Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Kultūra

VAKARA ZIŅAS: Imants Skrastiņš: "Emocionāli ir smagi, ka man jau 75!"

© F64

Mākslinieku ģimenē šogad tiek atzīmētas apaļas jubilejas. 12. aprīlī tautā mīlētais dziedošais aktieris Imants Skrastiņš svinēja 75 gadu jubileju, bet viņa sieva dziedātāja Rita Trence 12. jūnijā atzīmēs 60. dzimšanas dienu. Tiesa gan, skaļas un saviesīgas ballītes šoreiz nebija, jo gaviļnieks svinēja klusus ģimenes svētkus Lejasciemā brāļa Gunta Skrastiņa rančo.

Spilgtākās svinības

75. jubilejas priekšvakarā Imants Skrastiņš ir mundrs, enerģijas un spēka pilns. Tiesa, par faktu, ka jākļūst par gadu vecākam, viņš nav sajūsmā. «Cipars jau ir skaists, bet emocionāli ir grūti. Kad paskaties pasē, tad mazliet kļūst bēdīgs prāts. Tie vairs nav 17, bet, kā es saku, man jau ir 750,» jokodamies par savu gadskaitli, teic aktieris.

Imants Skrastiņš atminas, ka savā 50. gadu jubilejā viņš nav pats saņēmis dāvanas, bet apsveicis teātra kolēģus, kuriem bija sarūpējis sieru, alus muciņu un pīrāgus. Savukārt 70. jubileju aktieris atzīmēja, kad vēl bija Nacionālās radio un televīzijas padomes loceklis. Toreiz jubilejā uz Latvijas Radio māju viņam atnesta īpaši mīļa dāvana, ko bija sarūpējusi Aizkraukles konditorejas firma «Meduslācis», pasniedzot gaviļniekam torti «Piena ceļš». «Kūka bija tik pasakaini garšīga, ka visi Nacionālās radio un televīzijas padomes locekļi gandrīz mēles norija,» atminas aktieris.

Sieva jau laikus sarūpējusi dāvanu

«Taču šoreiz, teikšu jums godīgi, emocionāli ir ļoti smagi, ka man jau ir 75 gadi. Līdz ar to nav prieka. Mans brālītis Guntis nesvinēja arī savu 60. dzimšanas dienu, bet aizbrauca uz savu rančo.

Katrā gadījumā manā dzimšanas dienā, tāpat kā vienmēr visos svētkos un mūsu dzīves svarīgajos notikumos, piemiņas brīžos, aizbraucam tepat uz Rīgas Meža kapiem, kur atdusas mūsu vecāki. Un pēc tam dosimies uz brāļa rančo Lejasciemā. Noteikti mazliet pasvinēsim, bet tikai savas ģimenes lokā – būs mans krustdēls ar sieviņu, brālītis ar sieviņu un meitu.

Vaicājot, ko skatuves mākslinieks vēlas jubilejā saņemt dāvanā no sievas, Skrastiņš atbild: «Jāsaka, kā reiz aktieris Edgars Liepiņš teica: «Man visa kā ir diezgan!» Man neko nevajag, bet sieva par prieku man iepirkšanās centrā «Sky&More» pasūtīja jaunus aizkarus lielajai istabai. Mēs ļoti cenšaties iekārtot savu vidi. Dzīvoklī ir ļoti daudz zaļumu. Esam veduši vairākus zaļos augus no Salaspils Nacionālā botāniskā dārza, kas vareni sakuplojuši. Esam klasiskā stila piekritēji. Gundars Āboliņš reiz, pie mums atnākot ciemos, iesaucās: «Ui, velns parāvis, te jau tā kā pilī!»

Pie brāļa rančo labāk nekā Maljorkā

Savukārt savai mīļajai sievai Ritai Trencei jubilejā vīrs sarūpējis īpašu dāvanu – ceļojumu uz silto un saulaino Maljorku. «Man nepatīk tik tālā ceļā doties. Tāpēc sieviņu pavadīs viņas māsa. Gada laikā viņas divas reizes aizbrauc uz siltajām zemēm. Brauc, kad pie mums jau ir drēgns rudens, kā arī agrā pavasarī. Šogad sieviņa savu jubileju nosvinēs Maljorkā. Es nebēdāšos, ka palikšu viens un nesvinēsim kopā. Mēs katru dienu esam kopā un jubileju mājās pasvinēsim, kad Ritiņa atgriezīsies.

Bet es tajā laikā labāk aizbraucu pie brāļa uz rančo. Viņam ezera krastā ir liela un skaista māja, kas jau pirms daudziem gadiem iegādāta. Uzbūvēta arī otra māja. Tā vieta ir brīnišķīgi skaista kā pasakā. Brālis nopļauj mauriņu, un smaržo visa pamale. Labāk nekā Maljorkā,» teic jubilārs.