Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Krievijas opozicionārs Hodorkovskis aicina baltiešus nezaudēt modrību

ATZINĪGI. Mihails Hodorkovskis atzinīgi novērtējis Sandras Kalnietes vadībā izstrādāto ETP dokumentu par tā precīzo Krievijas realitātes atainošanu © Publicitātes foto

3.lapa

Apturēt Nord Stream 2

«Tallinas dokumentā esam iekļāvuši idejas, kā praktiski stiprināt drošību ES,» skaidroja M. Vēbers, atgādinot, ka ETP strikti iestājas par 2% no IKP aizsardzības budžetam. Lai gan ES varot paļauties uz ASV, neviens nezina, kā būs nākotnē, tāpēc sava aizsardzība jāspēj nodrošināt arī pašiem. Pašlaik ES aizsardzībai tērē 500 miljonu eiro gadā pētījumiem un vienu miljardu eiro attīstībai un iepirkumiem.

Interesanti, ka ETP konferences dalībnieki, arī M. Vēbers, kurš ETP ievēlēts no Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētās CDU/CSU, atbalstījuši nostāju apturēt gāzesvada Nord Stream 2 projektu, par kuru Eiropas Komisija vēl lauž šķēpus. «Tas ir nevis biznesa, bet politisks projekts. Jādomā par enerģijas resursu diversifikāciju,» pauda ETP grupas vadītājs. Vācijas un arī EP politiķu vidū ir pretrunīga nostāja pret šo projektu, kura lielākais ieguvējs būs Vācija. Pēc Vēbera domām, «Vācijai jāparāda, ka tā strādā ne tikai savās nacionālajās interesēs, bet visas ES interesēs».

M. Vēbers arī minēja kādu ierosinājumu, kur Latvijas likumdošana jau izrādījusies progresīvāka, - ieceri radīt vienotu ES regulējumu, liedzot ES partijas finansēt no ne-ES valstīm, kā arī pieminēja Krievijas ekspertu lūgumu ticēt Krievijas jaunajai paaudzei, kuras liela daļa domājot demokrātiski.

I. Vaidere, savukārt, izcēla nostāju pret Krievijas tautiešu aizstāvības politiku ārpus valsts robežām, kura novedot pie destabilizācijas un ETP nav pieņemama. Latvijas ETP deputāti secina, ka gadu gaitā EP izpratne par Krievijas politiku un to, kas notiek Baltijas valstīs, ir vairojusies