© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Tēlnieks Gļebs Panteļejevs asi iestājas pret otro pieminekļu nojaukšanas vilni.

LTV1 raidījumā "Kultūršoks" apspriests jautājums par iniciatīvu aizvākt Puškina pieminekli Rīgā.

Viedokli izteicis arī tēlnieks un Mākslas akadēmijas Tēlniecības katedras vadītājs Gļebs Panteļejevs: "Pieminekļa nojaukšana ir erotiska padarīšana. Kad piemineklis tiek nogāzts, organizētājam notiek hormonāla piešprice, izdalās endorfīns. Un gribās vēl. Jautājums, kā tas kļūst par precedentu turpmākai eskalācijai. Un vispār kulturālai paškastrācijai. Kancelējot un dzēšot veselu kultūras slāni, mēs sevi kulturāli kastrējam."

Iepriekš tēlnieks izteicies, ka bija saprotami nosacījumi pirmajam pieminekļu nojaukšanas vilnim, jo esot bijis skaidrs saraksts ar kritērijiem, parametriem, piemēram, sirpji, āmuri, agresīvi vēstījumi, totalitāra režīma slavināšana u.tml. Bet tagad, viņaprāt, par kritērijiem kļūst aktīvistu iedomas.

Toties pārliecināts par Puškina pieminekļa nojaukšanu ir Rīgas domes deputāts Māris Mičerevskis ("Kods Rīgai"): "Pieminekļa sēdē deputāts no Latvijas Krievu savienības Mitrofanovs izteica zīmīgu frāzi, ka nevajag ņemt šos pieminekļus nost, jo mainīsies vara un tad tie būs jāliek atpakaļ. Tas ir tas, ko viņiem šie pieminekļi nozīmē- gaidas, iezīmētā teritorija,kur gaida atpakaļ Krievijas varu."

Pilns raidījums šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv