Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Virga nespēj uzrāpot uz skatuves "Līvu" koncertā

© F64 Photo Agency

«Nezāles neiznīkst» – tāds bija koncerta nosaukums, uz kuru visas biļetes bija izpārdotas un visi gribētāji pat netika Dzintaru koncertzālē – leģendārās grupas «Līvi» koncerts.

Uz skatuves cits pēc cita kāpa gandrīz visi dzīvi palikušie «līvi», sākot no grupas dibinātāja Jura Pavītola, līdz pat ģitāristam Tomasam Kleinam. Uz skatuves nekāpa vien Ainars Virga, kurš uz tās netika palaists.

Biļetes aptrūkstas pat spekulantiem

Par «Līvu» koncertu sanākušie bija teju ekstāzē. «Koncerts bija fantastisks! Tā sinerģija starp publiku un tiem, kas uzstājās, bija unikāla!» pēc koncerta emocionāli »VZ« teica viens no grupas līderiem Aivars Brīze. Juris Pavītols, Vilnis Krieviņš, Guntars Mucenieks, Igo, Tomass Kleins – viņu izpildītās dziesmas neatstāja vienaldzīgu nevienu, kas bija pulcējušies Dzintaros. Koncerts, kurš atšķirībā no citiem koncertzālē notikušajiem šā gada festivāliem nebija pulcējis vakarkleitās un smokingos tērptus ļaudis, bet gan cilvēkus, kurus arvien uzrunā «Līvu» dziesmas. «Jūs esat fanu elite!» tā klātesošos uzrunāja Ērika Ķiģeļa dēls Fēlikss. Un koncerta apmeklētāji to pierādīja pilnā sparā, aktīvi dziedot līdzi dziesmas un pie lielākajiem grāvējiem nespējot mierīgi nosēdēt krēslos. Tāpat līdzi dziedāja arī cilvēki, kuri biļešu trūkuma dēļ netika Dzintaru koncertzālē, bet klausījās aiz žoga, jo biļetes līdz ar koncertu izbeidzās pat spekulantiem. «Ja «Līvi» atkal būtu dzīvi, uz viņu koncertiem tauta nāktu kā traka!» izteicās kāda no koncerta klausītājām Dace. Taču Brīze par šādu iespēju pagaidām vēl nevēlas runāt: «Lai viss sakārtojas, un tad redzēsim.»

Ģitārists koncertu noguļ mašīnā

Protams, uz skatuves vajadzēja kāpt arī ģitārģēnijam Ainaram Virgam. Viņam, kurš ir daudzu nemirstīgu hitu, tostarp «Dzimtās valodas», autors, arī vajadzēja piedalīties šajā koncertakcijā, kuras mērķis bija vākt ziedojumus Jāņa Groduma piemiņas vietas izveidei Liepājā. Taču pārējiem «līviem» bija stingra nostāja – ja ģitārspēles meistars būs savā uzvedībā un kustībās neadekvāts, viņu uz skatuves nelaidīs. Jūrmalā ģitārists ieradās (it kā viņu atvedis «Credo» līderis Guntis Veits), tika pat līdz mēģinājumam, taču jau tad bija skaidrs, ka šajā vakarā Virga nebūs ne spēlētājs, ne karognesējs – pagurušais stīgu monstrs prasti «nolūzis uz beņķiem», kā to »VZ« klāstīja kāds aculiecinieks. Uz situācijas uzlabošanos nav bijis vērts pat cerēt – par laimi, kādam (visticamāk, koncerta producentei Elitai Mīlgrāvei) bija izdevies Virgu pierunāt lieki nerādīties koncertzālē, kam viņš bija arī paklausījis, visu koncertu paliekot aizskatuvē, ja precīzāk – snaužot automašīnā stāvvietā pie koncertzāles un tikai paretam izlienot no tās, lai ar maz kaut ko izprotošu skatienu pavērtos tajā virzienā, no kurienes nāca viņam acīm redzami kaut kur dzirdētas skaņas. «Koncerts ir labs, tikai pietrūkst ģitāras, pietrūkst balss – pietrūkst Virgas! Vai tiešām viņš nevarēja saņemties Grodumam par godu?!» neizpratnē bija viens no koncerta klausītājiem, ilggadējs «Līvu» fans Zintis.

Neiespējamā misija Nr. X

Par Virgas nespēju kāpt uz skatuves, paši mūziķi runāja nelabprāt, situāciju raksturojot ar vārdiem «neadekvāts», «nekāds» un tamlīdzīgi. Arī Virgas vizuālais izskats liecināja, ka mūziķim nav izdevies pārvarēt savu atkarību no spirtotajiem dzērieniem, kas reizi pa reizei, un pēdējos gados it īpaši, valda pār ģitāristu – lai cik tas nebūtu skumji, šī «nezāle» pamazām tomēr iznīkst. Virgas līdzgaitnieki atzīst, ka mūziķis iet bojā un viņam ir steidzami jāpalīdz. Draugi gan negrasās viņu atstāt iznīkšanai – esot plāns, kā mūziķi atgriezt dzīvē, turklāt plāns esot arī Virgas ģimenes locekļu atzīts. Taču pagaidām, kamēr to nav sākts realizēt, Virgas līdzgaitnieki nevēlas klāstīt, kā tieši mūziķi centīsies izraut no Zaļā pūķa ķetnām, kas ģitāristu šobrīd tur pārāk cieši. Tiesa, ir vēl viena lieta... «Kādam ir jāpalīdz, tas [plāns] kaut ko arī maksās, taču pats galvenais – ir jābūt pašam vēlmei kaut ko darīt. Vai viņam tāda ir? Šaubos...» »VZ« teica kāds no Virgas kolēģiem.