Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Latvijas ģeologi pirmoreiz dosies ekspedīcijā uz Antarktīdu

© Publicitātes foto

Šā gada 11.februārī Latvijas ģeologi dosies pirmajā ekspedīcijā uz Antarktīdu, lai veiktu ledāju pētījumus un turpinātu attīstīt polāro pētījumu jomu Latvijā.

Saistībā ar šo vēsturisko ekspedīciju otrdien, 6.februārī, plkst.14, Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā (Rīgā, Jelgavas ielā 1, 223.kab.) notiks ekspedīcijai veltīta preses konference.

Ekspedīcijā dosies Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pasniedzēji un pētnieki - Dr.ģeol. Kristaps Lamsters, Dr.ģeol. Jānis Karušs un Dr.ģeol. Māris Krievāns. Pētnieku komanda kopā jau īstenojusi trīs ekspedīcijas, veicot ledāju pētījumus Islandē un Grenlandē. Šī gada ekspedīcijas laikā pētījumu bāze būs Ukrainai piederošā Vernadska polārstacija, kura atrodas uz Galindesa salas netālu no Antarktīdas pussalas.

Ekspedīciju atbalsta Latvijas Universitātes fonds (SIA "Mikrotīkls" ziedojuma finansējums), SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"", SIA "Spectre Latvia", veikals "Ceļotājs", radošo risinājumu aģentūra SIA "Tribe", SIA "Master Foto". Pētījums līdzfinansēts no ERAF projekta Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/118.

Antarktīda ir piektais lielākais kontinents, un tas veidots no ledus. Antarktīdas tuvumā cilvēki pirmo reizi nokļuva tikai ap 1820.gadu. Līdz pat mūsdienām lielākā daļa no kontinenta nav izpētīta. Uz Antarktīdu joprojām dodas tikai zinātnieki un drosmīgi piedzīvojumu meklētāji.

Parasti Antarktīdā uzturas ap 1000 cilvēku, kuri strādā zinātniskajās stacijās. 98% no Antarktīdas teritorijas klāj ledus sega, kuras maksimālais biezums ir līdz pat 4,7 kilometriem.

Ko tas dod Latvijai? Komandas uzdevums ekspedīcijas laikā ir veikt Antarktīdas pussalas un apkārtējo salu ledāju biezuma un iekšējās struktūras mērījumus, kā arī izveidot 3D modeļus turpmākiem pētījumiem. Zinātnieki pētīs uz ledājiem mītošos mikroorganismus un augšņu veidošanās procesus, kā arī iežu un nogulumu veidošanās apstākļus. Varam lepoties, ka Latvija tiek iesaistīta starptautiski nozīmīga un neizzināta reģiona pētījumos. Mūsu zinātnieku pētījumi dos ieguldījumu Latvijas un citu valstu zinātnieku izpratnē par mūsdienu procesiem un ledāju dinamiku Antarktīdas pussalas apkārtnē. Zinātniskie pētījumi Antarktīdā veicinās arī sabiedrības izpratni par globālo klimata mainību un ledāju kušanas ietekmi.