Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

Jaunā sezona piemājas dārziņā

SKUJU KOKIEM. Kompleksais mēslojums, kurš piemērots skujeņu un citu mūžzaļu augu mēslošanai pavasarī un vasarā. Satur augiem nepieciešamās barības vielas viegli uzņemamā formā, novērš skuju dzeltēšanu. © Baltic Agro

Augi sagaida pavasari ar savu stāstu: viens pārziemojis labi, cits ne tik labi, kāds vēlētos, lai to pārstāda, vēl kāds varbūt ir apvainojies, ka pērn nav ticis pareizi apcirpts... Un visi prasa ēst, tāpēc dārzkopim jāsarūpē piemērota barība viengadīgiem un daudzgadīgiem, dekoratīviem un ēdamiem augiem. Dodot pavasarī dārza kultūrām kvalitatīvu mēslojumu, viņš ieliek pamatu visai turpmākajai sezonai.

Uz Mājas jautājumiem atbild Egils Sviķis, SIA Baltic Agro Jelgavas servisa centra vadītājs, dārzkopības produktu speciālists.

– Mazdārziņu kopēji bieži spriež par to, kas ir labāks – kūtsmēsli vai minerālmēslojums. Kā īsti ir?

– Šos divus mēslojuma veidus nevajadzētu pretnostatīt, jo katram ir sava loma. Kūtsmēsli ar savām trūdvielām uztur augsnes bioloģisko sastāvu, nodrošina organisko vielu klātbūtni augsnē, bet tajos nav pietiekams barības vielu daudzums. Ja kūtsmēsli pareizi uzglabāti, tajos ir slāpeklis, pavisam nedaudz fosfora un kālija. Bieži vien dārzi netiek mēsloti regulāri, turklāt daudziem Pierīgas mazdārziņu apsaimniekotājiem kūtsmēsli šodien nav pieejami nemaz. Ja barības vielas augsnē ir krietni iztērētas, piedevām vēl netiek ievērota pareiza augu seka, tad zeme ir noplicināta, un ar kūtsmēsliem vien situāciju nevar izlabot, jo sevišķi, ja tie nav labi pārstrādājušies. Augi no tādiem saņem par daudz slāpekļa, sākumā aug lekni un zaļi, taču attīstība ir traucēta, augi ir ieņēmīgi pret slimībām un nespēj pretoties kaitēkļu uzbrukumiem. Lai tā nenotiktu, ir ļoti svarīgi, lai barības vielu komplekss būtu vispusīgs un katrs augs varētu attīstīties sev piemērotajā ātrumā. To var nodrošināt, kombinējot kārtīgi sadalījušos kūtsmēslus ar kvalitatīvu minerālmēslojumu – tad rezultāts būs lielisks.

– Kā rīkoties, ja mēslojums tiek lietots šķietami pareizi, bet augi nīkuļo? Vai veikt augsnes analīzes?

– Mēslojums nav brīnumzāles, un, ja sēkla ir nekvalitatīva, augi nīkulīgi vai augsne ir ļoti trūcīga, tad izcilu rezultātu sasniegt nevar. Lielajiem lauksaimniekiem augsnes analīzes ik pēc noteikta laika ir jāveic obligāti, bet arī mazdārziņā tas ir veids, kā pārliecināties, kāpēc augiem ir problēmas – varbūt trūkst kāda elementa, kas liedz arī minerālmēslojumam efektīvi darboties, bloķē barības vielu uzņemšanu u.c. Vismaz vienu reizi tas būtu jāizdara, lai tiktu skaidrībā.

– Vai var lietot minerālmēslojumu, kas palicis pāri no pagājušā gada?

– Minerālmēslojuma derīguma termiņš nav ierobežots, ja vien tas ticis glabāts tādos apstākļos, kā norādīts uz iepakojuma – sausā vietā, kas aizsargāta no tiešiem saules stariem.

– Kā dozēt granulēto mēslojumu, ja pievienotā instrukcija ir nozaudēta?

– Standarta deva visiem parasti ir līdzīga: 2–3 kilogrami uz 100 kvadrātmetriem. Nav jāber par daudz, jo tā būs zemē nobērta nauda un augi tik un tā uzņems tik, cik tie var uzņemt. Protams, labāk, ja instrukcija ir saglabāta, jo tajā norādīts arī mēslojuma lietošanas laiks – pavasarī, intensīvas augšanas laikā vai rudenī.

Der zināt:

*Lielākajai daļai daudzgadīgo kultūru – ziemcietēm, augļu kokiem, krūmogulājiem, rozēm u.c. – ieteicams universālais dārza mēslojums, kas ir ilgos gados apkopotas pieredzes rezultāts. Šo granulēto mēslojumu izkaisa uz augsnes ziemciešu dobēs, apkārt augļu kokiem, ogu krūmiem, zemenēm, sīpolpuķēm u.c.

* Kvalitatīvam kompleksajam mēslojumam granulas ir viendabīgas, katra no tām satur visas norādītās sastāvdaļas – makroelementus un mikroelementus, tāpēc, mēslojumu pareizi izkliedējot, var nodrošināt augu vienmērīgu apgādi ar šīm barības vielām. Tāda nav iespējama, ja iegādāts mēslojums, kur vienkārši mehāniski sabērtas kopā dažāda sastāva granulas (atverot iepakojumu, redzams, ka tās atšķiras pēc lieluma un krāsas).Optimālais granulu izmērs ir 2–4 mm.

* Granulētais mēslojums nav paredzēts šķīdināšanai ūdenī vai miglojamā šķīduma pagatavošanai, tas domāts vienīgi kaisīšanai uz augsnes. Reizēm dārzkopju neizpratni izraisa fakts, ka rudenī granulas vēl arvien nav izšķīdušas. Barības vielas no šīm granulām ir nonākušas augsnē, bet pāri palikušas tikai saistvielas, piemēram, kaļķi. Savukārt šķīstošais mēslojums nav domāts kaisīšanai uz augsnes – šim nolūkam tas ir pārāk koncentrēts.

* Dārzkopības mēslojumi ir izstrādāti atbilstoši dārza kultūraugu vajadzībām. Tie nesatur hloru, ko nepanes lielākā daļa dārza kultūru. Tie satur gan amonija, gan nitrātu slāpekli. Nitrātu formas slāpekli augi uzņem jau pirmajās dienās pēc mēslošanas, bet, lai augs uzņemtu amonija formā esošo slāpekli, vispirms jānotiek nitrifikācijas procesam, kura laikā amonijs pārvēršas nitrātā, ko augi spēj izmantot, un šis process var prasīt no vairākām dienām līdz trim nedēļām.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Baltic Agro