Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Jauno eiro monētu tirgo par dubultcenu

© publicitātes

Lai gan jaunā divu eiro piemiņas monēta, kas ir veltīta Latvijas prezidentūrai, apgrozībā tiks laista 10. februārī, atsevišķi monētu tirgotāji no Vācijas to sola pircējiem piegādāt jau nākamnedēļ, tas ir, nedēļu agrāk, nekā tā tiks oficiāli izlaista.

Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns to sauc par mārketinga triku, apgalvojot, ka pirms 10. februāra neviena no šīm monētām no Latvijas Bankas netiks izlaista un potenciālie pircēji to agrāk nedabūs.

«ES prezidentūras monēta pie cilvēkiem nonāks ar komercbanku starpniecību, kā arī šīs monētas varēs iemainīt Latvijas Bankas kasēs. Daļa tiks nosūtītas arī ārvalstu interesentiem, taču tikai pēc 10. februāra un ne dienu agrāk,» skaidroja J. Silakalns, atzīstot, ka pēc Latvijas pievienošanās eirozonai ir pieaugusi ārvalstu kolekcionāru jau tā lielā interese par Latvijas monētām. Novērots, ka nereti ārvalstu interesenti ierodas Latvijā piemiņas un kolekcijas monētu izdošanas dienā, lai tās iemainītu vai iegādātos savā īpašumā.

Jaunā divu eiro Latvijas piemiņas monēta ebay tiek piedāvāta jau vismaz mēnesi, tiesa, lielākā daļa pārdevēju godīgi norāda, ka pircējiem tā tiks piegādāta pēc 10. februāra. Tās cenas variē no 2,90 līdz 4,75 eiro, nerēķinot piegādes izmaksas.

Ebay šobrīd aktīvi tiek tirgotas arī citu valstu šā gada piemiņas monētas, piemēram, Slovēnijas, Somijas, Spānijas divu eiro monētas. Savukārt Latvijas Banka kopš 1995. gada izlaidusi 98 lata jubilejas un piemiņas monētas un piecu eiro monētas, kas saskaņā ar vienoto Eiropas metodoloģiju tiek sauktas par kolekcijas monētām. To veidošanā piedalījušies vairāk nekā 40 Latvijas mākslinieku. Latvijas monētas ir augstu novērtētas visā pasaulē, saņemtas daudzas prestižas godalgas, turklāt Latvijas monēta 2010. gadā kļuva par Pasaules gada monētu.