Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

NEPRĀTS: Lielvārdē uz vēlēšanām būs jādodas arī mirušajam

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Kāds Lielvārdē dzīvojošs kungs, Imants savā pastkastītē saņēmis vēstuli no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, kurā uz vēlēšanām ir uzaicināts viņa radinieks Ojārs, kurš jau 8 gadus ir miris, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Imants marta nogalē savā pastkastītē saņēma vēstuli no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, kas adresēta bijušās sievas mātes brālim Ojāram. Tajā teikts, ka kungs ir uzaicināts uz pašvaldību vēlēšanām, kas notiks 3. jūnijā. Turklāt, Ojārs adresē, uz kuru pienāca vēstule, nav nekad dzīvojis. Viņš Otrajā pasaules karā nonāca Vācijā un pēc tam pārcēlās uz Lielbritāniju, kur nodzīvoja visu savu atlikušo mūžu. Urna ar vīrieša mirstīgajām atliekām ir apglabāta Lielvārdes luterāņu kapsētā.

Pēc vīrieša nāves Latvijā rīkotas trīs Saeimas un vienas pašvaldību vēlēšanas. Ojāra radiniekus mulsina arī fakts, ka uz iepriekšējām vēlēšanām vēstule ar uzaicinājumu uz vēlēšanām netika saņemta.

Centrālās vēlēšanu komisijas loceklis Ritvars Eglājs pauž: "Šāds uzaicinājums nedod tiesības piedalīties vēlēšanās. Tiesības piedalīties vēlēšanās apliecina citādi, proti, ka cilvēks ierodas vēlēšanu iecirknī, parāda pasi vai vēlēšanu apliecību un vēl tiek pārbaudīts, vai viņš ir vēlēšanu sarakstos.Paziņojumam ir informatīva nozīme."

Savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāve Santa Jonāte skaidro: "Personas miršanas fakts nav iekļauts iedzīvotāju reģistrā. Mēs neesam saņēmuši ziņas par to, ka šī persona ir mirusi. Līdz ar to joprojām iedzīvotāju reģistrā šīs personas statuss ir aktīvs, tāpēc arī paziņojums ir izsūtīts." Viņa arī norāda, ka līdz ar 2016. gada 1. jūliju tām personām, kurām nebija deklarētā adrese, bet, kuri mutiski norādījuši dzīvesvietas adresi, tā kļuva par deklarēto adresi. Tas ir izskaidrojums, kādēļ pirms iepriekšējām vēlēšanām šāds paziņojums nav saņemts.

Lai anulētu ziņas iedzīvotāju reģistrā, ar miršanas apliecību jādodas uz tuvāko Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes filiāli.