Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

NOSKAIDRO: Kā, par cik un kāpēc operatori ceļ mobilo sakaru cenas

© SCANPIX

Sākot ar 2017. gada 15. jūniju, Eiropas Savienībā (ES) tiks pilnībā atcelti viesabonēšanas tarifi un mobilo sakaru lietotāji varēs saņemt pakalpojumus citā ES valstī par tādiem pašiem tarifiem kā savā. Tas izraisīs lielāko daļu mobilo sakaru tarifu pieaugumu Latvijā jau ar 1. jūniju.

Ar 1. jūniju mobilo sakaru operators Bite Latvija, Tele2 un Amigo maina tarifu plānus, kuri kļūs izdevīgāki tiem, kuri bieži dodas uz ES un ceļojot aktīvi izmanto arī mobilo telefonu. Savukārt iedzīvotājiem, kuriem ir svarīga neierobežota saziņa tikai Latvijā, lielākoties jārēķinās vismaz ar divu līdz piecu eiro lielāku ikmēneša maksu. Tā kā par plāniem mainīt tarifu piedāvājumu ir paziņojuši teju visi mobilo sakaru operatori, ir vērts ielūkoties visos piedāvājumos, lai atrastu savām vajadzībām piemērotāko. Turklāt ir vērts izpētīt ne tikai cenu, bet arī iespējas, ko katrs tarifu plāns piedāvā, salāgojot to ar saviem lietošanas paradumiem.

Tarifi dzels sāpīgi

«Mēs vienmēr esam bijuši godīgi pret saviem klientiem. Jaunajiem tarifu plāniem būs citas cenas. Iespējams, kāds sauks to par cenu paaugstināšanu, un daļēji tā būs tiesa, jo ikmēneša rēķins pieaugs. Tajā pašā laikā būs kāds cits, kas redzēs un novērtēs, ka turpmāk saņems vairāk, krietni vairāk,» uzsver Bite vadītājs Kaspars Buls. Visu pamata tarifu cenas pieaugs aptuveni par diviem eiro mēnesī. Pie ieguvumiem tiek minēts tas, ka pamata tarifu plānos ir iekļauta interneta lietošana Latvijā un bez papildu maksas, ceļojot ES un EEZ valstīs (šāda iespēja jau daļai Bites klientu ir kopš pagājušā gada septembra), neierobežots zvanu minūšu un SMS daudzums saziņai Latvijā (tikai uz populārākajiem tīkliem) un esot kādā no Eiropas valstīm, kā arī noteikts starptautisko (no Latvijas uz kādu no Eiropas valstīm) zvanu minūšu skaits. Papildus tam klienti noteiktā laika periodā, kas būs atkarīgs no tarifu plāna, varēs lietot bez maksas viedtālruņa ekrāna apdrošināšanu, antivīrusu, kā arī vairākas populāras lietotnes bez interneta uzskaites. Bite izveidojusi divus jaunus tarifu plānus pieticīgiem mobilo sakaru lietotājiem. To cenas ir daudz zemākas nekā pamata tarifu plāniem (sākot no 2 eiro), taču arī iespējas niecīgākas. Bite Latvija mārketinga vadītāja Diāna Šmite ir pārliecināta, ka ieguvēji no jaunajiem tarifiem būs visi klienti.

Neatkarīgās aptaujātie Bites klienti gan neko sajūsmināti par jaunajiem tarifiem nav. Lojālie klienti, kuri šīs kompānijas pakalpojumus izmantojuši gadiem, ir pat visai nikni. Rīdziniecei Antrai, kura līdz šim mēnesī par neierobežotām sarunām uz populārākiem tīkliem maksāja vien 5,14 eiro, turpmāko pusotru gadu rēķins ik mēnesi būs 7,65 eiro liels un pēc tam pat 8,50 eiro mēnesī. «Bite manu lojalitāti ir novērtējusi, turpmāk liekot maksāt 1,5 reizes lielāku cenu. Neviens no Bites solītajiem ieguvumiem man nav vajadzīgs. Internetu telefonā nelietoju, uz ārzemēm tieku ļoti reti,» atzīst Antra. Pat tajos mēnešos, kad ir nācies izmantot atsevišķus pakalpojumus papildus esošajam tarifu plānam, rēķins nekad nav bijis lielāks par septiņiem eiro. Arī Ilzes piecu cilvēku ģimene Bitei ir uzticīgi gadiem, taču, saņemot Bites vēsti par tarifa izmaiņām, bija šokā. Viņiem ik mēnesi būšot jāmaksā par desmit eiro vairāk.

«Nav īsti korekti salīdzināt iepriekšējo tarifu plānu abonēšanas maksu ar jauno, jo iepriekš vairākumam Bites klientu ikmēneša rēķini bija lielāki par abonēšanas maksu. Iemesls - viņi lietoja daudz papildu pakalpojumu - starptautiskos zvanus un SMS, viesabonēšanas pakalpojumus un internetu, kas neietilpa viņu tarifu plānos vai pārsniedza tarifu plānos paredzētos limitus, tāpēc par tiem bija jāmaksā papildus. Piemēram, klienta tarifu plāna abonēšanas maksa bija pieci eiro, taču viņš ik mēnesi par rēķiniem maksāja vidēji deviņus eiro. Iemesls - klients brīvdienās bieži apceļoja ar riteņiem Lietuvu un Igauniju, brauca iepirkties uz Vāciju, vismaz reizi nedēļā zvanīja bērniem vai mazbērniem uz Īriju u.tml. Viņam par mobilajiem pakalpojumiem regulāri sanāca pārmaksāt. Tagad viņam tiek piedāvāts tarifu plāns, kura abonēšanas maksa ir 8,50 eiro, kas ir nedaudz dārgāks par iepriekšējo, taču tajā jau ir ietverti pakalpojumi, par kuriem viņš līdz šim maksāja vairāk, un vēl papildu bonusi,» Neatkarīgajai skaidroja D. Šmite.

Tas, cik izdevīgi vai neizdevīgi būs jaunie tarifi, katram klientam ir jāvērtē pašam, jo Bites speciālisti apgalvo, ka katram klientam un Bitei tādu ir 500 000, situācija ir atšķirīga.

Tele2 beidzot atver Latviju

Arī Tele2 jūnijā klientiem sāks piedāvāt būtiski pārstrādātu piedāvājumu portfeli. Visos jaunajos tarifu plānos būs iekļautas neierobežotas mobilās sarunas Eiropā, un populārākajos - arī neierobežoti zvani no Latvijas uz Eiropu. Turklāt Tele2 beidzot saviem pēcapmaksas klientiem pilnībā atvēris arī Latviju, tarifu plānos iekļaujot neierobežotus zvanus uz visiem tīkliem Latvijā, ko līdz šim piedāvāja tikai Latvijas mobilais telefons. Internetu tarifu plāna ietvaros varēs lietot kā Latvijā.

«Un, lai klienti patiesi justos Eiropā kā mājās, esam padomājuši par klientu pieaugošo vajadzību papildus telefonam izmantot internetu arī citās viedierīcēs, piemēram, planšetēs. Mūsu aktīvajiem mobilā interneta lietotājiem dāvināsim vēl vienu SIM karti ar papildu interneta apjomu izmantošanai Latvijā un citur Eiropā,» uzsver Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Taču arī Tele2 jauno tarifu plāni būs dārgāki. Cenu kāpums gaidāms no 1,70 eiro līdz četriem eiro mēnesī. Piemēram, Zelts 6GB no 1. jūnija maksās 16,99 eiro iepriekšējo 12,99 eiro vietā, bet Zelts Bezlimits - 21,99 eiro iepriekšējo 17,99 eiro vietā. Tarifu izmaiņas skars lielāko daļu Tele2 klientu, taču ne visus. Tajā pašā laikā atsevišķu tarifu (piemēram, ZZ Trio) cena nemainīsies.

Daļai klientu cenas zemākas

Līdz ar klientu mobilo telefonu lietošanas paradumu maiņu, arī Amigo maina tarifu plānu struktūru un piedāvājumu. Amigo valdes priekšsēdētājs Artūrs Freimanis Neatkarīgajai uzsvēra, ka kopumā ar šā gada 1. aprīli ieviesti vairāki jauni tarifu plāni, kas ļaus zvanīt un lietot internetu izdevīgāk un bez ierobežojumiem gan Latvijā, gan Eiropas Ekonomikas zonas valstīs. «Izmaiņas tarifu plānos tiek veiktas, piedāvājot klientiem jaunas papildu iespējas - saziņu EEZ valstīs. Daļai klientu mēneša maksā nekas nemainīsies, bet būs lielākas iespējas (neierobežotas sarunas Latvijā uz lielākajiem tīkliem, Eiropā un EEZ), bet daļai (Lielais+) pat tarifs samazināsies. Papildus izveidots jauns pakalpojums, kas būs īpaši izdevīgs ģimenēm, - Mana ģimene,» sacīja A. Freimanis. Viņš uzsvēra, ka arī pēc tarifu plānu maiņas Amigo turpinās piedāvāt vienus no visizdevīgākajiem tarifiem Latvijā salīdzinājumā ar citiem operatoriem. Piemēram, senioriem ir būtiski, lai viņiem būtu pieejams iespējami lielāks apjoms sarunu minūšu, tāpēc turpmāk tarifu plāns Senioriem (agrāk Pensionāriem+) paredzēs neierobežotu skaitu zvanu uz visiem tīkliem, bet cena paliks līdzšinējā - 5,49 eiro mēnesī. Savukārt skolēniem ir vēlme pēc lielāka datu apjoma interneta izmantošanai, tāpēc tarifu plānā Junioriem (iepriekš - Mazais) turpmāk būs pieejams lielāks datu apjoms - 1GB.

Samazinātu interneta ātrumu vairs nepiedāvās

SIA Latvijas mobilais telefons ar 1. jūniju nemaina savus sarunu tarifa plānus. LMT klientiem par sarunām dārgāk nebūs jāmaksā, Neatkarīgo informēja LMT Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Valdis Jalinskis. Ar 1. maiju LMT ir mainījis Internets telefonā pakalpojuma struktūru, paaugstinot pieejamo datu apjomu un nodrošinot iespēju lietot internetu arī Eiropā un EEZ valstis.

LMT kliente Bridžita gan bija nepatīkami pārsteigta, ka internets ar samazinātu ātrumu vairs nebūs pieejams. Viņa līdz šim varēja izmantot internetu, tiesa, ar pazeminātu ātrumu, pat gadījumos, ja mēnesī tika iztērēts tarifu plānā ietvertais interneta apjoms. Tas viņai lāva justies droši, ka jebkurā gadījumā viņa varēs veikt minimālas darbības internetā, piemēram, pārskatīt e-pastu. «Iepriekš par 3,99 eiro mēnesī bija pieejami tikai 400 MB izmantošanai Latvijā. Tātad jaunajā tarifu plānā iekļauts 2,5 reizes lielāks interneta apjoms par to pašu cenu un izmantošanas iespēju EEZ. Ikviens var izvēlēties sev piemērotāko tarifu plānu, un pieejamā interneta apjoms ir pieaudzis tik būtiski, ka redzam - internets ar pazeminātu ātrumu ir zaudējis aktualitāti. Turklāt samazinātu interneta ātrumu nepiedāvā neviens cits Latvijas operators, tas neatbilst mūsdienīga interneta lietošanas prasībām, un klienti to izvēlējās arvien retāk,» skaidroja V. Jalinskis.