Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Spēcīgais beta karotīns

Beta karotīns ir dabisks pigments, viens no 600 karotenoīdiem, kas sastopams gaiši dzeltenos un oranžos, kā arī tumši zaļos augļos un dārzeņos. Beta karotīns ir burkānos, spinātos, salātos, tomātos, sarkanajos piparos, brokoļos, ķirbjos, greipfrūtos, plūmēs, persikos, melonēs, aprikozēs, hurmā, ērkšķogās, mellenēs, upenēs.

Kad beta karotīns nokļūst organismā, tiek pārveidots par retinolu – A vitamīnu. Ir nepieciešams neliels daudzums tauku, lai beta karotīnu pārvērstu A vitamīnā, ko organisms var izmantot. Piemēram, salātiem var pievienot nedaudz olīveļļas. Beta karotīna galvenās funkcijas: antioksidants un imūnsistēmas stimulators; tāpat kā A vitamīnam beta karotīnam ir nozīmīga loma epitēlijaudu veidošanā, kas ir ādas, dzelzs, gļotu apvalku, elpošanas ceļu, gremošanas un urīnceļos. Beta karotīns spēj aizkavēt krūts, ādas, resnās zarnas, plaušu vēža rašanos, nodrošina aizsardzību pret sirds saslimšanām, aterosklerozi un paralīzi. Beta karotīns īpaši ieteicams tiem, kuriem ir noslogota redze (autovadītājiem un tiem, kuri strādā pie datora), jo tas nepieciešams, lai normāli funkcionētu acs tīklene, arī tiem, kuri ir saslimuši ar dažādām infekcijas slimībām.

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Beta karotīns ir viens no karotenoīdiem, kuru ir gara virkne. Tas ir aktīvāks, un no tā visoptimālāk veidojas A vitamīns. No sešiem miligramiem beta karotīna veidojas viens miligrams A vitamīna. Beta karotīnu ir ļoti svarīgi uzņemt ar uzturu, jo ne vienmēr A vitamīns produktos ir pieejams. Izcilākais A vitamīna avots ir aknas, bet tajās ir vēl citi komponenti, arī nevēlamie. Beta karotīns ir spēcīgs antioksidants – tas ir svarīgs, lai aizsargātu šūnu membrānu no brīvo radikāļu ietekmes. Par daudz beta karotīnu nevar uzņemt, jo tad, piemēram, burkānu sula katru dienu būtu jādzer mēnešiem ilgi. Drīzāk A vitamīns, kas veidojas no beta karotīna, var būt toksisks, ja to lieto lielās devās. Beta karotīnu var uzņemt ar krāsainajiem dārzeņiem un augļiem. Ikdienas ēdienkartē tie ir nepieciešami, lai dzīves laikā nesaskartos ar tādām kaitēm kā audzējs un citām.

NODERĪGI!

Beta karotīns nav toksisks pat tad, ja tiek uzņemta liela deva neatkarīgi no tā ieguves avota (produkta vai piedevas).

Ne viss beta karotīns pārveidojas par A vitamīnu. Palikušais karotīns ir spēcīgs antioksidants tāpat kā E vitamīns, kurš aizsargā šūnu lipīdus.

***

RECEPTES

Asie salāti ar burkāniem un gaļu

Sastāvdaļas: kilograms burkānu, 200 g sīpolu, 200 g gaļas, 80 g eļļas, 5 g sarkano piparu, 5 g melno piparu, 2 ķiploka daiviņas, sāls, 10 g kindzas, sojas mērce, 5% etiķis, zaļumi.

Pagatavošana: gaļu sagriež tievās strēmelēs, aplej ar sojas mērci un ļauj, lai iemarinējas. Burkānus sagriež, pievieno sarkanos un melnos piparus, sāli, labi samaisa, pārslaka ar 2 līdz 3 ēdamkarotēm etiķa. Sīpolus sagriež salmiņos. Uzkarsē eļļu un apcep tajā sīpolus, kamēr tie iegūst zeltainu nokrāsu, uzliek tos uz burkāniem. Tajā pašā eļļā apcep gaļu. To kopā ar eļļu uzliek uz burkāniem, pievieno sasmalcinātu ķiploku, kindzu, un visu rūpīgi samaisa. Sagriež svaigus zaļumus un pievieno pie salātiem.

Persiku salāti ar skābu krējumu

Sastāvdaļas: salātu galviņa, 4 persiki, tējkarote karija pulvera, 2 tējkarotes cukura, 2 tējkarotes citrona sulas, 4 ēdamkarotes skāba krējuma, ķiploka daiviņa.

Pagatavošana: salātus saplūkā un liek porciju šķīvjos. Persikus pārgriež, izņem kauliņus un sagriež daiviņās. Samaisa karija pulveri, cukuru, citrona sulu, krējumu un sīki sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Uz salātu lapām kārto persikus, pārlej mērci. Pirms pasniegšanas atdzesē.