Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

BŪVNIECĪBA: Izdevīgais dakstiņu segums

© Publicitātes foto

Jumta seguma izvēle vistiešākajā mērā ir un paliek namīpašnieka gaumes jautājums, tomēr pirms jumta uzstādīšanas ieteicams atbildēt uz pāris svarīgiem jautājumiem par tā kalpošanas laiku un izturību pret mūsu klimatisko laika apstākļu ietekmi.

Viens no svarīgākajiem jautājumiem ir – cik ilgu saimnieks vēlas jumta kalpošanas laiku? Ja svarīgs ilgtermiņš, viena no labākajām un nekļūdīgākajām izvēlēm būs māla dakstiņi.

Apsaimniekošana

Dakstiņu (gan māla, gan betona) segums der gandrīz jebkuram jumta tipam, izņemot horizontālo, jo uzklāšana uz tā nav iespējama tehnisku iemeslu dēļ. Dakstiņus var uzstādīt, sākot no septiņu grādu jumta slīpuma, jebkuram nama tipam – vai tā būtu dzīvojamā māja, viesu nams vai sabiedriskā ēka.

Māla dakstiņš nav prasīgs materiāls. Pēc tā uzklāšanas brīža neprasa no apsaimniekotāja papildu rūpes, ja vien ēka neatrodas koku ieskautā vidē. Tad sezonāli no jumta jānoslauka ar birsti vai ar ūdens strūklu jānoskalo lapas, iespējamās aļģes un sūnas. Ja netīrumi ir dziļāk iesēdušies materiālā un nepietiek ar minētajiem rīkiem, var izmantot speciālus jumtu mazgāšanas līdzekļus, kuri ražoti, lai būtu videi draudzīgi. Tāpēc nav jābīstas, ka, noskalojot līdzekli no attīrītajiem dakstiņiem, nodarīs postu apkārt esošajai videi un apzaļojumiem, ja tādi ir.

Jārēķinās – ja dakstiņš ir māla krāsā bez speciāla pārklājuma (angobēta vai ar glazūru), to apkopt var nākties biežāk, jo materiāla poras ir atvērtas. Savukārt glazētam dakstiņam netīrumi nepieķeras. Ir īpaši pārklājumi, kas netīrumus atgrūž, un lietus laikā no jumta tie dabīgā ceļā aizskalojas pa teknēm un notekcaurulēm paši. Ar pārklājumu apstrādātie dakstiņi ir arī izturīgāki pret skrāpējumu, salu un nokrišņiem. Tomēr konkrētie jumtu segumi prasa apkopi no namīpašnieka tikai jau minēto apstākļu dēļ – ja ēka atrodas koku tuvumā. Pretējā gadījumā dakstiņu jumti ir izdevīgs materiāls, kas noveco cēli un ar gadiem rada mājai vēl īpašāku estētiku. Un tas neprasa papildu uzmanību no saimnieka jau kopš tā ieklāšanas brīža.

Dakstiņu nomaiņa

Viena no lielākajām dakstiņu jumta priekšrocībām (īpaši māla) ir tā vienkāršā nomaiņa gadījumā, ja kāds dakstiņš ir saplīsis. Tas nozīmē, ka nav jāmaina viss jumta segums, bet konkrētais dakstiņš. Salīdzinoši nesen uzstādītiem jumtiem nav problemātiski atrast piemērotu dakstiņu (ja rezervei nav pataupīts no ieklāšanas brīža), bet 100 vai pat 200 gadu vecām ēkām šāds ielāps var būt ne tikai acīmredzams, bet arī nedaudz sarežģītāks atšķirīgo materiāla tehnoloģiju dēļ. Tomēr arī no šī apstākļa nav jābaidās, jo jumta ieklāšanas speciālisti iemācījušies prasmīgi ieklāt segumu, lai atšķirības neradītu problēmas un nomaiņa būtu ne tikai vizuāli maz pamanāma, bet arī droša pret ārējo apstākļu ietekmi.

Izvēloties jumta segumu, ir svarīga kvalitāte, kuru savukārt visbiežāk nosaka ražotājs. Mūsu klimatiskajiem apstākļiem piemērotākie ir Vācijā un Zviedrijā ražotie dakstiņi. Savukārt uzmanīgiem jābūt pret poļu ražoto produkciju. Lai gan segums ir lētāks, tā kvalitāte ir stipri zemāka nekā vācu un zviedru ražojumiem, kas nozīmē, ka, vēloties ietaupīt, var nākties ieguldīt vairāk līdzekļu jumta labošanai, varbūt pat pārmontēšanai.

Jau minētie vācu un zviedru ražotāji pievērš uzmanību tehniskajam procesam, iepērk un iegūst tikai kvalitatīvu materiālu. Arī Francijā, Itālijā un Spānijā ražotie dakstiņi ir kvalitatīvi, tomēr – mūsu klimatiskajiem apstākļiem mazāk piemēroti.

Plašs izvēles klāsts

Māla dakstiņš, atšķirībā no metāla, kalpos ilgāk un arī izskatīsies labāk, tomēr seguma izvēle ir gaumes jautājums. Ja šķiet, ka metāla segums ir piemērotāks, to namīpašnieks kopā ar palīgiem var ieklāt pats, jo loksnes ir lielas un ērti montējamas. Māla dakstiņu uzstādīšana ir nedaudz sarežģītāka un ilgāka, tomēr formu izvēle ir plašāka, kas nozīmē, ka jumta segumu var piemērot individuāli savai gaumei ne tikai pēc krāsas, bet arī formas.

Izvēloties ieklāšanas laiku, jāņem vērā laika apstākļi. Montēšanai nav piemērota ziemas sezona vai lietaina, vējaina diena. Vislabāk jumta darbus veikt, kad ārā ir sauss laiks, jo tas, pirmkārt, atvieglos darbu jumiķim vai namīpašniekam, ja viņš izlēmis pats ieklāt segumu, otrkārt, nelabvēlīgo laika apstākļu ietekme uz jumta koka konstrukcijām būs ievērojami zemāka, līdz ar to – drošāka no ekspluatācijas viedokļa.

Kopš padomju laikiem mūsu sabiedrībā saglabājies priekšstats, ka dakstiņš ir ekskluzīvs jumta seguma materiāls, jo padomju laikos vara uzspieda izmantot lētāko materiālu, ko ražoja vairumā – šīferi. Gadiem ejot, atklājies, ka masveidā izmantotais šīferis ir cilvēkam un videi kaitīgs, savukārt māla segums ir izturējis laika pārbaudījumu un cauri gadiem pierādījis, ka ir labs jumta klājums, kas kalpo ilgi un uzticami.

Konsultēja Oskars Alfus, uzņēmuma Jumti un fasādes pārstāvis