Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Tērvetē atklās rekonstruēto XII gadsimta koka pili

© publicitātes

Piektdien, 14. jūnijā plkst. 13.00 notiks uz rekonstruētās Tērvetes pils atklāšanas pasākumu, kurā interesentiem būs apskatāma šobrīd jau uzceltā pils Austrumu daļa ar tur iekārtoto ekspozīciju par Tērvetes un zemgaļu materiālo kultūru.

Turpmāk tiks veikti celtniecības darbi pie pārējās Ziemeļu un Dienvidu nocietinājumu sistēmas un pagalma apbūve ar dzīvojamām un saimniecības ēkām.

Tērvetes koka pils rekonstrukcija ir līdz šim Latvijā vēl nebijis projekts - balstoties uz arheoloģiskām liecībām, tiek būvēta viena no varenākajām 12. gs. Latvijas teritorijā bijušajām pilīm, kas bagāta ar savu vēsturi. Trīspadsmit gadus Tērvetē darbojas vēstures muzejs ar mērķi informēt, popularizēt un izglītot sabiedrību par Tērvetes senvēsturi, kura aizvēsturiskos laikos ieņēma nozīmīgu vietu Baltu, un īpaši zemgaļu politiskajā, ekonomiskajā un materiālās kultūras vēsturē. Muzeja darbība ietver materiālās un garīgās kultūras saglabāšanu, popularizēšanu un izpēti.

Muzeja īpašnieks Normunds Jērums savas darbības pirmsākumos izvirzīja mērķi – uzbūvēt Tērvetes pili un šobrīd daļēji to ir realizējis. Pili būvējuši Normunds Jērums un viņa palīgi, neizmantojot nekādu tehniku, tikai roku darbu.

Veiksmīgas muzeja darbības rezultātā Tērvetē  tiks atjaunotas senās tradīcijas, kas ienesīs savu artavu patriotisma audzināšanā un militāro fortifikāciju (nocietinājumu) demonstrēšanā plašākai sabiedrības daļai. Projekts paredz ilgākā laika posmā pabeigt pilnīgu Tērvetes koka pils rekonstrukciju, izveidojot plašu ekspozīciju par Tērvetes senvēsturi un zemgaļu materiālo kultūru.