Veselīgs dzīvesveids: Palmu eļļa ir neveselīga 27 komentāri
 
Veselīgs dzīvesveids

Palmu eļļa ir neveselīga

 
Scanpix/AP

Palmu eļļai piemīt viszemākā vērtība, salīdzinot ar citām augu eļļām. Taču ražotājiem tā ir lēts un izdevīgs produkts. Pēc konsistences – cieta, atgādina cūku taukus, parasti balta, taču mēdz būt arī dzelteni oranžā un pat sarkani oranžā krāsā. Raksturīga riekstu garša un smarža.

Šo eļļu izmanto tikai dažu produktu ražošanā, un to nevar nosaukt par veselībai labvēlīgu. Ja izpēta etiķetes uz pārtikas produktu iepakojuma, tad šo eļļu noteikti varēs atrast margarīnā, arī siera un krējuma izstrādājumu, miltu izstrādājumu, saldumu un citu produktu sastāvā, ko lietojam ikdienā. Palmu eļļa satur lielu daudzumu piesātināto taukskābju. Produkti, kas satur šo eļļu, parasti ilgi glabājas un tiem nepiemīt rūgtena garša. Tieši tāpēc to izmanto, piemēram, margarīna un eļļas maisījumu ražošanā. Piesātinātās taukskābes paaugstina holesterīna līmeni asinīs, veicina aterosklerozes attīstību. Sarkano palmu eļļu visbiežāk izmanto ziepju ražošanā, kā arī sveču izgatavošanā. Palmu eļļu plaši izmanto kosmētikā sejas ādas kopšanas procedūrās. No palmu eļļas augļiem var iegūt ne tikai sarkano palmu eļļu, bet arī palmu augļu sēklu eļļu.

***

Andis BRĒMANIS, dietologs:

– Palmu eļļa ir augu eļļa, tai vajadzētu būt labai, bet tā nav. Kā kaloriju avots tā ir derīga tad, ja ēdienkartē ir maz kaloriju. Jebkurā ēdienkartē taukvielas veido 30 procentus no kopīgām kalorijām, bet tad, kad ir raksturīga taukvielu pārbagātība ēdienkartē, kā tas ir vērojams Latvijā, tad mums ir jāskatās, kas tās ir par taukvielām un kādas taukskābes ir to sastāvā. Palmu eļļa satur tās taukskābes, kas nav labās Omega 3 un Omega?6. Tāpēc kā būvmateriāls šīs taukskābes ir mazvērtīgas. Tās sastāvā ir tādas taukskābes, kas veicina holesterīna izgulsnēšanos asinsvados. Palmu eļļas izmantošanu ikdienas uzturā Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu izvērtēt ļoti kritiski. Šo eļļu ir izdevīgi izmantot produktu ražošanā, lai tie ilgi glabātos, jo tajā ir maz komponentu, kas oksidējas. Ārējai lietošanai kosmētikā tā nav slikta.?n

***

RECEPTES

1) Sausai ādai, kas lobās, var izmantot sarkano palmu eļļu kā krēmu vai kā barojošu un mīkstinošu masku sejai.

2) Ja palmu eļļu paredzēts izmantot krēma vietā, tad to var uzklāt uz sejas, arī acu zonā, un ļaut, lai tā iesūcas 10 līdz 15 minūtes. Lieko var notīrīt ar papīra salveti. Ļoti vērtīgi to izmantot kā nakts krēmu.

3) Ja šķiet, ka šāds palmu eļļas krēms ir pārāk smags, tad to ieteicams izmantot kosmētiskos maisījumos. Tējkaroti šādas eļļas var pievienot jebkuram maisījumam, kas pagatavots mājās, lai ādu barotu, mitrinātu un mīkstinātu.

4) Izmantojot palmu eļļu kā masku, to ieteicams uzklāt uz sejas 30 līdz 40 minūtes un pēc tam nomazgāt ar siltu ūdeni.

5) Palmu eļļu var sajaukt vienādās proporcijās ar kokosa un olīveļļu. To lietderīgi izmantot jebkuram ādas tipam, izņemot taukainu.

***

PALMU EĻĻAS...

...vērtīgās īpašības

Bagāts A (karotinoīdu), E vitamīna, kofermenta Q10 avots.

Karotinoīds ir spēcīgs antioksidants, kas labvēlīgi ietekmē ādas un matu veselību.

Palmu eļļa satur apmēram 10 procentus polinepiesātināto

taukskābju. Tās labvēlīgi iedarbojas uz šūnu apgādi ar barojošām vielām un vielmaiņas produktu izvadīšanu no šūnām.

...negatīvās īpašības

Piesātinātās taukskābes paaugstina holesterīna līmeni asinīs, veicina aterosklerozes, asinsvadu trombozes, sirds asinsvadu sistēmas slimības.

Palmu skābes triglicerīdi ietekmē piena produktu, kuru ražošanā tie tiek izmantoti, grūtu kūstamību. Šī eļļa kūst tikai apmēram 42 grādu Celsija temperatūrā. Tad, kad tā nokļūst organismā,

neizzūd, bet uzkrājas. Rezultātā var rasties gremošanas traucējumi.

Palmu eļļas lietošana pārtikā jāvērtē ļoti kritiski!

Komentāri [27]
#
Kurš daunis izmurgoja to tekstu 30.aprīlis 2016 16:20 atbildēt
Nav minēts nevien pierādījums vai konkrēta kaitīga viela, un neredzēju nevienu atsauci, te būtībā teica ka eļa veicina holesterīnu, bet to pašu dara tei vai viss ka tā kūst pavisam piemērotā tempretūrā lai cilvēks varētu to sagremot un ka dzert eļu ar pienu nav laba ideja, tātad vispār pieņemtu faktu, saskaņā ar to kas te ir teikts var mierīgi katru dienu vismaz vienu pilnu muti ņemt un ja neņem pienu lai noskalotu tas nekā neietekmēs dzīves kvalitāti, ja raksta šādas lietas tad vaig stāstīt konkrētas lietas saistībā ar tā ķīmisko saturu kur visas vielas ir minētas un ir atsauces no kādas buļa pakaļas to informāciju ņēmis, vai ņēmusi
 
#
vis ir ok! 2.februāris 2016 12:38 atbildēt
Tiko internetá izlasíju visu par kokoseļļu un tur otrādi ,viņa tiuek salvēta un rakstīts ka piesātinātinātās taukskābes nav ka dzīvnieku valsts taukskabēm ,bet ir viegli organismam pārstradat un nekaitē cilvēka asimsvadiem un holesterīns nepaliek organismā! Šajā rakstā vis otrādi,domāju no sākuma ,ka tās ir dažādas eļļes palmu un kokoseļļa,bet izradās viena,jo kokosrieksti aug palmā un tāpēc viņu sauc gan par palmu eļļu gan par kokoseļļu! Man liekas ,ka kurš koncerns ko ražo ,tas pasūta ,,mūziku,, ārstu atzinumus par veselīgumu vai otrādi ,kaitīgumu!
 
#
Kiks » vis ir ok! 27.janvāris 2017 22:49 atbildēt
Kokosriekstu eļļa kūst 24 grādos celsija; tātad nav tas pats...
 
#
Kika 17.augusts 2015 20:05 atbildēt
Ko lai eest.. Ko dariit ? Visam ir gruuti sekot lidz.. Visu tik labi pasniedz.. Ka galva aizkeras doma: nu shodien no viena kumosinja sliktak nekljuus.. Bet mes pashi nepamanam kas jau daraas apkart.. Pats trakakais ka mes pashi neko nevaram ar to iesaakt!!!!
 
#
XXL 25.janvāris 2015 17:51 atbildēt
Nu ja praktiski jebkurā pārtikas produktā var sastapt šo ''lēno nāvi''. Izmeklējos šokolādes konfektes bez palmu eļļas, nevienā veikalā nebij. Pat slavenā (kādreiz) Laima nespēj izgatavot neko bez palmu eļļas. Toties šī eļļa nodrošina darbu kardiologiem un onkologiem, kā arī apbēdīšanas birojiem. Varbūt tādā veidā paredzēts samazināt iedzīvotāju skaitu uz Zemes ? Kur šajā gadījumā ir Eiropas regulas, kur pārtikas kvalitātes uzraugi, PVD ? Pats daudz ēdu šokolādi un sieriņus Kārums līdz nonācu uz operācijas galda ar nosprostotiem sirds asinsvadiem pirmsinfarkta stāvoklī.
 
#
ES 13.janvāris 2015 9:54 atbildēt
SĀKSIM AR TO ,KA PALMU EĻĻA SĶĪST 42 GRĀDU TEMP. ORGANISMAM IR 36.6 AR TO LAIKAM PIETIEK, BEZ ZINĀTNISKIEM PĒTĪJUMIEM.
 
#
K » ES 30.aprīlis 2016 16:25 atbildēt
Tā ir ārējā temperatūra jo dziļāk iekšā ja vēl karstāks un ja krūzi tējas izdzer tad vel karstāks pa to kuņģī, ja sporto vel vairāk to pašu tekstā minēto tempretūru var mierīgi sasniegt vai nesasniegt ja saprot organisma darbību
 
Skatīt visus 27 komentārus >
Pievienot komentāru
Vārds *
Komentārs *
 
Custom creative templates for DoubleClick for Publishers