Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Lucavsalas izsoles sākumcena- 26,58 miljoni eiro

© F64

Rīgas pilsētas pašvaldības īpašuma privatizācijas komisijas sēdē šodien apstiprināta cena zemesgabaliem Lucavsalā - izsoles sākumcena 103 hektāriem Lucavsalas zemes būs 26,58 miljoni eiro.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR), kopējo cenu veido katra atsevišķa zemesgabala novērtējums, kas svārstās no 6,65 eiro par kvadrātmetru līdz pat 356,77 eiro par kvadrātmetru atkarībā no teritorijas izmantošanas iespējām.

Īpašuma departaments patlaban izstrādā izsoles noteikumus, bet pati izsole gaidāma rudenī.

Tikmēr Rīgas domes "Vienotības" un Nacionālās apvienības frakciju deputāti asi iebilst pret komisijas vairākuma lēmumu apstiprināt cenu zemesgabaliem Lucavsalā, norādot, ka tā būs lielākā pašvaldības nekustāmā īpašuma pārdošana kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Vienlaikus opozīcijas deputāti uzsver, ka uz viena no pārdodamajiem zemes gabaliem, kura cena ir noteikta 1,411 miljoni eiro, atrodas piemineklis 1701.gadā Lucavsalā kritušajiem 400 krievu karavīriem, kā arī apbedījuma vieta. Piemineklis, kurš tika uzcelts 1898.gadā, tiks pārdots kopā ar zemi.

"Lucavsalas iztirgošana pierāda domes vairākuma gatavību budžeta lāpīšanas nolūkos atdot pašvaldības, tātad rīdzinieku, nekustamo īpašumu. Vēsturiska pieminekļa un apbedījuma vietas pārdošana apliecina plānotā darījuma amorālo būtību un ir nepieļaujama," uzskata deputāts Valdis Gavars (V).

Tāpat, ņemot vērā, ka publiskajā telpā ir izskanējusi ievērojami lielāka pārdošanas cena, līdz 56 miljoniem eiro, opozīcijas deputāti aicināja organizēt atkārtotu neatkarīgu nekustamā īpašuma novērtēšanu, tomēr komisijas deputātu vairākums šo priekšlikumu noraidīja.

Burovs aģentūrai LETA skaidroja, ka ikvienam īpašumam, kas nodots atsavināšanai, tiek pasūtīts neatkarīga eksperta vērtējums, un tā bijis arī Lucavsalas gadījumā.

Savukārt, runājot par pieminekļa pārdošanu, Burovs pirmkārt uzteica opozīcijas deputātu raizes par krievu karavīru vēsturiskajiem apbedījumiem un piebilda, ka īpašums tiks pārdots ar apgrūtinājumu - jaunajam īpašniekam būs pienākums teritoriju kopt, uzturēt un nodrošināt pieeju piemiņas vietai.

Kā ziņots, neraugoties uz mazdārziņu nomnieku iebildumiem un Rīgas domes opozīcijas deputātu argumentiem, ar Rīgas pašvaldības koalīcijas partiju "Saskaņas centrs" un "Gods kalpot Rīgai" deputātu lēmumu 8.jūlijā nolemts pārdot izsolē pašvaldībai Lucavsalā piederošos 10 zemesgabalus 102,9 hektāru platībā.

"Lucavsalas eko kopiena", apvienību "Free Riga", "Jumpravsalas dārziņu apvienība" un Vides aizsardzības klubs nedēļas laikā savākuši gandrīz 1000 parakstu pret Rīgas pašvaldības īpašumu izpārdošanu, tostarp Lucavsalas mazdārziņu teritorijas un īpašuma Tallinas ielā 10 pārdošanu izsolē.

Parakstus šīs dienas laikā paredzēts iesniegt Rīgas domes vadībai, Tiesībsarga biroja, Saeimas deputātu frakcijām, premjerministrei Laimdotai Straujumai (V) un citām amatpersonām.

Rīdzinieki parakstījušies arī pret virkni citu īpašumu izpārdošanu, par kuru izsolīšanu Rīgas dome lēmusi 8.jūlijā. Ar domes lēmumu atsavināšanai tika nodota virkne īpašumu, kas iepriekš tika paredzēti izglītības iestāžu vajadzībām, tostarp pašvaldības nekustamais īpašums Rīgas centrā, Tallinas ielā 6, 10 un 12a, kur vēl pirms pāris gadiem Rīgas dome par vairākiem miljoniem bija apņēmusies būvēt bērnudārzu, 1197 kvadrātmetrus lieli zemesgabalu Skolas ielā 32, kur līdz šā mācību gada beigām jūgendstilā būvētā piecstāvu ēkā darbu turpina Rīgas Herdera vidusskola, kā arī pašvaldībai piederošo 52 334 kvadrātmetru zemesgabalu Murjāņu ielā 72, kur saskaņots būvprojekts un izbūvēti Rīgas nedzirdīgo bērnu skolas un stadiona pamati. Zem izsoles āmura nonāks arī 3651 kvadrātmetru liels zemesgabals Dainas ielā 8, kas iepriekš paredzēts multifunkcionāla kultūras centra būvniecībai.

Jau ziņots, ka apvienības "Free Riga" dalībnieks mākslas centra "Totaldobže" saimnieks Kaspars Lielgalvis iepriekš norādījis, ka lēmums pārdot pašvaldības īpašumu Tallinas ielā 10 nācis kā "zibens no skaidrām debesīm", jo iepriekš ar pašvaldību spriests par iespējām attīstīt pašvaldības un nevalstiskā sektora mākslas un kultūrvides sadarbības projektus. Tāpēc arī kustība "Free Riga" iesaistījusies parakstu vākšanas kampaņā.

Kā liecina informācija Rīgas domes Īpašuma departamenta mājaslapā, izsoles par minētajiem īpašumiem pašvaldība grasās rīkot jau šā gada otrajā pusē.

Rīgas domes opozīcijas deputāti uzskata, ka Rīgā tiek īstenota pilsētas īpašumu izpārdošanas kampaņa, lai papildinātu budžetu, kura deficīts izaudzis nesaimnieciskas darbības rezultātā.

Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) iepriekš skaidroja, ka pašvaldībai nav un nebūs naudas, lai sakārtotu un uzturētu tik apjomīgu teritoriju kā Lucavsala, jo tajā nepieciešamas apjomīgas investīcijas infrastruktūras izbūvei. Investora piesaiste esot vienīgais šī zemesgabala attīstības veids, turklāt pilsēta tādējādi iegūtu jaunas darbavietas un papildu nodokļu ieņēmumus, par ko maksāt par sabiedrisko transportu un finansēt citas vajadzības.