Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Mihails Gruzdovs: Āfrikas sekas

© Raitis Plauks, f64

«Pirms kāda laika Kaspars [Roga] atgriezās no Āfrikas, kur pusgadu bija pavadījis bez civilizācijas labumiem, arī elektrības. Viņš iedeva man izlasīt savu spontāni uzrakstīto kinoscenāriju un lūdza, lai es izsaku savu viedokli. Man tas šķita interesants un šodienīgs materiāls, ko būtu vērts iestudēt. Situācijas, teksti, attiecības reizē ir gan interesanti, gan saturīgi, gan smieklīgi, gan skumīgi un traģiski,» saka režisors Mihails Gruzdovs. Sestdien, 7. jūnijā, Vidzemes koncertzālē Cēsis notiks Kaspara Rogas dramatiskās komēdijas Skudru sprints pirmizrāde.

Mūziķa Kaspara Rogas pirmā luga vēsta par diviem brāļiem, no kuriem vecākais brālis Marks kādā saulainā rītā Parīzes krāmu tirgū iegādājas kārtējo džeza plati un, pārdevēja piespiests, arī piezīmju blociņu, uz kura rakstīts Sapņu grāmata. Jaunākā brāļa Sida rīkotās ballītes laikā Marks ar Aleksandru – kādu no brāļa daudzajām mīļākajām – saraksta blociņā dažādas piezīmes... Jau nākamajā rītā ar Marku sāk notikt dīvainas lietas.

Izrādē piedalās Dailes teātra aktieri Ģirts Ķesteris, Lauris Dzelzītis, Kristīne Nevarauska, Inita Dzelme, Juris Bartkevičs, Pēteris Gaudiņš, Gints Grāvelis, Ērika Eglija un Jānis Paukštello, bet mūziķa debijas darbu dramaturģijā iestudē režisors Mihails Gruzdovs. «Interesantākais bija tas, ka es īsti nezināju, kā šo darbu iestudēt. Un māksliniekam jau vienmēr gribas iet tur, kur viņš nekad nav bijis,» saka režisors Mihails Gruzdovs.

Kinoscenārijā, ko dramatizējis Artūrs Dīcis, esot daudz mistikas, filozofijas, humora, neparastu situāciju, «fantastiska reālisma», un tas arī esot iestudēšanas procesu padarījis sarežģītāku. Režisors un vienlaikus arī Kaspara Rogas māsasvīrs uzskata, ka jaunā autora turpmāko dramatisko darbu tapšana ir atkarīga tikai no paša vēlmes, nepieciešamības un iedvesmas, jo «principā Kaspars var to darīt». Iestudējuma Skudru sprints pirmizrāde notiks nesen atklātajā Vidzemes koncertzālē Cēsis, bet jau rudenī tā būs skatāma Dailes teātra Mazajā zālē. Mihails Gruzdovs: «Gribas izmēģināt, kā būs izrādi spēlēt Cēsu jaunajā zālē. Manuprāt, šāda izvēle ir kā laba avantūra, un man jau vienmēr patīk šādi gājieni.»

Ar šo pirmizrādi noslēdzas arī režisora darbi šajā sezonā, vēl tikai jāpiedalās eksāmenu komisijā Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantu nodaļā, un kādu brīdi pirms Jāņiem viņš kopā ar meitu un sievu varēs doties, kā viņš pats saka, uz būdiņu Jelgavā. «Rakšu, stādīšu un lasīšu,» Mihails Gruzdovs kodolīgi raksturo savus plānus šai vasarai. Šādā režīmā vasaras tiekot pavadītas jau ilgstoši, un ierasto ritmu nekas arī nevarot izjaukt. Blakus jau ierastajiem dārza darbiem, noteikti izdarāmo sarakstā esot tūju stādīšana. Un noteikti jāizlasa tā obligātā literatūra, kas nepieciešama, lai pamatīgāk sagatavotos nākamā sezonā paredzētajiem iestudējumiem. Tomēr savu kārtu režisora laika grafikā gaida arī grāmatas, par kurām viņam ir gluži cilvēciskas intereses. «Ir ļoti daudz grāmatu, ko man gribas izlasīt, jo sezona parasti ir tik blīva, ka nevar visu paspēt, un tad personiskās vajadzības jānoliek malā, piemēram, mani vienmēr ir interesējušas teoloģiskas grāmatas un dzeja,» saka Mihails Gruzdovs un piebilst, ka viņš vienmēr esot teicis, ka bez sievietēm un grāmatām viņš nevar iztikt.

«Man būs ideāla vasara – būšu sieviešu ieskauts,» smejas Mihails Gruzdovs, jo uz «būdiņu Jelgavā» šovasar ciemos brauks arī režisora vecākā meita Anita, kas dzīvo Sanktpēterburgā. «Vasaras mājā nav televizora, interneta, radio... Tas ir mūsu ģimenes principiālais lēmums – vismaz viens mēnesis klusuma. Pēc intensīva darba vajag arī attīrīties, dvēsele taču arī prasa savu tiesu,» saka ģimenes galva. Pēc askētiskā posma, iespējams, ģimene atļausies arī ko aktīvāku – ar laivām nobraukšot pa Salacu. Tālāki ceļojumi ārpus Latvijas māksliniekam nav ieplānoti, un to režisors skaidro ar savu lielo problēmu: «Kad nedēļu neredzu savu jaunāko meitu Martu Mariju, kura nupat pabeidza 3. klasi, man zūd dzīves jēga un sākas depresija.».

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2014/06/04/afrikas-sekas