Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ēku pārbaudēs atklāti 14 grausti

© F64

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) šogad atklājis 14 graustus, informēja BVKB pārstāvji.

Veicot pārbaudes BVKB kompetencē esošos objektos, tiem tiek piešķirts vērtējums skalā no 0 līdz 3. Vērtējums 0 nozīmē, ka ēka ir teicamā stāvoklī/pilnīgi droša, 1 nozīmē - labā stāvoklī un droša, 2 - sliktā stāvoklī/drošība jāuzlabo, bet 3 - bīstamā stāvoklī un nav droša.

Šogad līdz 1.maijam 51% no pārbaudītajām publiskajām ēkām bija teicamā vai labā stāvoklī, bet 49% nebija drošas, tai skaitā 8% bija bīstamas ēkas. Lielākā daļa no šīm bīstamajām ēkām bija pamestie grausti, bet reāli aizliegta ēkas daļas ekspluatācija - divās ēkās.

Rīgā no pārbaudītajiem objektiem 31% bija drošas ēkas, pārējos reģionos kopumā situācija bija labāka, jo vidēji 56% bijadrošu ēku. Reģionos labākā stāvoklī ēkas ir Kurzemē un Latgalē.

77% pārbaudīto publisko ēku bija pašvaldību īpašumā, bet privātās publiskās ēkas bija15%, un valsts ēkas 8%. Šogad BVKB pastiprinātu uzmanību pievērš izglītības iestāžu ēkām, tāpēc 86% pirmreizēji pārbaudīto publisko ēku bija tieši izglītības iestāžu ēkas. Puse jeb 51% līdz šim pārbaudīto izglītības iestāžu ēku ir labā un teicamā stāvoklī.

BVKB atgādināja, ka publiskas ēkas īpašnieka pienākums ir ekspluatācijas laikā veikt ēkas tehnisko apsekošanu ne retāk kā reizi desmit gados. Turklāt publiskajām ēkām, kurām pēdējo desmit gadu laikā nav veikta tehniskā apsekošana, tā būs jāveic līdz 2019.gada 30.septembrim, kā to paredz Ministru kabineta "Ēku būvnoteikumi".

Iestādē atzina, ka savlaicīgas rūpes par ēkas tehnisko stāvokli attaisnojas, jo tādējādi tiek iegūta pārliecība par ēkas drošības situāciju, kā arī valsts uzraugošo institūciju pārbaudēs nākotnē netiek atklātas neatbilstības, vai to ir ievērojami mazāk.

Raksturojot biežāk konstatētos riska faktorus, BVKB informēja, ka 61% pārbaudīto publiskās nozīmes ēku tika fiksētas neatbilstības saistībā ar ēkas ugunsdrošību. Šajā ziņā BVKB īsteno ciešu sadarbību ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), līdz ar to informācija par neatbilstībām ugunsdrošības jomā tiek nodota VUGD.

Patvaļīga būvniecība atklāta katrā trešajā ēkā jeb 34% šī gada pirmajos četros mēnešos pirmreizēji pārbaudīto ēku, bet pārkāpumi saistībā ar mehānisko stiprību un stabilitāti atklāti 25% objektu.

Biežāk ieteiktie risinājumi ēku īpašniekiem pārkāpumu vai bojājumu novēršanai ir dažādi, piemēram, jānovērš konstatētā bīstamība, nepieciešams veikt ēkas, tās daļas vai iebūvēto būvizstrādājumu tehnisko izpēti, jāaizliedz ēkas vai atsevišķas telpas ekspluatācija un jāatjauno iepriekšējais stāvoklis.

Sabiedrības drošības interesēs BVKB nodrošina publisku ēku ekspluatācijas uzraudzību. BVKB būvinspektori vērtē ekspluatācijā nodotu ēku atbilstību būtiskām prasībām attiecībā uz mehānisko stiprību un stabilitāti, lietošanas drošību un vides pieejamību. Vērtēta tiek arī patvaļīgas būvniecības esamība.