Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Skandalozi

Smagi slima sirmgalve: Es tikai gaidu to dienu, kad nomiršu

© Ekrānuzņēmums no video/ 4. studija

Sirmgalvei Rasmai pirms dažiem mēnešiem tika konstatēts ļaundabīgs audzējs, kuru kundzes veselības stāvokļa dēļ nav iespējams operēt. Rasmas kundze aprūpi saņem mājās, tomēr neizpratni raisa veselības uzraugošās iestādes, vēsta raidījums "4. studija".

Pēc slimības konstatēšanas Rasmas kundze tika aizsūtītā mājās, lai tur saņemtu vietējo mediķu aprūpi. Rasma ir guloša un viņai jau vairākus mēnešus netiek piešķirta invaliditāte, līdz ar to visas nepieciešamās zāles un higiēnas preces ir jāpērk par niecīgo pensiju. "Es esmu strādājusi 38 gadus. Kāpēc man tagad tā jāvaļājas pa gultu. Es vaļājos kā tāds koka gabals," ar asarām acīs stāsta slimā kundze.

Uzzinot par mammas slimību Rasmas meita pameta darbu Lielbritānijā un pārcēlās atpakaļ uz Latviju, lai varētu parūpēties par Rasmu. Viņa arī sāka kārtot visu nepieciešamo, lai nokārtotu invaliditātes pabalstu. Atbildīgās iestādes solīja, ka pēc mēneša Rasmai tiks piešķirta invaliditāte un viņa varēs saņemt pabalstu. Tomēr, kad pagāja mēnesis, atnāca vēstule, kurā bija teikts, ka invaliditātes izskatīšanas termiņš tiek pagarināts vēl uz četriem mēnešiem. Rasmas gadījumā, slimība strauji progresē un katra diena ir no svara.

Ekrānuzņēmums no video/ 4. studija

VDĒĀK vadītājs Juris Gaiķis norāda, ka likums paredz, ka invaliditātes piešķiršana ir jāizskata 30 dienu laikā, tomēr likumā ir arī atrunāti gadījumi, kad šo termiņu var pagarināt. Likumā ir arī paredzēti gadījumi, kad šo termiņu var saīsināt. Rasmas dēls devās uz tuvāko VDĒĀK filiāli, lai iesniegtu nepieciešamos dokumentus, tomēr tur tos atteicās pieņemt. J. Gaiķis skaidro, ka, iespējams, kundzes dēls nebija pilnvarots veikt šādas darbības, tāpēc dokumenti netika pieņemti. J. Gaiķis arī skaidro, ka šobrīd nevar komentēt, kāpēc tika pagarināts invaliditātes piešķiršanas termiņš, tomēr tiekot darīts viss, lai pēc iespējas ātrāk viss tiktu atrisināts.

"Tā es te guļot sakaltīšu. Es tikai gaidu to dienu, kad nomiršu, lai man nebūtu jāmokās un jāmoka arī citi. Es jau bērniem teicu, ka ja varētu, tad saplēstu visas lupatas un aizietu pakārties... tad būtu miers... bet es neko nevaru. Tas vecais cilvēks ir nolikts muļķa lomā," stāsta Rasma.

J. Gaiķis arī noraida bažas, ka invaliditāte speciāli netiek piešķirta, lai pabalsts nebūtu jāizmaksā vispār. Turklāt tiek solīts ka jau tuvākās nedēļas laikā Rasmas kundzei tiks piešķirta invaliditāte.