Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Rasnača līgava bez maksas lidinās biznesa klasē

19. jūnija pievakarē lidostā «Rīga», gaidot avioreisu Rīga–Berlīne, Rasnača līgava, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola ar VARAM Klimata un vides politikas integrācijas departamenta direktori Ilzi Prūsi un vides ministru Kasparu Gerhardu izpētīja un iepazinās ar jaunāko latviešu presi © Aculiecinieka foto

Ne tikai tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam nule izdevies izmantot valsts resursus privātām ērtībām, lai ar Tieslietu ministrijas busiņu pārvestu savu skapi uz jauno mājvietu Rīgas centrā.

Īsi pirms Jāņiem, svētdienas, 19. jūnija, pievakarē, «Vakara Ziņas« novēroja, kā biznesa klases ērtības «airBaltic» lidojumā uz Berlīni izbauda Rasnača līgava, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrijas valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola. Rindu aiz viņas tajā pašā biznesa klasē aizņēma Ozolas priekšnieks un Rasnača partijas biedrs no Nacionālās apvienības, vides ministrs Kaspars Gerhards. Kad biznesa klases pasažieriem tika pasniegtas vakariņas, starp viņiem un ekonomiskajā klasē lidojošajiem parastajiem nodokļu maksātājiem diskrēti tika aizvilkti aizkariņi.

Lidojums līdz Berlīnei nav ilgstošs, tāpēc jautājumus izraisīja tas, kādēļ valsts amatpersonām tajā jābauda paaugstināts komforts par augstāku cenu biznesa klasē? Kā noskaidroja »Vakara Ziņas«, Rasnača līgava un vienlaikus augsta VARAM ierēdne Alda Ozola kopā ar Kasparu Gerhardu devusies oficiālā komandējumā - uz Eiropas Savienības (ES) Vides ministru padomes sēdi Luksemburgā, kas notika nākamajā dienā.

Ierēdne kā VIP persona

Gerharda ceļojums uz Luksemburgu turp un atpakaļ ar pārsēšanos Berlīnē izmaksājis 2558,17 eiro, bet Ozolai lidojums izmaksājis vairāk nekā divreiz lētāk - 993,11 eiro, ministrijā noskaidroja «Vakara Ziņas«. Kā tad tā? Izrādās, Rasnača līgavai aviobiļete pirkta lidojumam ekonomiskajā klasē, kur sēž «vienkāršā tauta», bet Gerhardam pirktas biļetes biznesa klasē. Kādēļ tā, ja jau abi ar komfortu atlaidās biznesa klases sēdvietās? «Alda skaidro, ka, kāpjot lidmašīnā, viņu un Ilzi Prūsi (VARAM Klimata un vides politikas integrācijas departamenta direktori) pārsēdināja biznesa klases sēdvietās. Par to, kādēļ aviokompānijas pārstāvji pieņēma šādu lēmumu, jāvaicā «airBaltic» pārstāvjiem,» »Vakara Ziņām« norāda vides ministra preses sekretārs Oskars Vizbulis. No tā izriet, ka Gerharda vizināšanās biznesa klasē bija apmaksāta, savukārt Ozolai un vēl vienai VARAM ierēdnei tā uzdāvināta, iespējams, kā VIP personām.

Ministra preses sekretārs apgalvo, ka dārgākā biznesa klase Gerharda lidojumam izraudzīta tāpēc, ka tas veikts pēdējā brīdī. Proti, premjera vietā rīkojumu par Gerharda komandējumu parakstījis ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens 17. jūnijā - tikai divas dienas pirms lidojuma. «Šādos gadījumos pēdējā brīdī ir ļoti ierobežotas iespējas iegādāties aviobiļeti ekonomiskajā klasē,» skaidroja ministrijā. Interesanti, ka Rasnača līgavai Ozolai aviobiļeti ekonomiskajā klasē izdevies iegādāt vien nedēļu agrāk - 10. jūnijā, kā oficiālā atbildē »Vakara Ziņas« informēja VARAM.

Ar valstij piederošo lidsabiedrību «airBaltic» VARAM vadība aizlidojusi tikai līdz Berlīnei, lidojumu no Berlīnes līdz Luksemburgai, uz kurieni «airBaltic» nav tiešo reisu, veikusi ārvalstu aviokompānija «Luxair».

Pārlaist nakti izvēlas četru zvaigžņu viesnīcā

Nakšņošanai Luksemburgā gan Alda Ozola, gan ministrs Gerhards izvēlējušies vienu un to pašu viesnīcu ar četru zvaigžņu komforta līmeni «Grand Cravat». Par numuriņu vienai naktij un brokastīm katram esot samaksāti 164 eiro, kas, kā pārliecinājās »Vakara Ziņas«, nozīmē, ka nakšņošana nav bijusi atbilstoši «biznesa klases» standartiem. Viesnīcas «Grand Cravat» mājaslapā var pārliecināties, ka, labi gribot, tajā par nakti luksusa numuriņā var iztērēt vairāk - 235 eiro. Ceļa un viesnīcas izdevumus uz ES Padomes darba grupām un sanāksmēm latviešu ierēdņiem apmaksā ES Padome.

Interesanti, ka viesnīcas numuriņš Ozolai tāpat kā aviobiļete tika rezervēts laikus - jau 3. jūnijā, bet ministram Gerhardam - tikai 16. jūnija darba dienas beigās ap pulksten 17.00, kad formāli vēl nebija parakstīts rīkojums par viņa komandējumu.