Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika

Latvija neatbalsta Trampa paziņojumus par Jeruzalemi; miera procesam jāturpinās

© Dāvis Valbaks, F64 Photo Agency

Latvija uzskata Jeruzalemi par nākotnes galvaspilsētu abām valstīm - gan Izraēlai, gan Palestīnai, sacīja ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Latvija uzskata, ka Jeruzalemes statusa jautājumam ir jābūt kā vienai no Tuvo Austrumu miera procesa sarunu sastāvdaļām, norādīja padomnieks, uzsverot, ka Latvijas nostāja, neskatoties uz ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojumu par Jeruzalemes atzīšanu par Izraēlas galvaspilsētu, paliek nemainīga un uzticīga Tuvo Austrumu miera procesam.

"Latvija atbalsta divu valstu risinājumu, kas panākams Izraēlas un Palestīniešu sarunu ceļā, ievērojot abu pušu intereses. Eiropas Savienības (ES) ietvaros Latvija kopā ar citām ES dalībvalstīm un institūcijām turpinās aktīvu dialogu ar mērķi meklēt pozitīvu risinājumu Tuvo Austrumu miera procesam," skaidroja Drēģeris.

Viņš piebilda, ka Latvija šobrīd neplāno pārcelt vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi.

Kā liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) mājaslapā publicētā informācija, ņemot vērā saspringto politisko situāciju un iespējamās demonstrācijas, ministrija neiesaka doties uz Jeruzalemes vecpilsētu. Atrodoties Jeruzalemē, cilvēki stingri tiek aicināti ievērot piesardzību, uzturoties sabiedriskās vietās, izvairīties no demonstrācijām un vietām, kur vienlaikus pulcējas liels cilvēku skaits.

Scanpix

Tāpat ministrija stingri iesaka ceļotājiem nedoties uz Gazas joslu un Rietumkrastu, kā arī neapmeklēt Izraēlas pierobežas reģionus ar Sīriju un Libānu.

Vienlaikus ĀM aicina ceļotājus neuzturēties vietās, kuras apmeklē liels cilvēku skaits un kuras var kļūt par teroristisku uzbrukumu mērķi. Ņemot vērā paaugstinātu teroraktu risku iespējamību, ceļotāji tiek aicināti ievērot īpašu piesardzību, izmantojot sabiedrisko transportu, vai iespēju robežās izvairīties no tā izmantošanas.

Jau ziņots, ka Tramps trešdien paziņojis, ka Jeruzaleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu, tādējādi atsakoties no desmitgadēm ilgās piesardzīgās Vašingtonas politikas un riskējot izraisīt jaunu vardarbības uzliesmojumu Tuvajos Austrumos.

"Esmu izlēmis, ka pienācis laiks Jeruzalemi oficiāli atzīt par Izraēlas galvaspilsētu," savā uzrunā no Baltā nama paziņoja Tramps. "Tā ir pareiza rīcība."

Pildot vienu no saviem priekšvēlēšanu solījumiem, Tramps devis arī rīkojumu Valsts departamentam uzsākt sagatavošanās darbus ASV vēstniecības pārcelšanai no Telavivas uz Jeruzalemi.

Savukārt Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis ceturtdien paziņojis, ka ASV prezidenta lēmums saasinās situāciju reģionā. "Es domāju, ka šis lēmums var izraisīt spriedzi reģionā, un ikviena rīcība, kas saasina jau tā saspringto situāciju, nav laba lieta. Es nedomāju, ka šis lēmums palīdzēs nodrošināt mieru reģionā," viņš sacīja intervijā radiostacijai "Žiniu radijas".