© Publicitātes foto

Zemesriekstu sviests ir īsts gardums, to var izmantot gan brokastu ēdienos, gan smūtijos, gan pamatēdienos un tas lieliski noder kā uzkoda, kad jāsteidzas un pa rokai ir vēl kāds ābols vai banāns.

Ir pienācis arī tas laiks, kad mums Latvijā ir savs - kvalitatīvs un dabīgs zemesriekstu sviests, un tam ir dažādas variācijas. Zemesriekstu sviests ir lielisks olbaltumvielu avots, satur gan vitamīnu E, gan magniju, gan cinku, bet jāņem gan vērā, ka tas tomēr ir un paliek riekstu sviests un satur daudz kaloriju, tāpēc visu burciņu gluži nevajadzētu apēst.

Spring rolls ar kūpinātu tofu un zemesriekstu mērci

Publicitātes foto

Kad aiz loga mūs spoži lutina saulīte, tad gribas kaut ko tik pat krāsainu, svaigu un atspirdzinošu uz sava šķīvja. Pavasaris ir laiks, kad sarosās ne tikai putni, bet arī mēs paši kļūstam aktīvāki. Bieži vien gaidās pēc Latvijas tomātiem kārojam ko svaigu un ar nepacietību gaidām pirmās kļavu sulas.

Spring rolls jeb pavasara rullīši izklausās gana eksotiski, bet tie nemaz nav tik tālu no produktiem, kas ikdienā ir uz mūsu šķīvja, ja ņem vērā to, ka tos var pildīt, ar ko vien sirds kāro un kas ir ledusskapī, bet vēlams gan, ka tie ir dārzeņi - gan kāposti, gan burkāni, gan gurķi un paprika. Tie visi ir mūsu iecienītie dārzeņi, sagriezti salmiņos un pēc izvēles ar kādu no proteīna avotiem, kas satīti rīspapīrā.

Pavasara rullīši ir sastopami gandrīz katrā ķīniešu ēstuvē, jo tieši no turienes tie ir cēlušies, un ne tikai. Mūsdienās tos var baudīt arī smalkos restorānos, pludmales bāros un sasaldētus nopirkt Rimi.

Jau gadiem ilgi tos gatavo gan svaigā, gan fritētā versijā. Un austrumos tos mīl pasniegt ar diezgan pikantu mērci. Bet šoreiz par svaigo - lai iedvesma šķīvī un bauda vēderam.

Receptei vajadzēs (2 porcijas):

8 rīspapīrus

4 kale kāposta lapas (pēc izvēles)

1 sarkanā paprika, sagriezta salmiņos

1 mango, sagriezts salmiņos

1/2 garais gurķis, sagriezts salmiņos

1/2 maza violetā kāposta (izvēlējos krāsas dēļ)

1 kūpināts tofu (var likt arī vistas strēmeles, ceptas garneles vai nelikt nekādu proteīnu)

3 ēd.k. zemesriekstu sviests

1 ēd.k. soja

1 laima sula

1 ēd.k. medus

ūdens, lai atšķaidītu mērci šķidrākai konsistencei

sezama sēkliņas dekorēšanai

PAGATAVOŠANA

* Visus dārzeņus sagriež smalkos salmiņos.

* Lielā dziļā šķīvī ielej ūdeni un viegli izmērcē rīspapīru, svarīgi, lai ūdens tiek visur. Nevajag pārāk ilgi turēt ūdenī, jo tad rīspapīrs saplīsīs.

* Pa vidu rīspapīram izkārto dārzeņus - mazās kaudzītēs citu citam cieši klāt. Tad sākumā noloka stūrus, kas ir pa labi un pa kreisi; tad rullē un cieši ieskauj visus dārzeņus rullītī. Rullīti pārgriež uz pusēm.

* Mērce: zemesriekstu sviestu, soju, laima sulu un medu sajauc kopā un tad atšķaida ar ūdeni, līdz mērce kļūst vijīga, bet gana bieza.

Stir fry ar zemesriekstu sviesta mērci

Publicitātes foto

Ja tomēr kārojās ko sātīgāku, tad šis wok būs kā radīts, lai apmierinātu gan izsalkumu, gan lai kārtīgi palutinātu savas garšas kārpiņas. Salda, sāļa un skāba - tāda ir šī krēmīgā mērce, ko papildina kraukšķīgi apcepti dārzeņi. Es esmu iecienījusi tieši olu nūdeles, jo man patīk to tekstūra un garša. Var teikt, ka tām ir garša, jo citām tā ir pavisam nemanāma. Pie šīs sātīgās mērces prasās tieši šādas biezas un stingras nūdeles. Esmu baudījusi šo wok ar biezajām rīsu nūdelēm un arī nav slikti, bet galvenais neņemt smalkās nūdeles, jo tās ir paredzētas zupām un vieglām mērcēm.

Receptei vajadzēs (6 porcijas):

1 garā saldā paprika

1 kukurūzas vālīte

2 vidēji lieli burkāni

maza puķkāposta galviņa

vidējs cukīni

paciņa kūpināta tofu

5 ēd.k. sezama eļļas

paciņa olu nūdeles

laims

koriandrs dekorēšanai (pēc izvēles)

Mērcei:

1/2 nutego zemesriekstu sviesta jeb 125 g jebkura cita

2 ēd.k. sojas

1 laima sula

1 ēd.k. zivju mērces (bet ja nevēlas pirkt, tad nav obligāti)

2 cm ingvera sakne, smalki sarīvēta

1-2 ķiploka daiviņas (pēc gaumes)

1/2 glāze ūdens

PAGATAVOŠANA

* Dārzeņus sagriež salmiņos, puķkāpostu sagriež tā, kā grieztu šampinjonus smalkās daivās. Kukurūzu nogriež garās strēmelēs gar tās serdi un sadala mazākos gabaliņos.

* Uzkarsē pannu un pielej nedaudz sezama eļļu. Man vislabāk patīk cept dārzeņus atsevišķi, it īpaši, ja wok ir pievienotas sēnes - tās noteikti cep atsevišķi. Ātri apcep un ieliek lielā bļodā, un tā visus pa vienam apcep, bet līdz tādai konsistencei, lai dārzeņi ir vēl nedaudz kraukšķīgi.

* Tofu sagriež kubiņos un apcep uz pannas.

* Taisa mērci, ja ir kāda vidēja izmēra burciņa, tad visas mērces sastāvdaļas tajā samaisa un pielej ūdeni. Burciņu var aizskrūvēt un sakratīt, tādā veidā mērci ir arī viegli uzglabāt.

* Es šo wok taisu ar nodomu - noderēs nākamās dienas pusdienām, tāpēc konkrētajai ēdienreizei uz pannas uzlieku tikai tik dārzeņu un tofu, cik nepieciešams, un klāt pieleju pāris karotes mērces, ātri apcepu, beigās, ja patīk, var pārliet vēl laima sulu.

* Nūdeles vāra pēc norādītajām instrukcijām un, kad gatavas, pārliek uz pannas, kur ir dārzeņi. Visu apmaisa, gardajai mērcei un kraukšķīgajiem dārzeņiem jābūt visapkārt nūdelēm. Ja vēlas, var pārbērt ar sagrieztu koriandru.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv