Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Šķēles rocība novērtēta ar 52 miljoniem latu

© F64

Kurš ir pats bagātākais Saeimas deputāts, šķiet, šaubu nav nevienam – tas ir Andris Šķēle, uzņēmējs un Tautas partijas izveides idejiskais tēvs. Šķēles un viņa ģimenes iekrājumi un īpašumu vērtība sasniedz 52 miljonus latu.

Vekselis beidzot deklarēts

Ik gadu «Baltic Screen» veido Latvijas simts bagātāko cilvēku sarakstu, šo «zelta simtnieku» jau tradicionāli publicējot žurnālā «VIP Lounge». Pirms gada Šķēles ģimene – pats Andris Šķēle (52), viņa sieva Kristiāna Lībane-Šķēle (39), kā arī meitas Madara Dobrāja (27) un Anete Šķēle-Pētersone (30) – ierindojās necilajā 27. vietā, bet, pēc šā gada datiem, jau tikusi līdz piektajai ailītei ar 52 miljoniem latu, par 30 miljoniem vairāk nekā pērn. «Šķēles iesniegtā priekšvēlēšanu deklarācija devusi skaidrību, kāds liktenis piemeklējis politbiznesa veterāna leģendāro vekseli, bet [korporatīvo finanšu kompānija] «Laika stars» pirmoreiz novērtējis visu Šķēļu ģimenes īpašumu klāstu – un te papildus «Valmieras pienam» un veselam vēja ģeneratoru parkam ir vēl vismaz pusotrs desmits kompāniju,» brīnumainās pārvērtības komentē «Baltic Screen».

Pieskaita... liecības

Latvijas bagātāko cilvēku saraksta veidošanā tiek izmantota visu publiski pieejamo datu bāžu informācija, kuru vidū īpaši nozīmīgi bijuši Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas un «Lursoft» dati. Tikpat tradicionāls kā šis miljonāru saraksts, ir tā līderi – tajā ik gadu tiek uzstājīgi bāzta Lembergu ģimene, proti, Ventspils mērs Aivars Lembergs, viņa dēls Anrijs un meita Līga. Paši saraksta veidotāji gan atzīst, ka nav vadījušies tikai pēc Lemberga iesniegtās ienākumu deklarācijas datiem, bet pieplusojuši arī šādus tādus skaitļus no Ventspils mēra krimināllietā atrodamajām liecībām. Cik «baltiem diegiem šūta» ir šī krimināllieta un cik daudzi var ticēt tajā esošajām liecībām (tātad arī skaitļiem), šķiet, nojauš jau visi...

Hokejistus stūrē bagātnieks

Par veiksmīgākajiem uzņēmējiem Latvijā droši var dēvēt Kirovu (70) un Annu (62) Lipmanus. Lai gan Lipmans daudziem lielākoties asociējas ar latvju hokeja impērijas vadīšanu, viņa un sievas īpašumu pamatā ir 99 miljonus latu vērtais metalurģijas uzņēmums «Liepājas metalurgs» un 43 miljonus vērtais farmācijas uzņēmums «Grindeks». Savukārt līdz trešajai vietai topā ticis «Liepājas metalurga» pavēlnieks Sergejs Zaharjins (57), kura bagātību stiprina uzņēmēja līdzdalība vēl piecās citās kompānijās, kā arī viņam piederošais 21 nekustamais īpašums Jūrmalā un Kurzemes pusē. Abi sporta atbalstītāji izstūmuši no pirmā trijnieka lielāko «Rietumu bankas» pašmāju akcionāru Leonīdu Esterkinu (56).

«Biezi», bet klusi

Ievērojamākajiem bagātniekiem netīk «zīmēties» publiskos pasākumos, tāpēc sabiedrības lielākajai daļai viņu vārdi, iespējams, neko neizteiks. Protams, tas neattiecas uz Gunti Rāvi (48), kam pieder kapitāldaļas 13 ar celtniecību un nekustamo īpašumu jomu saistītās kompānijās, varbūt arī Justu Karlsonu (67) – ASV juristu, kurš joprojām ir Rīgas lielākais nekustamo īpašumu saimnieks, bet pārējie... Pēc «Baltic Screen» sniegtās informācijas, Arnim Riekstiņam (48) pieder puse kapitāldaļu bezvadu interneta risinājumu kompānijā «Mikrotīkls», kas ir ne tikai liels pašmāju elektronikas ražotāju produkcijas patērētājs, savukārt Vadims Telica (47) un Josifs Apts (48) saistīti ar farmācijas holdingu «Repharm». Abiem, protams, pieder arī virkne nekustamo īpašumu, un abi izceļas ar to, ka ir publicitāti nemīloši.

Top 10

1. (1.*) Lembergu ģimene – 180 miljoni

2. (3.) Lipmanu ģimene – 54 miljoni

3.–4. (4.) Sergejs Zaharjins – 53 miljoni

3.–4. (2.) Leonīds Esterkins – 53 miljoni

5. (27.) Šķēļu ģimene – 52 miljoni latu

6. (7.) Justs Karlsons – 41 miljons latu

7. (14.– 15.) Arnis Riekstiņš – 38 miljoni latu

8.–9. (20.– 23.) Guntis Rāvis – 34 miljoni latu

8.–9. (20.– 23.) Vadims Telica – 34 miljoni latu

10. (11.) Josifs Apts – 32 miljoni latu

* Iekavās pērn miljonāru sarakstā ieņemtā vieta.