Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

PADOMS: Kā nepieļaut kļūdas flīzēšanā

© Publicitātes foto

Neskatoties uz to, vai esi profesionālis un būvniecības guru, izpalīdzīgs kaimiņš vai vienkārši cilvēks – darbīgu roku īpašnieks -, visiem kā vienam ir sava veida zināšanas un uzskati par flīzēšanu. Lai garantētu pozitīvu iznākumu, kā rezultātā nebūtu jāsatraucas par flīžu nomaiņu, paraudzīsimies uz svarīgākajām kļūdām, ko jāņem vērā pirms ķerties pie darba.

  1. Materiālu, tostarp flīžu nepareiza izvēle. Pirmkārt, lai “nenošautu greizi” ar materiālu izvēli, nepieciešams iepriekš sagatavoties, norāda Jānis Placēns, SIA "Sakret" pielietojuma tehnologs. Svarīgi zināt flīžu izmērus, kā arī piemeklēt atbilstošu līmi, grunti, hidroizolāciju u.c. Lai to izdarītu, jābūt informētam par apstrādājamās virsmas stāvokli un īpatnībām. Piemēram, ja tiek veikta flīzēšana ārpusē, tad svarīgi, ka izmantojamais materiāls piemērots arī noturībai sala apstākļos un tiešas saules ietekmei. Kā zināms, tirgus ir plašs, izvēle milzīga, cenas dažādas, tāpēc drošāk jau laikus vērsties pie profesionāliem konsultantiem, kuri sagatavo detalizētu izklāstu par nepieciešamajiem materiāliem.
  2. Nepareizs materiālu pielietojums. Pirms uzsākt jebkuru darbību - gruntēšanu, hidroizolācijas vai līmes uzklāšanu un šuvju aizpildīšanu-, būtiski pārzināt visu materiālu tehniskos datus, to īpatnības un specifiku, kā arī pareizu pielietojumu. Viena no biežākajām kļūdām - neinformētība par flīžu līmes žūšanas laiku. Ja tas ir samērā īss, svarīgi zināt, ka ar vielu jānoklāj tikai laukums vienas flīzes izmērā. Noklājot plašāku teritoriju, nākamās flīzes tiks pielīmētas pie jau sakaltušas masas un drīzumā no tās atdalīsies.
  3. Virsmas sagatavošana. Flīžu un to šuvju plaisāšana, materiālu atdalīšanās no virsmas un pat kaimiņu appludināšana ar ūdeni. Minēto iemeslu dēļ nereti tiek “izbrāķēts” izvēlētais materiāls vai vainota sienu sliktā kvalitāte. Tomēr ieteiktu labāk padomāt par to, vai virsmas tika pienācīgi izlīdzinātas, vai grunts izvēlēta atbilstoši sienas īpatnībām un vai pirms flīzēšanas laikus padomāts par hidroizolāciju. Tāpat, lai izvairītos no kļūdām, būtiski virsmas sagatavošanas un flīzēšanas darbus veikt vienai personai. Svarīgi saprast, ka abi procesi ir vienlīdz nozīmīgi, lai sasniegtu pozitīvu rezultātu.
  4. Ekonomēšana uz materiālu. Bieži vien taupības nolūkos cilvēki izvēlas iegādāties lētākos materiālus, taču tas nenovedīs pie pārliecinoša iznākuma. Būvmateriālu tirgū pārsvarā viena veida preces nopērkamas par līdzvērtīgu cenu. Tāpēc, ja ieraugām, piemēram, nesamērīgi lētu flīžu līmi, tad visticamāk tā būs nekvalitatīva. Lai arī flīžu izmaksu amplitūda var svārstīties no pāris centiem līdz vairākiem desmitiem eiro gabalā, drošāk izvairīties no zemākās cenas. Taupot uz materiālu, pastāv milzīga iespēja, ka flīžu virsma būs nelīdzena un malas nesimetriskas, kas apgrūtina gan to līmēšanu, gan samazina noturības laiku.
  5. Ekonomēšana - “pats protu, pats daru”. Liela problēma ir pašdarbība remontdarbu veikšanā. Nereti cilvēkiem šķiet, ka lētāk būs izdarīt pašam, nevis pieaicināt zinošu speciālistu vai vismaz konsultantu. Tā rezultātā pieļauto kļūdu dēļ nākas virsmas pārflīzēt, iegādāt papildus materiālus, jo esošie ir sabojāti. Zināmi neskaitāmi gadījumi, kad pēc nekvalitatīvu darbu veikšanas tomēr tiek pieaicināts speciālists, kurš labo pieļautās kļūdas. Šeit lieti noderēs frāze “skopais maksā divreiz” un šajā gadījumā pat vēl vairāk. Ja tomēr izvēlamies darbus veikt patstāvīgi, nevajadzētu kautrēties prasīt ekspertu viedokli, kā arī ieteicams laikus izpētīt informāciju gan firmu bukletos, gan internetā pieejamajos resursos.