Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Kad aknas sāk protestēt

© Shutterstok

Aknas ir viens no svarīgākajiem un arī izturīgākajiem cilvēka orgāniem. Kā pazīt aknu sūtītos palīgā saucienus un censties nenodarīt pāri savai veselībai, stāsta Veselības centrs 4 ģimenes un arodslimību ārste Karīna Vernere.

- Kādas funkcijas mūsu organismā veic aknas?

- Aknas «sagremo» visu, ko mēs ēdam un dzeram, tostarp mūsu lietotos medikamentus; tas ir asinsrades un limfoīdi aktīvs orgāns, kam ir daudz dažādu funkciju. Aknas parasti nesāp, jo tajās nav nervu šķiedru. Ja cilvēks ir pārēdies, daudz lietojis alkoholu, var sāpēt blakus esošie orgāni - aizkuņģa dziedzeris un žultspūslis.

- Par galveno aknu problēmu cēloni daudzi uzskata alkoholu...

- Alkohola lietošana ir viens no biežākajiem, taču ne vienīgais aknu bojājumu cēlonis. Regulāra un pārmērīga alkohola lietošana var izraisīt hronisku toksisku hepatītu, kad alkohola ietekmē pasliktinās aknu funkcija, kas ar laiku var novest pie aknu cirozes - kad aknu šūnu vietā neatgriezeniski ieaug saistaudi. Alkohols var būt par iemeslu arī citām aknu problēmām un, ja bojātas aknas, arī jebkura hroniska slimība norit smagāk un zāles ne vienmēr dod gaidīto rezultātu, jo aknas nespēj tikt galā ar saviem uzdevumiem vienotajā organisma funkciju ķēdē.

Tomēr pilnīgi nepareizs ir pieņēmums, ka par aknām jādomā tikai tiem, kuri daudz lieto alkoholu. Kaitīga ir arī smēķēšana, kas var palielināt holesterīna līmeni asinīs un līdz ar to veicināt aterosklerozes attīstību, jo holesterīna veidošanās un vielmaiņa daļēji notiek aknās. Vēl viens būtisks jautājums: cik pareizi mēs ēdam? Varbūt tikai vienu reizi dienā un tad tā «kārtīgi», visu, kas pagadās: ceptu, sāļu, saldu. Gremošanas sistēma un aknas visu dienu nestrādā, un tad mēs pēkšņi tām uzdodam dubultu vai vēl lielāku slodzi, ko grūti izturēt. Arī medikamenti metabolizējas un tiek izvadīti caur aknām, nierēm un kuņģa zarnu traktu. Ja cilvēkam ir žultsakmeņu slimības lēkmes izraisīti žults atteces traucējumi, atkal var ciest aknas. Arī cukura vielmaiņa notiek aknās. Ja cilvēkam ir cukura diabēts, viņam noteikti jāpievērš uzmanība aknu veselībai pat tad, ja viņš ir disciplinēts un sportisks, jo slimības kontrolei tiek lietoti medikamenti. To pašu var attiecināt uz pacientiem, kuri lieto sirds zāles, holesterīna līmeni pazeminošus preparātus. Arī viens no asinsspiediena regulācijas posmiem norit aknās. Aknas ir kā krustceles daudzām organisma sistēmām. Ja aknām ir slikti, tas reflektori atsaucas uz citiem orgāniem.

- Ārsti atzīst, ka ar aknu slimībām aizvien biežāk slimo vīrieši 30-40 gadu vecumā. Kāpēc tā?

- Viens no iemesliem - fast food stabilās pozīcijas cilvēku ēdienkartē visā pasaulē. Vīriešu veselību šajā gadījumā varētu akcentēt tāpēc, ka viņi gan ēd, gan dzer vairāk nekā sievietes. Nepareizs uzturs, alkohols un neveselīgs dzīvesveids kopumā ietekmē aknas, kur norisinās holesterīna vielmaiņa. Tādējādi var rasties aknu aptaukošanās jeb taukainā hepatoze.

- Vai pilnīga atturība no alkohola palīdz atveseļot aknas, ja tās jau ir cietušas?

- Tā vismaz neļauj izmaiņām progresēt. Ja nopietnas problēmas aknām vēl nav sākušās, var palīdzēt virkne dabisku līdzekļu. Vieni no populārākajiem ir preparāti, kas satur augu valsts vielas - esenciālos fosfolipīdus, kas ļauj saglabāt normālu aknu funkciju un novērst aknu šūnu sabrukšanu. To lietošanas klīniskais efekts ir pētījumos zinātniski pierādīts.

- Ko darīt, ja gribam noskaidrot, kā jūtas mūsu aknas un vai ar tām viss ir kārtībā?

- Reizi gadā vai divos, veicot asins analīzes, ikvienam jāpārbauda arī aknu funkcija. It īpaši tiem, kuri regulāri lieto medikamentus. Ja gribam zināt, vai ir kādas strukturālas izmaiņas aknās, jāveic ultrasonogrāfija vēdera dobuma orgāniem. Ļoti bieži arī cilvēki ar normālu aknu fermentu līmeni asinīs ir pārslimojuši hepatītu vai ir hepatīta vīrusa nēsātāji. Analīzēs varam noteikt marķierus, kas norāda uz B un C hepatīta vīrusu klātbūtni organismā, kam bieži vien nav nekādu ārēju izpausmju.

- Ko mēs katrs varam darīt savu aknu veselības labā?

- Ja domāsim par savu ēdienkarti un atbilstošu fizisko aktivitāti, tad aknu problēmas, visticamāk, neradīsies. Savā reizē palīgā var nākt esenciālie fosfolipīdi, kurus iesaku sākt lietot pirms vēderpriekiem un turpināt kādu laiku pēc tam. Protams, jāatceras, ka zāles nav konfektes - tās jādzer tikai tad, kad vitāli nepieciešams.