Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Elektrības tirgotāji raujas arī uz gāzes tirgu

© Andrejs Strokins, F64 Photo Agency

Pirmajā dienā, kad varēja reģistrēties gāzes tirdzniecībai, to uzreiz izdarīja seši tirgotāji – gandrīz visi ar pieredzi elektrības pārdošanā. Pagaidām gan neviens nav izteicis piedāvājumu saviem potenciālajiem klientiem, par kādu cenu varētu pārdot gāzi.

Pēc pusotra mēneša - 3. aprīlī - Latvijā atvērs dabasgāzes tirgu, kas ļaus ikvienam šā enerģijas veida patērētājam to pirkt brīvā tirgū. Mājsaimniecībām iesaistīšanās brīvajā tirgū nebūs obligāta. Un, ja tās apmierinās esošais piedāvājums, tirgotāja izvēli varēs neveikt. Savukārt uzņēmumiem iesaistīšanās brīvajā tirgū būs obligāta, un to pasivitāte tiks sodīta. Komersantiem, kuri neliksies ne zinis par brīvo tirgu, gāzes cena būs par 20% augstāka.

Tiesa, pagaidām nav nemaz zināms, cik īsti maksās gāze pēc 3. aprīļa. Uzņēmumiem gāzes cena mainās ik mēnesi, savukārt mājsaimniecībām - reizi pusgadā. Šobrīd gāzes tarifi mājsaimniecībām ir par 4,2% augstāki, salīdzinot ar iepriekšējo pusgadu, bet tie ir par apmēram 4,7% zemāki nekā 2016. gada sākumā.

Latvijas Bankas makroekonomikas eksperts Oļegs Krasnopjorovs gan pieļauj, ka gāzes cena šogad vidēji būs augstāka nekā pērn, taču nebūšot saistības ar plānoto gāzes tirgus liberalizāciju. «Tomēr sakritība laika ziņā ar gāzes tirgus liberalizāciju var radīt nepareizu priekšstatu, ka tieši tirgus liberalizācija būs galvenais gāzes cenas pieauguma iemesls. Realitātē gāzes tirgus liberalizācijas ietekme uz šā gada vidējo inflāciju diez vai pārsniegs 0,1 procentpunktu; savukārt ilgtermiņā tirgus liberalizācija var pazemināt gāzes cenu,» teic O. Krasnopjorovs.

Tomēr, neskatoties uz to, vismaz seši komersanti saskata iespēju nopelnīt ar gāzes tirdzniecību. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas uzturētajā gāzes tirgotāju reģistrā sevi pieteikusi Latvijas gāze, Latvenergo, Enefit, AJ Power Gas, ESK Sistēmas un Frenzo.

Latvijas gāze gāzes tirgū darbojas jau kopš 1991. gada kā valsts uzņēmums, bet kopš 1997. gada kā privāta akciju sabiedrība ar monopoltiesībām gāzes tirgū. VAS Latvenergo ir lielākais elektrības tirgotājs Latvijā, kas darbojas arī Lietuvā un Igaunijā.

SIA Enefit ir Igaunijas elektrības tirgotāja Eesti Energia meitas uzņēmums, kas Latvijā elektrības tirgū darbojas kopš 2006. gada. AJ Power Gas Uzņēmumu reģistrā reģistrēts tikai 8. februārī, taču SIA AJ Power ir labi zināma kā elektrības tirgotāja. SIA AJ Power klientu vidū ir Saeima, Iekšlietu ministrija, Rundāles pils muzejs utt. SIA ESK sistēmas ir reģistrētas 2007. gadā. Vismazāk zināmais jaunais gāzes tirgotājs ir SIA Frenzo, kas dibināta 2015. gada augustā ar divu eiro pamatkapitālu.

Dabasgāzes tirgus komersantiem tomēr ir mazāk interesants nekā elektrības tirgus, jo elektroenerģijas tirgotāju reģistrā tā pirmajā dienā - 2012. gada 1. janvārī - reģistrējās uzreiz 36 tirgotāji. Šobrīd elektrību Latvijā drīkst tirgot jau 79 komersanti.