Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

"Izgaistošu" čeku dēļ nevar atgūt naudu

© F64

Jau teju mēnesi Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ir iespējams iesniegt gada ienākumu nodokļa deklarāciju un saņemt atpakaļ pārmaksātos nodokļus. Tomēr vairāki Latvijas iedzīvotāji ir saskārušies ar problēmu, ka informācija no čekiem, kas apliecina, piemēram, medicīnas pakalpojumu izdevumus, ir izdzisusi, vēsta raidījums "4. studija".

Kāda sieviete vārdā dina stāsta: "Droši vien, daudzi, kas gatavojas iesniegt VID deklarācijas, pārskata savus ārstniecības iestāžu izdotos čekus un atklāj, ka informācija no tiem ir pazudusi, kaut arī nav pagājis vēl ne gads! Vai viņi ir tiesīgi izdot dokumentus (kāds ir arī čeks), kuru izgatavošanā nav ievērota materiāla ilgnoturība? Kāpēc ārstniecības iestādes drīkst izdot šādus "brāķa" dokumentus?"

VID sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Evita Teice-Mamaja atzīst, ka ja cilvēks, nespēj no čeka nolasīt ne tajā uzrādīto naudas summu, ne reģistrācijas numuru, tad deklarāciju pilnvērtīgi aizpildīt nav iespējams un naudas summu, kas pienāktos par čekā norādīto maksājumu, cilvēks nesaņems.

Ar šādu problēmu saskaras arī grāmatveži un cilvēki, kuri veikalā vēlas atgriezt nopirkto preci. "Ik pa laikam mēs esam saņēmuši e-pastus vai patērētāju zvanus par šo. Cilvēki, protams, neapmierināti, jo izrādās, ka vēloties izmantot savas patērētāju tiesības apmainot vai atgriežot preci, izrādās, ka šis čeks ir izgaisis," stāsta PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

Izrādās, ka informācija no čekiem pazūd, jo kases aparātu galviņas netiek noregulētas pareizajā stiprumā, lai ieekonomētu naudu.