Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Evelīnai Ilvesai apnika tēlot Igaunijas pirmo lēdiju

© scanpix

  15. augustā Paides pilsētā Igaunijā notikušajā kultūras un radošo sarunu festivālā pēc ilgākas izvairīšanās no sabiedrības uzmanības ieradās Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa bijusī sieva Evelīna Ilvesa. Pasākumā viņa prezentēja savus memuārus ar nosaukumu «Kirju» («Citādā»), kuri drīzumā nonāks Tallinas grāmatu veikalu plauktos. Grāmatā, kura jau pirms izdošanas sacēlusi pamatīgu ažiotāžu, bijusī Igaunijas pirmā lēdija atklāj beidzamo 12 gadu dzīves pieredzi un apraksta arī laulības aizkulises.

Nevēlējās būt skaisti saģērbta lelle

«Esmu mazliet satraukusies, jo tie daži cilvēki, kuri jau paspēja izlasīt manuskriptu, dīvaini reaģēja. Grāmatā lasāmi mani personiskie stāsti, kuri tad arī veido manas dzīves romānu. Kad jūs aizvērsiet grāmatas pēdējo lapu, šī tēma uz visiem laikiem tiks slēgta,» intervijā par grāmatu teikusi Evelīna Ilvesa

Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ziņu portāls «news.err.ee» vēsta, ka autobiogrāfiskajā grāmatā publicēta arī rakstnieces Eppas Petrones intervija ar bijušo prezidenta kundzi. Intervijas centrā ir Evelīna Ilvesa – drosmīga, neatkarīga, pašlepna un beidzot arī brīva sieviete.

Bijusī Igaunijas pirmā lēdija grāmatā uzdrošinās atklāt, ka kopdzīve ar valsts prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu bijusi nogurdinoša. Jau pirms laulībām Evelīna izcēlusies ar savu dumpiniecisko raksturu, tāpēc pirmās lēdijas loma viņu pamatīgi iegrožoja. Evelīna atklāj, ka itin neviens prezidenta dienestā, un jo īpaši vīrs, neesot ņēmuši vērā viņas viedokli, tikai likuši spēlēt pirmās lēdijas lomu, kura neesot patikusi. Grāmatā publicētajā intervijā viņa saka: «Mani neapmierina spoža ārēja čaula bez satura. Nekad neesmu vēlējusies būt skaisti saģērbta lelle un darīt to, ko liek, nevis ko vēlos.» 

Piedāvāja kļūt par dzīvnieku patversmju patronesi

Lai gan Evelīna Ilvesa ir pabeigusi Tartu universitātes medicīnas fakultāti, lielāko daļu savas profesionālās karjeras viņa ir pavadījusi, strādājot reklāmas un sabiedrisko attiecību sfērā. Pirms kļūšanas par pirmo lēdiju Evelīna bija ģimenes kopīgā lauku īpašuma «Ärma» vadītāja. Viņa vēlējās to pārvērst par viesu namu un nodarboties ar uzņēmējdarbību tūrisma nozarē. Ilvesa ir arī viena no slavenā zīmola un valsts tūrisma vizītkartes projekta «Laipni lūgti Igaunijā» kreatīvajām autorēm. Nesen ekskluzīvā intervijā Igaunijas televīzijai Ilvesa atklāja, ka viņas profesionālajai karjerai tika pielikts punkts 2006. gadā, kad vīrs kļuva par valsts galvu. «Gribēju turpināt strādāt profesijā un pašapliecināties, bet prezidenta kanceleja man tikai noteica, ka, piemēram, varu kļūt par dzīvnieku patversmju patronesi vai atbalstītāju.» No šāda veida piedāvājumiem neatkarīgā un ambiciozā Evelīna atteicās un uzsāka vairākus sociālos projektus, kuri viņai pašai šķita iedvesmojoši un interesanti. Par bijušās pirmās lēdijas kaislību kļuva sabiedrības veselība, un viņa bija pazīstama kā aktīva veselīga dzīvesveida un pārtikas popularizētāja.

2014. gadā Igaunijā tika laista klajā Ilvesas pirmā grāmata «MAIZE. Skaistums & Spēks» igauņu un angļu valodā. Krāšņajā fotogrāmatā, kas bija veltīta Igaunijas dabas, labības, maizes un mājsaimniecības tradīcijām, tika publicētas 18 maizes pagatavošanas receptes. Ilvesa, kura daudzus gadus aizraujas ar maizes cepšanu mājās, grāmatā publicēja savu eksperimentu ar Igaunijas miltiem un cepšanas tradīcijām, kā arī apdziedāja Igaunijas sieviešu un dabas skaistumu.

Pašlepnā dumpiniece

Tomass Hendriks un Evelīna (dzimusi Inta-Lambota) apprecējās 2004. gadā pēc vairāku gadu kopdzīves. Igaunijas prezidents ar Tallinas laikraksta «Eesti Paevaleht» reklāmas daļas direktori Evelīnu iepazinās 1997. gadā, laikā, kad viņš pildīja Igaunijas ārlietu ministra pienākumus. Abiem tā bija otrā laulība. Bijušajam laulātajam pārim ir kopīgs bērns – meita Kadri Keja, kura pasaulē nāca 2003. gadā.

Skandāli bijušo Igaunijas valsts pirmo lēdiju kopdzīvē ar prezidentu Ilvesu pavadīja vai ik uz soļa. Tika trītas mēles gan par viņas ģērbšanās stilu, gan publiskajiem izteikumiem, ne tikai Igaunijā, tāpēc Evelīnu Ilvesu noteikti var dēvēt par visaprunātāko un spilgtāko pirmo lēdiju neatkarīgo Baltijas valstu vēsturē. Pieminēšanas vērts ir Evelīnas izteikums par Igaunijas lielākā saldumu ražotāja «Kalev» produkciju, kas krietni satracināja igauņu nāciju. Ilvesa «Kalev» konfektes nosauca par «kräpp», kas tulkojumā nozīmē draņķis jeb mēsli. Igaunijas pirmā lēdija intervijā laikrakstam «Postimees» paziņoja, ka «Kalev» produkti satur veselībai kaitīgas taukskābes un šos produktus nevajadzētu lietot uzturā. Neraugoties uz to, ka raidījumā «Ringvaad» Ilvesa paziņoja, ka nedomā atvainoties kompānijai, atvainošanās vēstuli fabrikai viņa tomēr nosūtīja.

Taču lielākā daļa skandālu saistībā ar Ilvesas kundzi ir bijuši par viņas dīvainajiem apģērbiem, matu sakārtojumiem un galvassegām. Uz pieņemšanu Zviedrijas karaļa pilī Stokholmā 2011. gada janvārī Ilvesa ieradās ar neparastu cepuri, kas atgādināja uz galvas uzmauktu zābaku.

Skandalozais sānsolis un šķiršanās

Ilvesas grāmatas neatņemama sastāvdaļa ir liktenīgais sānsolis, kas noveda pie laulības šķiršanas ar Igaunijas prezidentu. Tieši pirms gada Igaunijā izraisījās skandāls saistībā ar izdevumā «Kroonika» publicētām fotogrāfijām, kurās 46 gadus vecā Igaunijas pirmā lēdija Evelīna Ilvesa bija redzama dejojam un skūpstāmies ar kādu nepazīstamu vīrieti naksnīgā kafejnīcā Tallinā. «Kroonika» rakstīja, ka tur notikušas svinības un prezidenta sieva visu nakti dejojusi ar kādu aptuveni 28–30 gadus vecu vīrieti un beigās skūpstījusies.

Prezidenta birojs nenoliedza fotogrāfiju autentiskumu, bet nesniedza arī komentārus. Tomēr vēlāk Ilvesa ievietoja paziņojumu savā «Facebook» lapā, pavēstot: «Man šobrīd ir viens no sarežģītākajiem dzīves brīžiem. Lūdzu, piedodiet, kam es esmu nodarījusi sāpes.» Mediji bija noskaidrojuši, ka Ilvesas kundzes pavadonis liktenīgajā naktī Tallinas naktsklubā bijis francūzis Vinsents Aranega, kurš esot kaislīgs naktsdzīves baudītājs. Skandāla laikā Ilvesa kopā ar meitu aizbēga uz ārzemēm, pēc tam gan atgriezās un kādu laiku vēl pildīja savus pienākumus. Ilvesu pāra šķiršanās oficiāli notika šī gada aprīlī.

Igauņu tabloīdiem un paparaci izdevies noskaidrot, ka šobrīd 47 gadus vecajai bijušajai pirmajai lēdijai esot romantiskas attiecības ar 16 gadus jaunāku vīrieti – dziedātāju un mūziķi Simu Rikeru. Pāris šovasar esot redzēts ļoti draudzīgi apmeklējam dažādus folkloras un mūzikas festivālus Igaunijā.