Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

IZLASI: Kurš tarifu plāns ir visizdevīgākais tiem, kuri nelieto internetu telefonā?

© Ekrānšāviņš no avīzes

Pēc trim nedēļām – 15. jūnijā – visā Eiropas Savienībā stājas spēkā jaunā Viesabonēšanas regula, kuras nosacījumu dēļ mobilo sakaru operatori Latvijā mainījuši tarifu plānus. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, Konkurences padome un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija saņēmuši daudz sūdzību par mobilo sakaru pakalpojumu jaunajiem tarifiem no iedzīvotājiem, kuri nebrauc uz ārzemēm un nelieto datu pārraidi telefonos.

Pētot, vai Latvijā būs pieejami mobilo sakaru tarifu plāni, kas neietver viesabonēšanu, un cik maksās lētākās sarunas pa mobilo telefonu, Neatkarīgā secina, ka lietošana lēti izmaksās tikai tiem, kuri to izmanto ļoti pieticīgi. Mobilo sakaru operatori zemākas cenas piedāvā arī tiem, kuri ietilpst kādā no speciālām kategorijām, piemēram, seniori, skolēni, ģimenes.

SIA Latvijas mobilais telefons (LMT) preses sekretāre Elīna Lidere uzsver, ka piedāvā plašas iespējas klientiem izvēlēties saviem pakalpojuma lietošanas paradumiem un vajadzībām atbilstošu pieslēgumu. «LMT klientu skaits pieaug, un pēdējās nedēļās vērojams īpaši liels jauno klientu skaits, kuri pārnāk uz LMT no citiem operatoriem,» atklāj E. Lidere. Lētākais LMT tarifs ir Mini, kas maksā tikai divus eiro mēnesī. Tāpat īpaši piedāvājumi ar zemāku cenu ir arī ģimenēm un skolēniem pieslēgumam Brīvība.

Arī Amigo piedāvā īpašu pakalpojumu ģimenēm - Mana ģimene, kas radīts, lai piedāvātu īpaši izdevīgus nosacījumus ģimenēm, tādējādi samazinot kopējo mēneša maksu. Amigo vadītājs Artūrs Freimanis uzskata, ka šis ir labākais mobilo sakaru piedāvājums tiem, kuriem darbs neapmaksā sarunas, it sevišķi, ja kāds ģimenē apmaksā vēl bērnu vai vecvecāku rēķinu. Īpaši izdevīgums ir jūtams, ja ģimenē ir divi vai vairāki bērni, jo ar pakalpojumu Mana ģimene pieslēgums Junioriem maksās tikai 4,99 eiro un standarta cena pieslēgumam Juniors ir 6,99 eiro mēnesī.

Savukārt senioriem, kuriem ir būtiski, lai viņiem būtu pieejams iespējami lielāks apjoms sarunu minūšu, Amigo turpmāk piedāvās tarifu plānu Senioriem (agrāk - Pensionāriem+), kas paredz neierobežotu skaitu zvanu uz visiem tīkliem, bet cena ir saglabāta tāda pati kā agrāk - 5,49 eiro mēnesī.

Tele2 pārstāve Laura Homka uzskata, ka Tele2 piedāvājums ir pietiekami plašs, lai atrastu katram piemērotāko piedāvājumu. Zelta zivtiņas pēcapmaksas plāns Visi turpmāk būs lieliska alternatīva tiem, kas vēlas mobilos pakalpojumus izmantot Latvijas teritorijā, turklāt iekļaus zvanus uz visiem tīkliem Latvijā. «Tāpat kā sociāli atbildīga kompānija esam radījuši arī īpašus tarifu plānus senioriem un junioriem, un tie par pievilcīgu cenu piedāvā mūsu senioru un junioru pieprasītākos mobilo sakaru pakalpojumus,» sacīja L. Homka.

Bite Latvija mārketinga vadītāja Diāna Šmite teic, ka, izstrādājot jaunos tarifu plānus, uzņēmums padomājis arī par klientiem, kuru prasības pret mobilajiem sakariem ir nelielas, arī tiem, kuriem saziņa Eiropā nav aktuāla. Tarifu plāns Vietējais 100 MB paredzēts tiem, kuri neceļo vispār vai ceļo reti. Par tā cenu, kas ir 6,50 eiro mēnesī, nodrošināti neierobežoti zvani un SMS Latvijā lielākajos tīklos, zvani no Latvijas uz Eiropu - 50 minūšu, kā arī internets 100MB lietošanai Latvijā. Savukārt tiem, kuriem ir svarīgi būt galvenokārt sazvanāmiem, kā arī ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri uz mājām brauc laiku pa laikam, piedāvājam pēcapmaksas plānu Starts, kura ikmēneša abonēšanas maksa ir tikai divi eiro. Tajā iekļautas 30 minūtes un 30 SMS, lietošanai gan Latvijā, gan EEZ, un nav iekļauts noteikts interneta apjoms - par patērētajiem datiem ir jāmaksā papildus. Priekšapmaksas tarifu plāniem BITE Priekšapmaksa un BITE Priekšapmaksa Starts viesabonēšanas pakalpojums nav pieejams, turklāt to nav iespējams pieslēgt papildus, kad lietotājs atrodas ārvalstīs. No šiem tarifu plāniem internetu ietver tikai tarifu plāns Bite Priekšapmaksa, kura cena par 30 dienām ir 4,75 eiro, bet šis apjoms nav liels - 100 MB.