Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

NRA pēta, kādi ir "Lidl" slepenie plāni Latvijā

© Ekrānšāviņš no avīzes

Lai gan Vācijas pārtikas mazumtirdzniecības gigants Lidl par veikalu atvēršanu Latvijā nav oficiāli paziņojis, ar Lidl saistīti uzņēmumi jau pērn sāka zemes gabalu uzpirkšanu un plānu saskaņošanu ar vietējām būvvaldēm. Pēc Neatkarīgās rīcībā esošas informācijas, šobrīd tiek kārtoti dokumenti par vismaz septiņu Lidl veikalu būvniecību Latvijā.

Par Lidl iespējamo ienākšanu Latvijā mēļo jau sen, taču brīdī, kad Rīgā un citviet Latvijā zemes gabalus sāka iegādāties SIA MMS Property Solutions, šīm runām parādījās racionāls pamats. SIA MMS Property Solutions vienīgais īpašnieks ir Vācijas uzņēmums CE-Beteiligungs GmbH, kas ir Lidl ķēdes attīstītājs Lietuvā. Par MMS Property Solutions nopietniem attīstības plāniem netieši liecina arī fakts, ka pagājušā gada decembrī uzņēmums palielināja pamatkapitālu no 10 miljoniem eiro līdz 20,5 miljoniem eiro.

Zināmais nezināmais

Rīgas pilsētas Būvvalde Neatkarīgajai uzsvēra, ka tai nav oficiālas informācijas par Lidl veikalu būvniecību Rīgā. «Būvvalde neskaņo zīmolus, bet būves. Nevienā projektā nekad nav norādīts, kāds zīmols nāks iekšā attiecīgajā būvē - vai tas būs RIMI, Maxima, Lidl vai kāds cits,» teic Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Dzintra Āboliņa.

Tomēr viņa atzīst, ka plašsaziņas līdzekļos izskanējusi neoficiāla informācija par Lidl veikalu būvniecību Dzelzavas ielā, Lubānas ielā, Eizenšteina ielā, Anniņmuižas bulvārī un Anniņmuižas ielā.

Veikala būvniecība Dzelzavas ielā jau paspējusi saniknot vietējos iedzīvotājus, jo tur sākotnēji bija paredzēts nocirst 33 kokus, pēc koriģētā plāna - 24 kokus. Taču pēc Rīgas mēra Nila Ušakova iejaukšanās, iespējams, izdosies izglābt vairāk koku. Potenciālajās Lidl veikalu būvniecības vietās Anniņmuižas ielā un Anniņmuižas bulvārī pagaidām nekas nenotiek. Tomēr atļaujas un akcepts ir saņemti. 2017. gada novembrī izsniegta būvatļauja tirdzniecības centra un daudzlīmeņu autostāvvietas jaunbūvei Anniņmuižas ielā 8A, savukārt 20. jūlijā akceptēta tirdzniecības ēkas jaunbūve Anniņmuižas bulvārī 77. Īsi pirms Ziemassvētkiem būvatļauja izsniegta arī tirdzniecības ēkas jaunbūvei Eizenšteina ielā 81. Visus šos projektus saista viens pasūtītājs - MMS Property Solutions.

Arī ārpus Latvijas

Šis uzņēmums arī Liepājā nopircis zemes gabalu. Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Būvvalde Neatkarīgajai atklāja, ka 22. decembrī pasūtītājs - firma TKM Latvija - būvvaldē ir iesniedzis tirdzniecības ēkas jaunbūves būvprojektu Ganību ielā 182. Būvprojekta izstrādātājs - SIA Arhitekta G. Vīksnas birojs. «Pašreiz sagatavota būvatļauja. Pašvaldība janvāra sākumā atteikusies no pirmpirkuma tiesībām attiecībā uz minēto zemesgabalu par labu SIA MMS Property Solutions,» Neatkarīgajai stāstīja Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Eņģele.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks pilsētas attīstības politikas jautājumos Ņikita Ņikiforovs informēja, ka ir bijusi saruna ar veikalu tīkla Lidl attīstītāja MMS Property pārstāvjiem, kas izrādījuši interesi par veikalu atvēršanu Jūrmalā. «Ir pāragri spriest par konkrētiem plāniem - tos var komentēt attīstītājs. Protams, vēl viena Eiropā jau pazīstama mazumtirgotāja ienākšana pilsētā būtu ieguvums gan jūrmalniekiem, gan pilsētas viesiem, kā arī tās būtu jaunas darba vietas,» sacīja Ņ. Ņikiforovs

Pašvaldības atbalsta

Rīgas pilsētas būvvalde uzskata, ka jebkura jauna uzņēmuma atvēršana pilsētai nāk par labu - gan darba vietu radīšanas, gan nodokļu ziņā, ar nosacījumu, ka tā nenodara nopietnu kaitējumu pilsētvidei.

Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Attīstības pārvalde Neatkarīgajai norādīja, ka jaunas lielveikalu ķēdes ienākšana Liepājā pirmām kārtām ir paša komersanta pieņemts lēmums un konkurence vienmēr liek visiem tirgus dalībniekiem tiekties uz labāko, lai noturētu savus klientus. Pret Lidl ienākšanu neiebilstu arī vairākas citas pašvaldības, ja vien šī lielveikalu ķēde izrādītu interesi.

Lai gan Daugavpils dome pagaidām nav saņēmusi informāciju par lielveikalu tīkla Lidl interesi par iespējām Daugavpilī atvērt veikalu, Daugavpils domes priekšsēdētāja Riharda Eigima viedoklis ir pozitīvs. «Tās ir jaunas darba vietas, konkurence, kas samazina cenas, un tas ir izdevīgi iedzīvotājiem,» Neatkarīgajai uzsvēra Daugavpils pilsētas domes preses sekretāre Līga Korsaka.

Ne Cēsīs, ne Valmierā, ne Ogrē, ne Jēkabpilī, ne Gulbenē, ne arī Rēzeknē pagaidām netiek plānota Lidl veikalu būvniecība, vismaz vietējai varai par to nav nekādas informācijas. «Šobrīd Rēzeknē ir divi Rimi, vairākas Maxima, Supernetto, un konkurence ir pietiekami liela, taču par reālo Lidl ietekmi varēsim runāt gadījumā, ja veikalu tīkls tiešām vērsīsies pie Rēzeknes pilsētas ar vēlmi šeit sākt darbību,» Neatkarīgajai uzsvēra Rēzeknes pilsētas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Kārlis Pozņakovs.

Savukārt Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Kalmane Neatkarīgajai uzsvēra, ka gadījumā, ja Lidl ienāktu Gulbenē, tas nebūtu viennozīmīgi vērtējams. «Ja tā patiešām notiktu, tad būtu apdraudēta mazo veikalu pastāvēšana, kas līdzi sev nestu zaudētas darba vietas. Iespējams, ka tad šie cilvēki pārietu strādāt uz Lidl. Savukārt iedzīvotājiem jauna veikala atvēršana paplašinātu izvēles iespējas,» sacīja G. Kalmane.

Lidl Baltijā

Lietuvā Lidl ienāca 2016. gadā, uzreiz atverot 15 veikalus. Šobrīd šajā kaimiņvalstī ir viens šī mazumtirgotāja loģistikas centrs un 30 veikalu, no tiem Viļņā desmit.

Lidl savulaik ir domājis arī par Latvijas un Igaunijas tirgu, bet ar saviem nākotnes plāniem nedižojas. Igaunijas laikrakstā Tartu Postimees pērn parādījās ziņa, ka Lidl meklējot īpašumus, lai atvērtu iepirkšanās centrus Tartu. Lidl īpašumu apsaimniekošanas uzņēmumu MMS Property Solutions pārstāvošais advokātu birojs pirms gada vērsās Tartu pašvaldībā ar jautājumu, vai tā apsvērtu iespējas tuvākajā laikā pārdot nekustamo īpašumu, kurā pašlaik atrodas publiska pirts un rajona sociālais dienests, kā arī interesējies par citiem īpašumiem.

Savukārt pērn septembrī Somijas biznesa laikraksts Kauppalehti, atsaucoties uz Lidl Somijas meitasuzņēmuma vadītāja Lauri Siponena teikto, ziņoja, ka Lidl varētu ienākt Latvijā un Igaunijā nākamajā desmitgadē. «Konkrētāku grafiku investīcijām vēl nav,» toreiz teicis L. Siponens.

LIDL LATVIJĀ

Lidl lielveikalu iespējamās atrašanās vietas Latvijā

Rīga, Dzelzavas iela 75B

Rīga, Sergeja Eizenšteina iela 81

Rīga, Anniņmuižas iela 8A

Rīga, Anniņmuižas bulvāris 77

Rīga, Lubānas iela pie Lubānas tirgus

Liepāja, Ganību ielā 182

Jūrmala