Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Toyota zog dubultnaski

© F64

Automašīnu zādzības nav tikai Latvijas problēma. Ar šo sērgu cīnās arī citās valstīs. Lai apkarotu autotransporta zādzības, Eiropas Savienībā (ES) tiek spriests par nepieciešamību ierobežot klonēto mašīnu reģistrēšanu.

Automašīnu zādzību skaits ES gadā sasniedz aptuveni 800 tūkstošus, un no tām izdodas atgūt tikai aptuveni pusi. Latvijā pērn tika nozagtas 846 automašīnas, kuru kopējā vērtība sasniedz 6 981 500 eiro.

Rīgā notikušajā ES autotransporta zādzību apkarošanas ekspertu (CARPOL) sanāksmē, kurā piedalījās pārstāvji no visām ES dalībvalstīm un no Eiropola, tika spriests, kā efektīvāk apkarot transportlīdzekļu zādzības ES teritorijā, gan uzlabojot transportlīdzekļu reģistrācijas un kontroles kārtību, gan arī ieviešot 17 ciparu šasijas numurus lauksaimniecības un celtniecības tehnikai. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis atzinīgi novērtēja pērn Eiropola īstenoto starptautisko operāciju Arhimēds, kuras laikā Latvijā tika atrastas

13 ES nozagtas luksusa klases automašīnas. Vienlaikus I. Ķuzis norādīja, ka jauno automašīnu zādzību skaita palielināšanās, ko izjūtam arī Latvijā, uzskatāmi apliecina, ka zādzību apkarošanai ir jāpievērš īpaša uzmanība ES līmenī.

Gadā ES nozog ap 800 000 automašīnu, un no tām izdodas atgūt tikai aptuveni pusi, jo šie transportlīdzekļi tiek pārveidoti jeb klonēti, piemēram, nomainot VIN numurus. Somijas pārstāvis Jari Tiainens uzsvēra, ka tāpēc īpaši būtu jāvēršas pret pārveidoto transportlīdzekļu reģistrēšanu. Viņš norādīja, ka viena no problēmām ir tā, ka bojāti transportlīdzekļi nereti tiek ievesti no vienas ES valsts otrā un reģistrēti bez automašīnas identitātes pārbaudēm. «Ir jāsaprot, ka policija viena šo problēmu nevarēs apkarot, ja nebūs atbalsta no transportlīdzekļus reģistrējošām institūcijām. ES valstīm šajā jautājumā ir jārod vienota pieeja, piemēram, jāizstrādā jauna ES direktīva,» norādīja J. Tiainens. Tai pašā laikā viņš atzina, ka arī Somijā ir liels lietoto auto tirgus un nav zināms, cik daudz no šīm mašīnām ir klonētas.

SIA Autonams rīcībā esošā informācija liecina, ka pērn auto zādzību skaits Latvijā, salīdzinot ar 2013. gadu, ir palielinājies. Zagtākās automašīnu markas pārliecinoši ir bijušas Volkswagen (Golf, Transporter un Passat), Audi un Toyota. 2014. gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, uz pusi palielinājies Toyota markas automobiļu zādzību skaits. Pēc Autonams apkopotajiem datiem, visbiežāk tiek zagtas tās automašīnas, kurām ir plašs noieta tirgus un kuru rezerves daļām ir liels pieprasījums, līdz ar to šo produktu ir viegli realizēt tālāk melnajā tirgū.

Savukārt If Apdrošināšana ievērojusi, ka kopš Jaungada vērojama jauna tendence auto lukturu zādzībās. Nepilnu trīs mēnešu laikā

If Apdrošināšanā pieteikti pieci KASKO apdrošināšanas negadījumi, kad automašīnām Volkswagen Touareg nozagti lukturi.

Autonama informācija arī liecina par auto sānskata spoguļu zādzību pieaugumu. Salīdzinot ar 2013. gadu, to skaits pērn pieaudzis par vairāk nekā 24 %. Visbiežāk cietušas BMW, MercedesBenz, Lexus markas automašīnas.

2014. gadā zagtākie spēkrati

VOLKSWAGEN 245

AUDI 122

TOYOTA 92

BMW 66

HONDA 58

MERCEDESBENZ 37

OPEL 32

MAZDA 31

LEXUS 28

FORD 26

Avots: Autonams