© Pexels.com

Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) kultūrtelpā "Tintnīca" šovakar plkst.18 notiks sarunu un literatūras lasījumu vakars "Kā latvieši neraksta: igauņu un lietuviešu literatūra", vēsta RMM pārstāve Annija Luīze Pentjuša.

Februāris ir Lietuvas un Igaunijas neatkarības dienu mēnesis. Par godu tam RMM vēlas pievērst uzmanību igauņu un lietuviešu literatūrai, uzdodot jautājumu, kā latvieši neraksta.

Kā vērtē muzejs, Baltijas valstu tautas, lai gan vēsturiski cieši saistītas, katra ir gājusi savu individuālu ceļu literatūrā, piemēram, latviešu literāti sevi pozicionē kā introvertus, lietuviešiem esot raksturīgs maģiskais reālisms, savukārt kā vienu no igauņu literatūras spilgtākajām parādībām varot minēt neomītismu, kas savu aktualitāti ieguvis sevišķi ar Haso Krulla darbu "Metrs un Dēmetra".

Pasākumā tiks izcelta Baltijas valstu literāro procesu savstarpējā mijiedarbība, vētījot, kas latviešiem, lietuviešiem, igauņiem ir atšķirīgs, kopīgs un svarīgs. Diskusijā kopā ar nozares ekspertiem notiks saruna arī par to, kurus latviešu autoru darbus izdod Igaunijā un Lietuvā, kādus kaimiņvalstu literāros darbus izdodam Latvijā. Tāpat pasākumā mēģinās noskaidrot to, kā šīs literatūras atšķirības vieno un kā veido mūsu kopējo Baltijas identitāti.

Uz diskusiju aicināts Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs un rakstnieks Arno Jundze, RMM mākslas eksperte un tulkotāja Daiga Lapāne, kā arī rakstniece un izdevniecības "Pētergailis" vadītāja Inguna Cepīte, diskusiju vadīs Liega Piešiņa. Pasākumu ar lietuviešu un igauņu literatūras lasījumiem kuplinās aktieris Gundars Āboliņš.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv