Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Gaida izmeklēšanas rezultātu kolektīvās iepirkšanās portālu lietā

Vairāk nekā 250 cilvēku, kas pērn kolektīvās iepirkšanās portālos no SIA Izdevīgi pirkumi iegādājās nenotikušus ceļojumus, joprojām nav saņēmuši atpakaļ savu naudu. Policija turpina izmeklēšanu šajā lietā un drīzu rezultātu nesola.

Kolektīvās iepirkšanās portāli kupon.lv un orangelife.lv pagājušajā vasarā vilināja ceļotgribētājus ar braucieniem uz Krimu, Parīzi, Romu, Prāgu, Sāremā salu un citām tūristu iecienītām vietām, par ceļojumiem prasot no 20 līdz 340 latiem. Kuponos bija norādīts, ka «brauciena atcelšanas gadījumā nauda tiek atgriezta 100% apjomā» un tie tiek veikti sadarbībā ar tūrisma firmām Airisa un Co un Antario – ceļojumu kompānijām, kas Latvijā ir zināmas, tā ka daudzi nešaubījās par drošumu. To, ka īstenībā ne Airisa un Co, ne arī Antario nebija organizējusi šos braucienus, bet gan SIA Izdevīgi pirkumi, kam arī piederēja kupon.lv un orangelife.lv, labticīgie pircēji uzzināja tikai vēlāk.

«Portālā kupon.lv nopirku divus ceļojumus uz Krimu. Naudu ceļojumam biju krājusi kopš gada sākuma, jo vēlējos iepriecināt meitu dzimšanas dienā. Īsi pirms brauciena mums piezvanīja un pateica, ka autobuss sabojājies. Sākumā solīja ceļojumu pārcelt, tad mierināja, ka brauciens būšot, bet tikai ar citu firmu, vēlāk teica, ka atdošot naudu. Taču nesagaidījām ne vienu, ne otru, ne trešo. Izrādījās, ka šādi apkrāptas neesam mēs vienas un shēma ir vairākos gadījumos bijusi līdzīga – saplīsis autobuss, solījums pārcelt ceļojumu un beigās – piga,» Neatkarīgajai stāstīja Elza, kurai joprojām sāp sirds par zaudēto naudu un meitas asarām, kad viņa uzzināja, ka viņas ir piekrāptas. Savukārt Dace kopā ar draudzeni pagājušā gada augustā velti izgaidījās šīs firmas autobusu uz Sāremā. Viņas pat neviens nebija pabrīdinājis, ka brauciena nebūs.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) sūdzības no patērētājiem par problēmām saistībā ar SIA Izdevīgi pirkumi iegādātiem ceļojumiem sāka saņemt pagājušās vasaras vidū. 18. jūlijā PTAC pieņēma lēmumu par pagaidu noregulējumu pret SIA Izdevīgi pirkumi par negodīgas komercprakses izbeigšanu. Taču tā kā uzņēmums to nepārtrauca, 27. septembrī PTAC uzlika šim uzņēmumam naudas sodu 10 000 latu apmērā. «Līdz šim kolektīvo interešu lietā SIA Izdevīgi pirkumi piemēroto sodu nav samaksājis, lieta nodota tiesu izpildītājam. Tāpat, pēc PTAC rīcībā pieejamās informācijas, SIA Izdevīgi pirkumi lielākajā daļā gadījumu, patērētājiem nav atgriezis naudu. Daļā lietu, kur pieņemti saistoši lēmumi, izteikti brīdinājumi par piespiedu lēmuma izpildes procesa uzsākšanu vai ir jau uzsāks piespiedu izpildes process. Tāpat esam informējuši Uzņēmumu reģistru, ka komersants nenodrošina korespondences saņemšanu tā juridiskajā adresē, kā to paredz normatīvie akti,» Neatkarīgajai stāstīja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante Liene Kindzule.

Daļa cietušo palīdzību meklēja arī policijā. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis Neatkarīgajai stāstīja, ka līdz šim ir saņemti vairāk nekā 250 cietušo iesniegumi šajā lietā par kopējo summu aptuveni 50 000 latu. «Tā kā šajā lietā ir tik daudz cietušo, izmeklēšana, iespējams, turpināsies vēl ilgi, jo izmeklētājam ir jāizvaicā visi cietušie. Turklāt cietušo saraksts joprojām aug, jo vienu iesniegumu šajā lietā saņēmām vēl aizvakar,» teica T. Sadovskis.

Policija pērn augustā uz aizdomu pamata par krāpšanu šajā lietā aizturēja 1980. gadā dzimušu vīrieti un lūdza tiesu kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu, taču tiesa uzskatīja, ka tas nav nepieciešams.

Firmas.lv datu bāzē atrodamie ieraksti gan liecina, ka SIA Izdevīgi pirkumi pieder Krievijas pilsonei Ludmilai Knirkei.

SIA Izdevīgi pirkumi nebija reģistrēta Latvijas tūrisma aģentu un tūrisma operatoru (TATO) datu bāzē, kurā redzams, vai komersants ir nodrošinājis klientu iemaksātās naudas drošības garantiju. Arī šobrīd daudzos kolektīvās iepirkšanās portālos tiek pārdoti ceļojumi uz Eiropu, piemēram, prieks.lv (Prieks tūre) skolēnu brīvlaikā piedāvā Vīna tūri uz Ungāriju. TATO datu bāzē gan nav reģistrēta ne šāda uzņēmuma, ne šādas preču zīmes.