Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Students sūdzas par nelojālu pedagogu, kurš slavējot okupāciju

© riga.in

Portāls nra.lv šodien saņēma kāda studenta vēstuli, kurā puisis ar nožēlu secina - viņam esot nācies uz laiku pārtraukt mācības Transporta un sakaru institūtā, jo nav bijis pieņemams mācību saturs un pasniedzēja attieksme pret vēsturiskiem notikumiem.

"Man radās problēma, es no 1. septembra 2016. gada mācos TSI (Transporta un sakaru institūts). Oktobra sākumā es paņēmu akadēmisko atvaļinājumu, tāpēc ka universitāte ir ļoti nelojāla pret valsti," savā vēstulē klāta puisis, kurš stādījies priekšā kā Vadim Rahmanov.

"Pasniedzējs vairākas reizes stāstīja par padomju okupācijas periodu laiku -kā tur bija un kas tur notika. Un viņš stāstīja ne no sliktākās puses par to visu, tas izskatījās, ka viņš slavē okupācijas režīmu. Manuprāt tādus vārdus nevajadzētu izteikt universitātes auditorijā, pie tam auditorijā bija ne tikai vietējie studenti, bet arī ārzemju studenti. Pasniedzējs runāja par lielo tautas traģēdiju tik mierīgi un pavirši, bet kā tas ir saistīts ar datorzinātņu priekšmetu es nevaru saprast līdz pat šai baltai dienai," pauž students. "Pasniedzējs arī ne vienu vien reizi teica, ka šo tēmu mums nākotnē nevajadzēs. Tas nozīmē, ka pasniedzēji no TSI labāk zina, ko mums vajag, ko nevajag. (Nekā Izglītības un zinātnes ministrija??? )"

Vēstules noslēguma puisis argumentē, ka viņam esot nācies paņemt akadēmisko atvaļinājumu, lai padomātu: "vai es varu turpināt mācības tādā nelojālā mācību iestādē. Es no 10. klases darbojos sabiedriskajās aktivitātēs, biju vairākas reizes Jauniešu Saeima deputāts, kā arī esmu sabiedriskās organizācijas "PatriotiLV" biedrs, un neesmu vienaldzīgs pret tādām lietām. Esmu pieņēmis lēmumu izņemt dokumentus un atgriezt manu naudu, ja sanāk, bet saskaņa ar līgumu, es to nevaru izdarīt."

Portāls nra.lv neņemas apgalvot, vai minētais piemērs ir reāls un vai šāds pedagogs tik tiešām strādā TSI. Var pieļaut, ka šādi vai līdzīgi - fiktīvi - stāsti turpmāk tiks publiskoti, lai politiski sāktu musināt jautājumu par strīdīgajām "lojalitātes" izmaiņām Izglītības likumā.

Kā zināms, tad Valsts prezidents, neraugoties uz nozares pārstāvju iebildumiem, lēma izsludināt likumdošanas izmaiņas, kas turpmāk ļaus no darba atlaist valstij nelojālus pedagogus, kuri nepilda savus pienākumus audzināt "krietnus, godprātīgus, atbildīgus cilvēkus - Latvijas patriotus, stiprināt piederību Latvijas Republikai". Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija ir paziņojusi: Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa izsludinātie "lojalitātes grozījumi' izglītības likumā ir cīņa pret atšķirīgu viedokli. "Grozījumu politiskā jēga ir acīmredzama - ar ieganstu "aizsargāt nacionālo drošību" notiek cīņa pret "atšķirīgu viedokli" jebkurās izpausmēs, notiek piespiešana "būt lojālam", "pareizās" ideoloģijas ieviešana. Esam spiesti konstatēt, ka likumu izstrādāšana šajā Baltijas republikā iegūst aizvien kroplīgākas un nepievilcīgākas formas," sacīts Krievijas ĀM paziņojumā.

TSI viedokli par šo starpgadījumu lasiet šeit: http://nra.lv/latvija/izglitiba-karjera/194484-tsi-students-apmelo-institutu-jo-vinam-neatgrieza-studiju-maksu.htm