Mazās ēdienreizes jeb Uzmanību – cukurs!

Visi zina, ka pieaugušam cilvēkam dienā jāuzņem vismaz 1,5 litri šķidruma, karstā laikā pat vairāk, tad cik nepieciešams bērnam? Un kas augošam organismam vispiemērotākais?

Uztura speciāliste daktere Lolita Neimane uzsver, viens no nopietniem rādītājiem, kas liecina, ka bērns pārāk maz dzer, ir aizcietējumi. Vecāki vienīgi noplāta rokas – viņš negrib un nedzer! Lai gan vienīgais šķidrums, bez kura dzīva būtne nevar iztikt, ir ūdens, tomēr veldzi dod gan augļu un dārzeņu sulas, gan daudz dažādu dzērienu: nektāri, sulas un sulu maisījumi, dažnedažādi piena un jogurta izstrādājumi un, protams, limonādes, un citi cukurūdeņi. Vecāki zina, bērnus piesaista viss košais, gan spēļmantiņas, gan raibais dzērienu fasējums, kur nu vēl tāds, kam virsū kruta Bārbija vai kārdinošajai paciņai pielīmēts salmiņš! Lolita Neimane tāpēc iesaka bērnu ballītēs galdā celt košus, interesantus traukus ar veselīgu dzeramo. Līdz šim vienīgais auglis, kas rotāja dzērienu, bija citrons. Bet kāpēc gan nepasniegt sulīgu svaigu augļu kokteiļus? Bērniem ļoti patīk, ja cienastā ir ūdenī iegriezti augļi – arbūzi, melones, apelsīni. Vecākiem vajadzētu atturēties pirmsskolas vecuma bērniem pirkt fantas, kolas un citus saldūdeņus. Kāpēc? Bērni paliek resni, un ne jau tāpēc, ka speķi ēd, pie vainas ir cukurs. Daktere Neimane paskaidro: «Norma, ko drīkst uzņemt kā pliku cukuru, ir 10% no dienas enerģijas. Ja skolas bērnam dienas enerģijas norma ir 1500 kaloriju, tad 10% no tā ir 150 kaloriju.

Viens (!) grams cukura dod četras kalorijas. Noapaļojot tas ir 40 g cukura dienā. Simts gramos saldo dzērienu ir aptuveni 10 līdz 14 g cukura! Tātad, ja bērns dienā izdzer pusotru litru burbuļūdens pudeli, viņš uzņem 180 gramu cukura, kas gandrīz piecas reizes pārsniedz dienas normu. Un, ja vēl mazais panašķojas ar šokolādi, saldējumu vai kādu smalkmaizīti, tad dietologiem darba ilgi netrūks... Tiek uzņemtas gan tukšas kalorijas, gan arī stomatologiem darbs garantēts.» Daktere Neimane vecākiem iesaka paskaitīt, cik gramu cukura bērns uzņem, sākot ar brokastu pārslām, jogurtu, batoniņiem, šokolādītēm, dzeramajiem un citiem kārumiem.

***

Ekspertes viedoklis

Lolita Neimane, uztura speciāliste:

«Stomatologi ir ārprātā par mazajām, košajām dzērienu paciņām, kurām pievienots salmiņš. Bērns stundām var staigāt ar to zobos, visu laiku mutē uzturot skābu reakciju (norma ir ph 7, tas ir, neitrāla). Zobārstiem darba laikam nekad netrūks!»

Danone Disney Junior, 120 g, 83 kcal.

Ražots Polijā. Sastāvā ir 40% piena, sūkalu pulveris, ūdens. Nav uzrādīts cukura daudzums dzērienā. Ir arī labas lietas: D vitamīns, kalcijs un dzīvās jogurta baktērijas. Nezin kāpēc ražotājs norādījis vecuma ierobežojumu: «Bērniem no 3 līdz 12 gadiem».

VIEDOKLIS. Mazie degustētāji par košās plastmasas pudelītes saturu neizrādīja lielu sajūsmu, Nils atzina, ka šis jogurta dzēriens ir diezgan paskābs.

Grand Teeny multifruit (daudzaugļu dzēriens).

200 ml, 90 kcal. Ražots Polijā. Augļu saturs ne mazāks par 20%, cukura daudzumu ražotājs nenorāda. Pārsteidz ieteikums: «Pēc atvēršanas glabāt saldētavā.»

 VIEDOKLIS. Nanija un Nils nosprieda: «Garšo gan pēc greipfrūtiem, gan apelsīniem.» Artūram garšoja: «Labs, jūtami apelsīni. Patīkami skābens.» Toms bija kritiskāks: «Dzēriens paskābs, pēc brīža parādās dīvaina, rūgtena pēcgarša.»

Smile. Ar vitamīniem bagātināts jogurta deserts ar zemeņu garšu. 120 g. 92 kcal. Ražots Polijā vai Ungārijā. Vitamīni B6 un B12. Labā ziņa: satur dzīvās jogurta baktērijas. Sliktā – nav norādīts cukura daudzums.

 VIEDOKLIS. Nils atzina: «Kā iebiezināts piens ar zemenēm.» Tomam gan šis deserts likās pārāk salds, bet Artūram patika jūtamā zemeņu garša. Nanija mīļi pasmaidīja un teica: «Maikla jogurts!»

 Lāsēns. Piens ar banānu piedevu un vitamīniem A, B6, B12, D. 200 ml, 132 kcal. Apstrādāts sevišķi augstā temperatūrā. Ražotājs a/s Rīgas Piena kombināts. Sastāvā piens, cukurs, banānu piedeva 2%. 100 ml produkta uzturvērtība: 2,9 g olbaltumvielu, 10,6 g ogļhidrātu.

VIEDOKLIS. Visi degustētāji atzina dzeramo par gana saldu ar izteiktu banānu garšu, bet Nanija piebilda: «Garšo pēc piena.»

 Mondelice jogurts ar ķiršiem.

120 g, 84 kcal. Ražots Vācijā. Jogurtam īpaši zems tauku saturs. Satur 81% vājpiena. Diemžēl ražotājs nenorāda cukura daudzumu jogurtā.

VIEDOKLIS. Nanijai patika, ka deserts garšo pēc ķiršiem, arī Nils māsai piekrita. Artūrs atzina par labu esam, bet Toms vērtējumam pielika punktu, teikdams: «Vasaras svelmei piemērots.»

 ActiREGULARIS ACTIVIA ar zemenēm, kivi un bifidobaktērijām. 195 g, 150 kcal.

Ražots Polijā.

VIEDOKLIS. Nanija izteicās lakoniski: «Labs!» Nils uzskatīja, ka dzēriens ir nedaudz pasalds, bet labi, ka jūtami zemeņu gabaliņi. Arī Artūram patika zemenes. Toms domāja, ka, tāpat kā Danon Smile, šis dzēriens ir pārsaldināts.*

Mondelice jogurts ar ananasiem. Īpaši zems tauku saturs, pasterizēts. 120 g; 100 g produkta uzturvērtība 85 kcal. Ražots Vācijā. Cukura daudzumu ražotājs nenorāda.

VIEDOKLIS. Nils pilnībā pievienojās māsiņai: «Garšīgs!» Toms atzina: «Salds, arī augļu gabaliņi saldi, gluži kā saldējuma kokteilis.» Artūrs domāja citādi: «Dīvains, garšo pēc ananasiem un banāniem. Varēja būt saldāks.»

Lāsēns. Piens ar zemeņu piedevu un vitamīniem A, B6, B12, D. 200 ml, 132 kcal. Apstrādāts sevišķi augstā temperatūrā. Ražotājs a/s Rīgas Piena kombināts. Sastāvā piens, cukurs, zemeņu piedeva 2%. 100 ml produkta satur 2,9 g olbaltumvielu, 10,5 g ogļhidrātu (no tiem cukuri 10,5 g).

VIEDOKLIS. Nanijai garšoja, kā jau salds pieniņš. Nilam patika izteiktā zemeņu garša. Artūrs teica: «Kā jau vasarā, zemenes ar pienu.» Toms viņam iebilda: «Zemenes nejūtu, piens ar cukuru.»

MĀJA IZVĒLAS

PIENA SPĒKS. Zemeņu.460 g (vienā reizē iesaka izdzert 200 ml). 100 g produkta ir 74,3 kcal. Ražotājs a/s Smiltenes piens. Dzēriens satur aminoskābes, kalciju un 9% olbaltumvielu.

 VIEDOKLIS. Diemžēl šis visveselīgākais produkts neizpelnījās jaunās paaudzes degustatoru žēlastību. Nanija glāzīti nolika uzreiz, zēni līdzjūtīgi atzina: nu, varbūt zemenes arī ir, bet garšo pēc kefīra. «Vai skāba jogurta,» rezumēja Toms.

Svarīgākais