Kadrs no filmas. © Publicitātes foto

30.maijā uz Latvijas lielajiem un mazajiem ekrāniem iznāk jauna Dziesmu svētkiem veltīta spēlfilma “Kolektīvs”. Filma tiks demonstrēta uzreiz divos formātos — kinoteātros pilnmetrāžas filmas veidā un LMT viedtelevīzijā seriāla veidā.

Filmu “Kolektīvs” veido četras dažādu režisoru uzņemtas noveles. Viens no autoriem (un vienīgais, kas šajā kompānijā nav latvietis) ir Aiks Karapetjans.

Aiks Karapetjans filmas uzņemšanā. / Publicitātes foto

- Aik, jūs esat spilgts tā saucamā autorkino pārstāvis. Jūsu filma “M.O.Ж.” (“Vīrietis oranžā vestē”) tiek dēvēta par pirmo īsto Latvijas šausmu filmu, bet pēdējais darbs — mistiski filozofiskā filma “Sema ceļojumi” — uzņemta melnās komēdijas žanrā. Ar ko jūs piesaistīja projekts “Kolektīvs”, kas veltīts tādai reālistiskai tēmai kā Dziesmu svētki?

- Es jau sen neesmu uzņēmis īsfilmas un šo darbu uztvēru, kā sava veida rotaļlietu, režisora vingrinājumu. Protams, 10 minūšu laikā daudz ko nepastāstīsi, bet man bija interesanti pastrādāt šajā projektā, izmēģināt masu ainas — mums kadrā ir nodarbināti līdz pat 30 cilvēkiem.

- Ar projekta kolēģiem kontaktējāties?

- Nē, absolūti nekontaktējos. Cik man zināms, pie “Kolektīva” piesaistīti 8 režisori. Četriem filmas jau gatavas, viens ķeras pie filmēšanas tūlīt, bet pārējie gaida savu kārtu. Ar daudziem projekta dalībniekiem esmu pazīstams personīgi, bet šo filmu mēs ar viņiem neapspriedām. Ceru, ka tās visas būs pilnīgi atšķirīgas noveles — gan pēc žanra, gan stila, gan noskaņas. Katram ir savs stāsts.

- Par ko ir jūsu?

- Par pašuzupurēšanos.

- Beidz! Tā taču ir komēdija …

- Mums sanāca tāds kā mistisks trilleris. Manas filmas nosaukums ir “Degsme”. Galvenais varonis ir Austrālijas latvietis, kurš aizraujas ar tautas dejām un ierodas Latvijā, lai piepildītu savu sapni — uzstāties Dziesmu svētkos vietējā kolektīva sastāvā. Bet viņu tur neņem, jo viņš nepiedalījās mēģinājumos. Un tad tomēr viņu paņem, bet ar vienu nosacījumu — viņam jāiztur mazs pārbaudījums... Viss, vairs neteikšu ne vārda, lai saglabājas intriga.

- Šis sižets man atgādināja jūsu pēdējo filmu “Sema ceļojumi” — arī tur varonis ārzemnieks ierodas Latvijā, un tad sākas kaut kas tāds!

- “Kolektīvā” viss ir daudz optimistiskāk.

- Kāpēc nolēmāt veidot filmu par dejotājiem, nevis dziedātājiem?

- Vienkārši deja ir kinematogrāfiskāka, tajā ir vairāk dinamikas.

- Kas atveido galvenās lomas?

- Austrālieti atveidoja Liepājas teātra aktieris Rolands Beķeris, divas sieviešu lomas atveidoja Ieva Florence-Vīksne un Līga Zeļģe.

Kadrs no filmas. / Publicitātes foto

- Aivara Čivžeļa novelē filmējies Latvijas ekspremjers Einars Repše, viņš atveidojis diriģentu. Vai jums arī būs kādas atpazīstamas sejas?

- Vienā no lomām ir Agris Daņiļēvičs. Viņš mūsu filmai iestudēja dejas un pats nospēlēja kolektīva vadītāja lomu.

- Vai jūs pats kādreiz esat dziedājis korī vai dejojis?

- Nē, nekad.

- Vai Dziesmu svētkos kādreiz esat bijis?

- Nē, tikai redzēju televīzijā. Ja godīgi, tad mani maz interesē folklora — ne tikai latviešu, bet vispār jebkura. Tautas māksla ir kolektīva darba auglis, bet mani vairāk interesē darbi, ko radījis nevis kolektīvs, bet konkrēts autors. Es domāju, ka Dziesmu svētki vairāk svētki ir tad, kad tu fiziski esi tajos iekšā, kad tevi pārņem enerģija. Un, pateicoties filmai, es to zināmā mērā varēju sajust.

- Kas ir jūsu tuvākajos plānos?

- Producēju kāda vietējā režisora filmu un gatavojos izrādei Jaunajā Rīgas teātrī. Šobrīd mēs ar dramaturģi Justīni Kļavu rakstām lugu — tā būs absurda komēdija par 1995. gadu Rīgā. Augustā sāksim mēģinājumus, oktobrī — pirmizrāde.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv