Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Pasniegtas Aleksandra Čaka piemiņas nozīmītes

© F64

Otrdien, 21. oktobrī, Latvijas 1. Rokkafejnīcā (Mārstaļu ielā 2/4) notika Aleksandra Čaka piemiņas nozīmītes pasniegšanas ceremonija un dzejas krājuma „Debesu dāvana” atvēršanas svētki.

Pirmo reizi Aleksandra Čaka piemiņas nozīmītes tika pasniegtas 2012. gadā dzejnieka piemiņas saglabātājiem. Tā ir kā pateicība tiem, kuri daudzu gadu garumā ir rūpējušies par dzejnieka piemiņas saglabāšanu gan pētnieciskajā darbā, skolā, muzejā, žurnālistikā gan izdevējdarbībā. Nozīmītes tiek pasniegtas par čakisku līdzdomāšanu, jaunradi un Aleksandra Čaka gara stiprināšanu.

Pasākumā piedalījās aktieris Mārtiņš Vilsons, kā arī mūziķi Valters Frīdenbergs un Dāvis Ābrams.

Pasākuma ietvaros notika arī dzejas krājuma „Debesu dāvana” atvēršanas svētki. To izdevis Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka memoriālais dzīvokli-muzejs. Savulaik, dzejniekam šis dzejoļu krājums tapis nepilna pusgada laikā – 1943. gadā no 14. aprīļa līdz 4. oktobrim, un veltīts mīlestībai – dzejnieka mūzai Mildai Grīnfeldei, kura Aleksandru Čaku uzskatīja par viskrāšņāko varavīksni. Divas spilgtas personības satikās 2. Pasaules kara laikā un kādu brīdi šai pasaulē gāja blakus. Mīlestības iespaidā radās dzeja, kura dzejnieka dzīves laikā tā arī netika izdota dzejas krājumā. Pirmo reizi tā izdota tika 1980. gadā izdevniecībā „Liesma”, vēlāk iekļauta Aleksandra Čaka „Kopotajos rakstos”.

Dzejoļu krājumu „Debesu dāvana” mākslinieks ir Aivars Vilipsons, redaktore un pēcvārda autore – Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa-muzeja direktore Antra Medne.