Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Nekļūdīties apkures sistēmas izvēlē

Jau tagad ir jāsāk domāt par apkuri, kā nodrošināt siltumu telpās vēsajā laikā, jo ziema lēnām tuvojas un aizvadītajos gados tā bijusi auksta. Tāpēc svarīgi izvēlēties piemērotāko apkures veidu, jo tie ir daudzi un dažādi.

«Izvēloties apkures veidu, pārsvarā ņem vērā trīs galvenos faktorus – maksu par apkuri, ierīkošanas izmaksas un automatizācijas pakāpi,» stāsta SIA Commodus siltumtehnikas eksperts Sandis Ainārs. Malkas apkure ir pats lētākais apkures veids, jo parasti kurinātāja pienākumus veic kāds no ģimenes locekļiem un nav jāmaksā atalgojums. S. Ainārs uzsver, ka šim apkures veidam ir zema automatizācija, jo regulāri jāpapildina katla kurtuve ar malku, tāpat tas ir apkurei, kurā izmanto akmeņogles.

Kādu katlu izvēlēties?

«Lielākoties cietā kurināmā katli der gan malkai, gan briketēm, gan akmeņoglēm. Cietā kurināmā katlus var iedalīt trijās lielās grupās – čuguna (ķeta) katli, tērauda un malkas gāzes ģenerācijas katli. Gan tirgotāji, gan lietotāji vēl joprojām diskutē, kurš no šiem katliem ir labākais. Katram no šo katlu veidiem ir daudz atbalstītāju. Čuguna katli Latvijā ir zināmi vairāk nekā 40 gadu. Ja pareizi apsaimnieko, tad tie kalpo 20–35 gadus. Latvijā joprojām daudz izmanto lietuviešu ražojuma čuguna katlus, kas nokalpojuši 30 un vairāk gadu. Čuguna katlu lielākā priekšrocība ir ilgs kalpošanas laiks, tiem nav īpašu prasību kurināmajam. Kā mīnusu var minēt zemāku lietderības koeficientu, salīdzinot ar tērauda kaltiem. Čuguna katli no sava pirmsākuma vairāk bija paredzēti kurināšanai ar akmeņoglēm, kur ir zemāka liesma, bet, mainoties kurināmā struktūrai, jaunā tipa čuguna katlus ir iespējams kurināt ar malku, kas ir ar pietiekami augstu lietderības koeficientu. Salīdzinot jaunās uzbūves OPOP čugunu katlu ar vecākas sistēmas lietuviešu vai citiem katliem, tāpat ir liela atšķirība malkas patēriņā. Daudzi klienti ir teikuši, ka, uzstādot jaunu OPOP katlu, ieguvuši pat līdz 1/3 malkas ekonomiju, salīdzinot ar iepriekšējā katla patēriņu,» stāsta S. Ainārs.

Kurtuves kvalitāte

Katla kalpošanas laiku ļoti ietekmē kurtuves kvalitāte un materiāls. Eksperts iesaka izvēlēties pārbaudītus ražotājus. Latvijā populārākie ir Viadrus un OPOP čuguna katli. Ne velti par vadošo čuguna ražotājvalsti tiek uzskatīta Čehija, kur abas iepriekš minētās markas tiek ražotas. Tiem ir augsta kvalitāte un pieejama cena.

Tērauda katlu pluss – augstāks lietderības koeficients, vieglāk tīrāmi, salīdzinot ar čuguna katliem. Katli pieejami ar malkas ielādi no priekšpuses, gan arī ir specifiskāki, ar malkas ielādi no augšas. Ja nav liela telpa atvēlēta katlam, ļoti labi iederas un vieglāk ir izmantot no augšas ar malku papildināmu katlu. Šādus centrālapkures katlus firma OPOP piedāvā, sākot ar jaudu no 10 kW, kas būs piemērots mazā mājā, vasarnīcā vai dzīvoklī, līdz pat jaudai 49 kW, kas derēs pat mājai līdz 500 kvadrātmetriem. Šādu jaudu katlu cenas ir no 400 līdz 800 latu robežās. Tēraudu katlu kalpošanas laiks ir mazāks nekā čuguna katliem, bet malkas patēriņš tērauda katliem būs mazāks.

Pati augstākā efektivitāte ir malkas gāzģenerācijas katliem. Gāzģenerācijas katlu būtiskākā atšķirība no parastajiem apkures veidiem, ir tā darbības princips un efektivitāte. Malkas gāzģenerācijas katla vienkāršots darbības princips: malkas degšana ir process, kurā, malkai degot, notiek savienošanās ar skābekli un rodas CO2, kas reducējas par CO (tvana gāze), kura ir degoša gāze. Tad CO pievieno sekundāro gaisu, un tā sadeg. Rezultātā viss katlā ievadītais skābeklis (gan primārais, gan sekundārais) piedalās degšanas procesā, kā rezultātā sasniedzam sadegšanas efektivitātes uzlabojumu līdz pat 20% salīdzinājumā ar parastās degšanas apkures katliem. Šajos katlos izmantotajai malkai jābūt ļoti sausai, mitruma daudzums nedrīkst pārsniegt 15%.

Malkas/granulu katls

Pēdējo gadu laikā arvien populārāki kļūst granulu katli. Tos var dēvēt gandrīz par pilnīgi automatizētu apkuri, ar nepieciešamību pāris reizes nedēļā papildināt granulu tvertni un dažas reizes mēnesī to iztīrīt. Granulu apkure ir par 30% dārgāka par malkas apkuri, bet vienkāršā apkures sistēma bez akumulācijas tvertnēm palīdz uzturēt vienmērīgu un pastāvīgu temperatūru apkurināmajās telpās. Vairāki ražotāji, arī čehu firmu OPOP, piedāvā granulu/malkas katla apvienojumu vienā katla korpusā. Tas nozīmē, kamēr saimnieks ir mājās vai arī ir vēlme pašam kurināt, kā kurināmo var izmantot malku, bet, kad dodaties prom vai arī nav vēlmes kurināt, pieslēgt granulu degli. Šāds katls ir noderīgs, ja sanāk īsāku vai garāku laiku pavadīt ārpus mājas un ja malkas katlu šajā laikā nevar regulāri kurināt, nebūs jāuztraucas, ka sistēma var aizsalt, un māja vienmēr būs silta. Pastāv iespēja katlam pieslēgt GSM moduli, kad katlu var vadīt pa telefonu vai internetu.

Pareiza jaudas izvēle

Siltumtehnikas eksperts uzskata, ka patlaban malku var iegādāties par pieņemamu cenu. Tas ir vietējais energoresurss tāpat kā skaidu briketes un granulas. «Ar tradicionālo malku sekmīgi konkurē skaidu briketes– izžāvēts un sapresēts koksnes koncentrāts, kura siltumspēja ir tikai nedaudz mazāka kā akmeņoglēm. Vienīgi degšanas process nav tik ilgs. Skaidu briketēm ir lielāka siltumatdeve nekā malkai, tas nozīmē, ka tās būs mazāk jāieliek krāsnī, lai iegūtu to pašu siltuma daudzumu, toties malka ir lētāka nekā skaidu briketes.»

Ja katlu uzstāda ar akumulācijas tvertni, tad izvēlēties pārāk lielu jaudu nav iespējams. Jo lielākas jaudas katls tiks uzstādīts, jo vairāk liekās enerģijas novadīs uz akumulācijas tvertni un ātrāk tā tiks uzsildīta. «Ieteicams izvēlēties tādu katlu, kuru dienā kurina, maksimums, 5 stundas. Šajā laikā akumulācijas tvertnē ievada tik daudz enerģijas, lai pietiku pārējām 19stundām, protams, pieņemot, ka akumulācijas tvertne ir pietiekami ietilpīga, lai uzkrātu visu nepieciešamo enerģijas daudzumu. Ja šādas akumulācijas tvertnes sistēmā nav, tad nevajag uzstādīt pārāk lielas un neatbilstošas jaudas katlu, jo pretējā gadījumā katls darbosies ar mazu noslodzi, darvosies un bieži būs jātīra.»n

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Commodus