Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Vai organismā pietiek magnija?

Ja cilvēks saņem normālu uzturu, necieš no caurejas vai specifiskām slimībām, tad magnija trūkums nav izteikts un neizraisa bīstamus stāvokļus, tomēr liek sevi manīt, iespaidojot cilvēka pašsajūtu.

Pieauguša cilvēka organismā ir tikai ap 25 gramiem magnija, taču magnija loma mūsu dzīvības procesos ir ļoti liela, tas piedalās daudzās svarīgās ķīmiskās reakcijās, ir iesaistīts DNS un RNS sintēzē, visos olbaltumu molekulu sintēzes posmos un ļoti daudzās citās norisēs.

Trūkst magnija – trūkst enerģijas

Eksperta viedoklis Kaspars IVANOVS, ārsts, SIA "Silvanols" izpilddirektors:.

– Man reizēm jautā: vai tad Latvija ir tāda teritorija, kur trūkst magnija? Šajā ziņā mēs dzīvojam tādā pašā vidē kā citur pasaulē, tikai ar to atšķirību, ka Latvijas iedzīvotāji bieži vien strādā vairāk, bet pēc darba steidzas uz mazdārziņu, daudzi strādā vairākos darbos, izjūt pastāvīgu spriedzi. Tas viss summējas, un pienāk brīdis, kad sevi liek manīt magnija izsīkums, parādās hronisks nogurums. Ja nogurums cilvēkam, kurš kopumā ir vesels, nepāriet septiņu dienu laikā, tad der padomāt par magniju. Nereti tas iestājas aprīļa sākumā, kad rīti ir auksti, dienā saule jau sāk sildīt pamatīgi un mūsu vielmaiņas procesi mainās, cenšoties pieskaņoties jaunajiem apstākļiem. Protams, ieilguša neizskaidrojama noguruma gadījumā der aiziet pie ārsta un noskaidrot, kāds tam cēlonis.

Magnija deficīts ir diezgan grūti konstatējams, to visbiežāk var pamanīt pēc simptomiem, nevis pēc izmeklējumu rezultātiem, jo magnija organismā ir ļoti maz un tas atrodas šūnās, tāpēc, lai iegūtu analīzes, ir jāpaņem eritrocīti, jāsaskalda un jānosaka, cik tur ir magnija. Pazīmes, kas liecina par magnija trūkumu, var būt sirds pārsitieni, neritmiska sirdsdarbība, slikta dūša, vēdersāpes, galvassāpes, reiboņi, nogurums. Ja magnija trūkst, šūna nav gatava darīt neko. Kad magnija šūnā ir maz, tā vietā nāk magnija antagonists – kalcijs un šūna kļūst pārlieku uzbudināma. To varētu salīdzināt ar kaučuka bumbiņu: tik tikko pieskaroties, sākas pamatīga lēkāšana. Cilvēkam ir muskuļu krampji, un ar gribas palīdzību tos nevar apturēt un pateikt – beidzieties! Savukārt magnijs aizsargā nervu šūnu no pārāk spēcīgiem impulsiem, kuru pārvadi nodrošina kalcijs.

Pasaulē magnija produkti ir pazīstami jau 40 gadu, bet Latvijā tie ienāca 90. gados. Tā sagadījās, ka jau tolaik strādāju tieši ar magnija produktiem, kas pie mums bija jaunums. Pirmā lieta, ko konstatēja sportisti un arī grūtnieces, – lietojot magnija produktus, ātri pazūd muskuļu krampji. Daudzi cilvēki atzina, ka viņi ir kļuvuši mierīgāki, labāk guļ; jūt, ka ir vairāk spēka un uzlabojas pašsajūta. Tas ir likumsakarīgi, jo magnijs piedalās visās šūnā notiekošajās reakcijās, kur tiek veidota enerģija, tas nozīmē – ja tev nav magnija, tu nevari sintezēt šo enerģiju. Tolaik populārs kļuva magnija produkts, kuram vajadzīgs B6 vitamīns, lai organisms to varētu izmantot. Vēlāk speciālistiem radās atziņa, ka B6 vitamīna deva ir ļoti liela, un aktīvie šo preparātu lietotāji sāka just blakusparādības, piemēram, sliktu dūšu, tirpšanu, nejutīgumu.

Silvanola farmaceiti un tehnologi nolēma izveidot inovatīvu jaunākās paaudzes magnija produktu. Tam devām nosaukumu Magnemix®. Tā sastāvā ir trīs pasaulē populārākie magnija savienojumi. Amerikā tiek lietots magnija citrāts, kuru dēvē par šūnas dabisko nomierinātāju. Francijā un daudzviet citur Eiropā priekšroka tiek dota magnija laktātam – arī tam ir laba iedarbība, tikai daļa cilvēku laktātus nepanes un tie viņu organismā neuzsūcas. Skandināvijā vairāk lieto magnija oksīdu, tas ir neorganisks savienojums, kas, nonākot kuņģa skābajā vidē, sadalās, ātri uzsūcas un tajā pašā laikā neitralizē sālsskābi. Vienā kapsulā Magnemix® ir 100 mg aktīvā magnija, kas ir divreiz vairāk nekā produktos, kas populāri Eiropā un Skandināvijā. Ja viens no diviem organiskajiem magnija sāļiem neuzsūcas, tad uzsūcas otrs. Magnija citrāts turklāt uzsūcas ļoti ātri, jo šī molekula ir mazāka, tādēļ klāt nav nepieciešams lietot B6 vitamīnu. Arī magnija oksīds uzsūcas labi, līdz ar to jebkurā gadījumā jebkuram cilvēkam, lietojot Magnemix®, magnija jonu daudzums tiks papildināts. Uz vienu kilogramu ķermeņa masas vajag aptuveni 5 mg aktīvā magnija jonu, tātad, ja cilvēks sver 70 kg, viņam vajag vairāk par 300 mg aktīvā magnija jonu. Mums reizēm jautā: kāpēc vienā kapsulā nav šo 300 mg? Magnijs ir ļoti aktīvs un piesaista sev ūdeni. Līdz ar to, lai izvairītos no kuņģa un zarnu trakta problēmām, jebkuram magnija preparātam ir jāuzdzer glāze ūdens, lai tas izšķīst. Ja ir izteikts magnija trūkums, piemēram, pēc maratonskrējiena vai citas ļoti intensīvas slodzes, var dienā lietot trīs kapsulas. Šis produkts ir arī domāts bērniem no 5–6 gadu vecuma, kuru ķermeņa masa ir sasniegusi 20 kg. Kapsulas var norīt veselas vai arī atvērt vaļā un sadalīt. Daudzi ārsti novērojuši, ka bērni šodien ir stresa mākti, nervozi, kašķīgi, nedraudzīgi. Sabiedrības nedienas ietekmē arī viņus, un bērni mēģina tikt tām pāri, kā nu prot. Magnija produkti noņem lieko spriedzi, tie palīdz noguruma un muskuļu krampju gadījumā, jo nodrošina, lai šūna ir mierīga un neveic nevēlamas kustības. Mērķauditorija, kas var lietot šo produktu, ir grūtnieces, sportisti ar intensīvu slodzi, pacienti ar nervu slimībām u. c.

NODERĪGI!

Magnijs pārtikas produktos (miligrami 100 gramos):

kviešu klijas – 590

ķirbju sēkliņas – 535

saulespuķu sēkliņas – 420

diedzēti kviešu graudi – 250

soja – 247

arbūzi – 224

rieksti – 158–267

zaļumi – 170

auzu pārslas – 142

pupiņas – 130

rīsi – 130

zirņi – 107

kliju maize – 90

žāvētas aprikozes, rozīnes – 60

banāni – 35

siers – 30

jūras zivis – 24–79

gaļa – 20

Magnija jonu trūkuma cēloņi:

Centrālajā nervu sistēmā: spiedošas sāpes galvā, reibonis, depresija, vāja koncentrēšanās spēja, atmiņas traucējumi. Šie simptomi ir ilgstoši.

Iekšējo orgānu darbībā: sāpes vēderā, kuņģa un zarnu spazmas, slikta dūša, vemšana, caureja, aizcietējumi, elpošanas traucējumi.