Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Alveja, leģendāra un mūsdienīga

© nra arhīvs

Rudenī, kad atkal aktivizējas elpceļu vīrusi, par sezonas aktualitāti līdztekus apkures jautājumiem un siltāku apģērbu iegādei kļūst arī imunitātes stiprināšana. Šim nolūkam daudzi cilvēki labprāt izvēlas dabas vielu produktus.

Dažus piesaista eksotiski preparāti, bet citi dod priekšroku tiem, kas iegūti no tradicionāliem, labi pazīstamiem augiem. Tāda ir arī alveja.

«Alveju patiešām var saukt par leģendāru augu,» saka ārsts Māris Belte, SIA Ekomed valdes priekšsēdētājs. «Tai veltīti visdažādākie apzīmējumi: augs – dakteris, augs – farmaceits, augs – aptieka. Senie ēģiptieši sauca to par nemirstības augu, bet Maķedonijas Aleksandrs, dodoties savos karagājienos, lika apsargāt vietas, kur auga alvejas, lai viņa karaspēkam vienmēr būtu līdzeklis, ar ko sadziedēt brūces. Dabā alveja aug zemēs ar sausu, karstu klimatu, bet citur pasaulē, arī pie mums Latvijā, to audzē kā telpaugu. Ir vairākas alveju šķirnes, bet visspēcīgākās ārstnieciskās īpašības piemīt Aloe Vera barbadensis.»

Zinātniski pierādīta iedarbība

«Alveju sula satur 96% ūdens, bet atlikušie 4% ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un citu bioloģiski aktīvo vielu avots,» stāsta M. Belte. «Tā satur visus svarīgākos vitamīnus un ir īpaši bagāta ar A, C, E un B 12 vitamīnu. Šiem vitamīniem piemīt spēcīgas antioksidantu īpašības – tie palīdz organismam aizsargāties pret apkārtējās vides nelabvēlīgo ietekmi. Mēdz teikt, ka alveju sulā ir atrodama teju vai visa Mendeļejeva tabula, tai skaitā arī tādi cilvēka organisma normālai funkcionēšanai nepieciešami elementi kā kalcijs, magnijs, nātrijs, mangāns, varš, cinks, hroms, selēns. Alveju sulā ir fermenti un taukskābes, kuriem ir nozīmīga loma cīņā ar iekaisumiem un sāpju mazināšanā. Alveju sula ir arī tā saucamo dabīgo antibiotiķu – saponīnu – avots. Saponīnu saturs tajā ir ļoti liels, tāpēc sula efektīvi lietojama dažādu infekcijas slimību profilaksei un arī tad, ja tomēr gadījies saslimt, ir vērts lietot šo sulu paralēli ārstēšanai. Visu apkopojot, varam teikt, ka alvejai piemīt pretiekaisuma, sāpju mazinoša, antibakteriāla, šūnas un orgānus aizsargājoša un atjaunojoša iedarbība.»

Mājas apstākļos

Alvejas lapas ir pildītas ar biezu, želejveidīgu sulu, ko izmanto tīrā veidā vai kopā ar citām sulām, tai mēdz pievienot arī medu. Tiem, kuri audzē alveju mājās uz palodzes un vēlas pagatavot sulu, ieteicams nogriezt auga lapas un paturēt tās vairākas dienas tumšā, vēsā vietā, lai iegūtā sula būtu maksimāli efektīva. Šo nosacījumu ievēro arī kvalitatīvas rūpnieciski iegūtas alveju sulas ražotāji. Ieteicams izmantot tikai alvejas lapas iekšpusi, nevis visu lapu, tad sulā būs mazāk sveķveida vielu, kas varētu izraisīt kuņģa vai ādas kairinājumu. Ne visiem ir pa prātam šādi iegūtās alveju sulas rūgtums un savdabīgā konsistence, daudziem turklāt nav laika regulāri to gatavot. Arī palodžu ierobežotā platība ne vienmēr ļauj izaudzēt tik daudz alveju, lai pietiktu visai ģimenei.

No aptiekas

Ja ir vēlme veselības stiprināšanai izmantot alveju sulu, taču nav iespēju to gatavot mājas apstākļos, var doties uz aptieku. «Viens no lielākajiem alveju produktu ražotājiem ir Lielbritānijas firma Optima Health,» saka M. Belte. «Tā ražo simtprocentīgu alveju sulu, kura iegūta no lapām, atdalot miziņu, un atbrīvota no alanīna, kas piešķir tai rūgtumu, tāpēc garša ir patīkami skābena. Sulas saglabāšanos nodrošina pievienotā citronskābe, kālija sorbāts un nātrija benzoāts. Produkcijas kvalitāti apliecina arī Starptautiskā Alvejas izpētes padome (IASC) – uz produktu iesaiņojuma redzams sarkans apaļa zīmoga attēls ar alvejas simbolu un uzrakstu certified (sertificēts) centrā. Nopērkama arī alveju sula, kurai pievienoti divi procenti dzērveņu sulas – tas ne tikai uzlabo garšu, bet arī palīdz urīnceļu infekciju profilaksei, kas īpaši aktuāla sievietēm. Ja vēlas, sulu var atšķaidīt ar ūdeni. Iecienīts produkts, kuram pēdējā laikā pievērš uzmanību arī kosmetoloģijas profesionāļi, ir alveju gēls. Ikdienā to var lietot dažādu sīku brūcīšu, sausas vai karinātas ādas, nelielu apdegumu vai apsaldējumu gadījumā. Gēls izveido plēvīti, kas palīdz ādai sadzīt, to mīkstina un padara maigu. Alveju gēlu var izmantot arī striju profilaksei. Tas ir koncentrēts, tāpēc ar 100 ml tūbiņu pietiek ilgam laikam. Uz alvejas bāzes ražo arī zobu pastas, kurās nav sintētisku putotāju un triklozāna, toties pievienoti dabīgi tējas koka un piparmētru komponenti, tie palīdz neitralizēt mikroorganismus mutes dobumā. Zobu pastas sastāvā iekļauts arī koenzīms Q10. Pētījumos pierādīts, ka tā trūkums ir saistīts ar paradontozes attīstību. Baltinošās zobu pastas sastāvā ir lielāks silīcija daudzums, savukārt jutīgām smaganām domātā formula satur zirgkastaņu ekstraktu, kas pasargā no čūliņu veidošanās, un ehinācijas ekstraktu, kas veicina lokālo imunitāti. Ir arī speciāla alvejas zobu pasta ar zemeņu garšu bērniem. Protams, jāatceras: lai panāktu vēlamo efektu, zobi ir jātīra pietiekami ilgi. Ir arī mutes skalošanas līdzeklis, kurš satur šīs vērtīgās vielas. To lieto pēc zobu iztīrīšanas, lai apstrādātu visu mutes dobumu, noder arī pēc ēdienreizēm, ja nav iespējams iztīrīt zobus. Ja garša šķiet pārāk intensīva, mutes skalošanas līdzekli var atšķaidīt ar ūdeni.» n

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar TauLa Rīga

***

NODERĪGI

• Alveju sulu izmanto elpceļu infekciju, tai skaitā gripas, nespecifiskajai profilaksei, tā nāk par labu cilvēkiem, kuri slimo ar bronhītu un citām elpceļu slimībām.

• Cukura diabēta slimnieki var izmantot alveju sulu imūnsistēmas stiprināšanai.

• Tā kā alveju sulā ir dažādi dabīgi fermenti un mukopolisaharīdi, tā labvēlīgi ietekmē locītavu veselību.

• Alveju sula līdztekus ārsta nozīmētajiem medikamentiem ir ieteicams produkts cilvēkiem, kuriem ir dažādas gremošanas trakta slimības,

piemēram, gastrīts, duodenīts, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, grēmas, kairināto zarnu sindroms.

• Savas bioloģiskās aktivitātes dēļ alveju sulu neiesaka lietot vēža slimniekiem, kā arī grūtniecēm un sievietēm menstruāciju laikā.

• Alveju sulu vai gēlu ārīgi lieto ādas brūču, virspusēju apsaldējumu un sadzīves apdegumu gadījumā. Tā labi mitrina ādu, tāpēc ir iekļauta daudzos kosmētikas līdzekļos sausas ādas kopšanai.