Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Kādas pārmaiņas sagaida Rīgas kreiso krastu - Pārdaugavu?

© Publicitātes foto

Klusajai Pārdaugavai ir sava maģija un enerģētika. Daudzas no šeit sastopamajām ēkām ir vēstures liecinieces un var daudz pastāstīt par tiem rīdziniekiem, kuri šeit dzīvojuši pirms simts gadiem. Bet pakāpeniski kreiso krastu noklāj jaunceltnes - tajā jau atrodamas lielākās Latvijas universitātes, kuras ar laiku šeit izvietos jaunā tipa studentu pilsētiņas - ar biznesa inkubatoriem un "startup" uzņēmumiem. Par to intervijas turpinājumā portālam Rīga.lv pastāstīja Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

- Un kādas izredzes ir tuvajai Pārdaugavai? Grūti nepamanīt, ka Torņakalns un Ķīpsala jau iepatikusies augstskolām…

- Šobrīd Pārdaugavā notiek mērķtiecīga attīstība. Praktiski lielās augstskolas - Latvijas Universitāte (jaunā Dabaszinātņu fakultātes ēka Torņakalnā), Rīgas Tehniskā universitāte, RISEBA - tieši šajā vietā veido savas studentu pilsētiņas. Var prognozēt, ka Torņakalnā, Ķīpsalā nostiprināsies studentu pilsētiņas, tas ir, tur dzīvos un mācīsies ļoti daudz jauniešu, arī no ārvalstīm.

Turklāt jāņem vērā, ka augstskolu jau realizētie projekti - tā ir tikai daļa no kopējās ieceres. Plānota vēl dažu fakultāšu ēku būvniecība. Būs arī mācību korpusi un kopmītnes, un infrastruktūra sportam un atpūtai. Loģiski, būs nepieciešami dažādi pakalpojumu sniegšanas objekti. Visi šie projekti var kļūt arī par uzņēmējdarbības attīstības impulsu, tāpat gaidām priekšlikumus no privātajiem īpašniekiem, kuriem pieder zemes gabali ap plānojamajiem objektiem.

Svarīgi saprast, ka mūsu gadsimtā vairs nav aktuāli runāt par slēgtā tipa studentu pilsētiņu veidošanu, kā tas bija iepriekš. Tās vairs nevar attīstīties kā pilsētiņas ārpus pilsētas, jo vairāk tādēļ, ka mūsu situācijā mēs runājam par teritoriju, kas atrodas gandrīz pašā pilsētas centrā. Mums kompleksi jādomā par to, kā studentu infrastruktūra integrēsies pilsētvidē un ko tas dos uzņēmējdarbībai.

Ideālajā gadījumā šajā teritorijā var darboties jaunuzņēmumi, parādīties tehnoloģiskie parki, kuros savus spēkus var izmēģināt paši studenti. Viņiem tā būs arī prakses un iespējamā darba vieta. Tas viss var dot impulsu uzņēmējiem, un mēs esam ļoti ieinteresēti dialogā ar augstskolu pārstāvjiem, uzņēmējiem, studentiem, lai saprastu, kā labāk turpināt darbu.