

Maxim Boxer Gallery Rīgā (Lāčplēša ielā 48) skatāma jaunās gleznotājas Olias Katkovas darbu izstāde “In Case of Emergency”.

Izstādē eksponēti gleznojumi un objekti, kas tapuši pēdējo gadu laikā. Tajos atainotie, it kā nesvarīgie un ikdienišķie sīkumi, māksliniecei kļuvuši par avārijas izeju uz mirkļa tagadni - (vēl vai jau) postošās pasaules neiztraucētu. Izstādē mīt tas, ko var definēt kā augšas un lejas, tas, ko bieži atstājam kategorijās “tā-starp-citu” un “lai-vai-kā”.

“Tāpat kā daudzi šobrīd, es jūtu vajadzību rekonstruēt un meklēt mierinājumu pārdomās par mājām, piederību un nākotni. Šie darbi ir kā ieteikums pievērsties tūlītējai realitātei kā šo meklējumu sākuma punktam.

Es ceru, ka tas arī kādam palīdzēs,” atklāj māksliniece.

Olias Katkovas radošā prakse ir vērsta uz ikdienas priekšmetu un telpu izjaukšanu un māksliniecisko rekonstrukciju, ar mērķi pētīt to kontekstu, funkciju, formu, nozīmi un emocijas. Tas ir veids, kā māksliniece apstrādā personīgo vēsturi, pārvēršot to par notikumu un lietu arhīvu, neklasificējot tos “svarīgos” un “nesvarīgos”, bet meklējot savstarpējo saistību un kopīgu saikni ar citu cilvēku pieredzi. Viņa atlasa priekšmetus, kas vēsta par smalkiem stāstiem, bieži vien saistītiem ar idejām par mājām, bērnību, klātbūtni un prombūtni, kur prombūtne bieži vien nozīmē zaudējumu.

Olia Katkova (1996) ar izcilību absolvējusi Bath School of Art Apvienotajā Karalistē., piedalījusies grupu izstādēs Maskavā un Londonā.

Maxim Boxer Gallery Rīgā kopš 2023. gada vasaras pārstāv laikmetīgo mākslu un sniedz iespēju iepazīst to mākslinieku darbus, kuri politiskās nostājas dēļ pagājušajos gados pameta Krieviju.

Šīs izstādes atklāj trimdas ietekmi uz mākslinieku pašreizējo radošo praksi. Galerija atbalsta arī jaunos Rīgas māksliniekus, bezmaksas organizējot viņu personālizstādes, tādejādi darbojoties ne tikai kā galerija, bet arī kā bezpeļņas projekts, kas dokumentē mākslas tendences un fiksē mākslinieku domas šajā sarežģītajā laikā.

Izstādi bez maksas iespējams apskatīt galerijas darba laikā: otrdienās, trešdienās, ceturtdienās no 18.00 - 22.00 līdz 4. februārim.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā