© pixabay.com

Ziemassvētki, jaunais gads - patiesībā jebkuri svētki aicina plašāk atvērt maciņu, pērkot dāvanas, klājot galdu, sarūpējot jaunu svētku tērpu. Mūsdienās “svinēt” nereti kļūst par sinomīmu vārdam “pirkt”, “dāvināt” - par sinonīmu vārdam “tērēt”. 

pixabay.com

Bet varbūt iespējams arī citādi? Draudzīgāk maciņam, vienkāršāk, rāmāk, arī - ilgtspējīgāk?

Uzzini, kā sarūpēt skaistus svētkus tā, lai būtu prieks ne tikai pašam un ģimenei, bet arī dabai un maciņam.

pixabay.com

Ilgtspējīgas dāvanas

Svētki nav iedomājami bez dāvanām - tomēr tas, ka dāvanai jābūt iegādātai veikalā, nebūt nav obligāti. Dāvanai, iespējams, nemaz nav jābūt taustāmai - tā var būt arī sajūta, pieredze… Lūk, dažas citādākas dāvanu un apdāvināšanās idejas.

Ar rokām darinātas dāvanas

Ar rokām darinātām dāvanām ir ne tikai personisks pieskāriens, bet tās nereti ļaus ietaupīt dāvanu budžetu. Sveces, ziepes, pašdarinātas eglīšu mantiņas, piparkūkas vai svētku cepumi - šīs ir tikai dažas no neskaitām idejām, ko īstenot, it īpaši, ja gatavosiet tās kopā ar bērniem.

Atbalstiet vietējos ražotājus

Atbalstiet vietējos ražotājus. Piešķiriet savai dāvanai papildus nozīmi, pastāstot, no kurienes tā ir nākusi vai kā tapusi.

Pieredze pāri lietām

Sniedziet pieredzi, nevis fiziskas dāvanas. Tās var būt biļetes uz koncertu, kulinārijas nodarbības vai nedēļas nogales atpūta, lai radītu kopīgas atmiņas.

DIY dāvanu iesaiņošana

pixabay.com

Vai zinājāt, ka arī dāvanu iesaiņošana var būt ilgtspējīga? Izmantojot pārstrādātu papīru, audumu, avīzes vai pat šalles, lai iesaiņotu dāvanu. Rotājumiem izmantojiet eglīšu mantiņas, kas arī kļūs par daļu no dāvanas, vai, piemēram, konfektes skaistos iesaiņojuma papīrīšos. Veiciniet atkārtoti lietojamu dāvanu maisiņu vai kārbiņu izmantošanu - šeit galvenais ir būt radošam.

Citādāka dāvināšanas pieredze

Varbūt jūsu ģimenē jau par tradīciju kļuvusi svētku loterija? Šī ir lieliska tradīcija, kas ne vien ļauj ietaupīt ģimenes budžetu, bet arī ļauj vaļu fantāzijai - katrs izlozē ģimenes locekli, kam sarūpēt tikai vienu, bet pārdomātu dāvanu. Bet varbūt loterijas noteikums ir, ka dāvanai ir jābūt apēdamai?

Skaista, bet nereti aizmirsa tradīcija ir arī “slepenais rūķis” vai “laimes aka” - galvenais vienoties par visiem pieņemamiem noteikumiem un atcerēties, ka dāvināšanas prieks slēpjas procesā un tajā ieguldītajā laikā un enerģijā, domājot par dāvanas saņēmēju.

pixabay.com

Dāvanas, kas nekrās putekļus

Nereti ģimenē dāvanas gaida tieši vismazākie ģimenes locekļi - bet jūs būsiet pārsteigti, cik lielu prieku bērniem sagādās nevis materiāla lieta, bet pieredze, piemēram, došanās uz mežu rotāt eglīti, vai, piemēram, kopīgs ģimenes izbrauciens sniega kamanās.

Par oriģinālu dāvanu ģimenei var kļūt arī lietas, kuras nevaram iesaiņot kārbiņā, tomēr tām ir daudz lielāka vērtība - tas var būt ģimenes ziedojums dzīvnieku patversmei un kopīga pastaiga ar suņiem, vai apņemšanās kopā doties uz sporta zāli, uzdāvinot viens otram abonementu.

Svētku dekori, kas kalpos ne tikai Ziemassvētkos

pixabay.com

Kas šogad modē Ziemassvētkos? Bet kas būs modē vienmēr?

Rotājot māju svētkiem, svarīgi atcerēties, ka svētki ir tikai īsu brīdi, tāpēc ilgtspējīgāk (un ekonomiskāk) būs izraudzīties vai nu tādus rotājumus, kas būs noderīgi arī citiem svētkiem, vai arī pagatavot tādus rotājumus, kas pēc svētkiem nebūs jānoglabā uz veselu gadu.

Dabiski rotājumi

Rotājumos izmantojiet dabiskus elementus, piemēram, priežu čiekurus, zarus vai apelsīnu šķēlītes. Šādi rotājumi būs ne vien maciņam, bet arī videi draudzīgi.

Galda klājumā lieliski izskatīsies sulīgi, sarkani āboli, kanēļa standziņas, svaigi egļu vai priežu zari, baltas sveces, lina salvetes - lietas, kuras nav obligāti jāpērk, rotātas ar Ziemassvētku atribūtiku, lai tās kalpotu arī pēc svētkiem.

pixabay.com

RECEPTE

Perfekti izkaltētas apelsīnu šķēlītes

Lai nevainojami izkaltētu apelsīnu šķēlītes, kuras noderēs gan dekoram, gan dāvanu saiņošanai, apelsīni jāsagriež pēc iespējas plānākās šķēlītēs un jānosusina uz papīra dvieļa. Atstājiet tos uz sausa dvieļa pa nakti, pēc tam kārtojiet uz cepamā papīra un lieciet 180-200 grādu karstā cepeškrānī.

Svarīgi šķēlītes apgrozīt ik pēc 30 minūtēm, līdz tās ir nevainojami izžuvušas.

Pārstrādāti materiāli

Vai kāds vēl atceras, kā izgriezt skaistu papīra sniegpārsliņu? Vai savērt virteni no makaroniem? Kā būtu ar eglītes rotājumiem no piparkūkām - visas šīs nu jau piemirstās, bet skaistās tradīcijas, šobrīd iegūst jaunu elpu - un ne velti. Tas ne tikai samazina atkritumu daudzumu, bet arī piešķir dekoram radošu un unikālu pieskārienu.

pixabay.com

LED gaismas

Izmantojiet LED gaismas gan iekštelpu, gan pagalma dekorēšanai - turklāt, iegādājoties jaunas lampiņas, paturiet prātā, ka, piemēram, spuldzīšu virtene lieliski izskatīsies arī vasaras naktīs dārzā, romantiskas noskaņas radīšanai.

Minimālisma pieeja

Minimālistiska pieeja dekorēšanai - tā ir koncentrēšanās uz dažiem galvenajiem elementiem, kam ir sentimentāla vērtība vai kurus var atkārtoti izmantot dažādos veidos dažādos gadījumos - sveces, neitrālu krāsu tekstils - visas šīs lietas noderēs arī citos svētkos.

Idejas mazliet citādiem svētkiem

pixabay.com

Digitālie ielūgumi un apsveikumi

Ja organizējat svētku svinības savās mājās, digitālie ielūgumi ir lielisks veids, kā taupīt resursus un būt radošam, izveidojot foto vai video ielūgumu.

Tāpat arī ar apsveikuma kartītēm - nosūtiet attāliem ģimenes locekļiem skaistu virtuālo apsveikumu, savukārt vecvecākiem, gluži otrādi, dāviniet mazbērnu pašgatavotas kartītes vai arī izdrukājiet savas ģimenes skaistākos fotomirkļus, ko pasniegt Ziemassvētku apsveikuma vietā.

Potluck stils

Vai zināt, kas ir “potluck”? Šī tracīcija krietni atvieglo saimnieces darbu - ikviens viesis nāk ciemos, līdzi ņemdams savu cienastu, lieliski, ja iepriekš vienojas, ko kurš sarūpē, lai uzklātu svētku galdu.

pixabay.com

diena

“Jā” diena, iespējams, ir katra bērna sapnis - diena, kad vecāki uz visiem jautājumiem, ierosinājumiem un lūgumiem drīkst atbildēt tikai ar “jā” var kļūt par skaistāko svētku dāvanu.

Iepriekš gan jāvienojas par dažiem noteikumiem, piemēram, nekas, ko bērni “lūdz”, nedrīkst pārsniegt summu x, nav atļauts iegādāties vai darīt lietas, kas “nepaliek” tikai šajā dienā - piemēram, nopirkt sunīti vai nokrāsot matus.

pixabay.com

Sagatavojiet nelielus ieteikumus bērniem jau iepriekš, lai viņi saprastu, kurā virzienā doties, piemēram - brokastis kafejnīcā, ēdot saldējumu, tērptiem pidžamās. Un šis būs tikai lieliskas dienas sākums.

Svētki tikai jums

Ja arī jums gatavošanās svētkiem saistās ar stresu un burzmu, pārrakstiet noteikumus - sviniet tieši tā, kā patīk jums un jūsu ģimenei. Vakars ar piparkūkām, karstvīnu un iemīļoto grāmatu, bet bez svētku galda un radiem? Kāpēc gan ne?

pixabay.com

Aizbēgt uz kādu romantisku Eiropas svētku tirdziņu, lai divatā klīstu pa vecpilsētas ieliņām? Skan burvīgi!

Doties uz kūrortu, lai zvilnētu pie baseina - arī tas ir atļauts - ja vien jums tas patiešām sagādā prieku.

Gūstiet prieku iepriecinot

Lielisks veids, kā radīt svētku sajūtu sev, ir palīdzēt to radīt citiem - vientuļie seniori, bērni vai vienkārši cilvēki, kas jums ir apkārt - atrodiet kādu, ko iepriecināt svētkos. Gada nogalē sociālajos tīklos itin bieži redzam aicinājumus palīdzēt, iepriecināt vai atbalstīt - šī var kļūt par jūsu ģimenes skaistāko tradīciju.

Svētkiem ne vienmēr jābūt pilniem ar kņadu, neprātīgu iepirkšanos un netīro trauku kalniem, kas paliek pēc viesībām - kādam tas sagādā prieku, bet kādam - nogurumu.

pixabay.com

Svētki - tas ir vārds, kuru nedefinē sabiedrība, reklāmas un influenceri, bet gan jūs un jūsu ģimene.

Nebaidieties svinēt pēc saviem noteikumiem!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv