Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

No "Likteņa līdumnieku" tēva bērēs atvadās inteliģences spožākie prāti

© Kaspars Ūdris

Izcilais rakstnieks un kinofilmu scenārists Vladimirs Kaijaks mūžībā aizgāja ceturtdien, 12. septembrī. Otrdienas pēcpusdienā Rīgas Krematorijas lielajā zālē no Kaijaka atvadījās tuvinieki un latviešu inteliģence.

Rakstnieks Vladimirs Kaijaks sarakstījis virkni kritiķu atzītu stāstu krājumu, piemēram, «Sātans» un «Kraukļa valstībā». Tāpat viņa daiļradē ir vairāki romāni. Starp pazīstamākajiem ir «Enijas bize», «Zem Marsa debesīm», «Nārbuļu dēli» un «Nārbuļu mantinieki» – pēc šiem četriem darbiem arī tika uzņemts slavenais un apjomīgais Latvijas Televīzijas seriāls «Likteņa līdumnieki». Kaijaks rakstījis arī citus kinoscenārijus, piemēram, filmām «Šahs briljanta karalienei», «Zem apgāztā mēness» un «Bailes».

Viņa dzīvesbiedre, rakstniece Māra Svīre savulaik bija sacījusi šādus vārdus: «Mēs apprecējāmies piektdienā, 13. augustā. Man ne prātā nenāk baidīties no skaitļa 13. Tas nav ne velna ducis, kā uzskata eiropieši, ne nāves punkts, kā pieņemts austrumos. 13 ir visa jaunā sākums. Pirmā stunda pēc divpadsmitiem – jaunas dienas sākums, pirmais mēnesis pēc divpadsmitā – jauna gada sākums. Trīspadsmitajā oktobrī katru gadu es sākos no jauna.» Jā, patiesi – piektdiena, 13. septembris, Vladimiram Kaijakam bija atkal jauns sākums. Sākums tur augšā, kur viņu jau gaida citi, agrāk aizgājušie kolēģi un cīņu biedri.