Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Slēpot jābrauc uz Ruku

RUKA, kas izvietojusies uz 492 m augstā Rukatunturi kalna, kopā ar blakus esošo Pyha veido lielāko un populārāko slēpošanas un atpūtas kūrortu Somijā. Tā ir ideāla vieta atpūtai ģimenēm ar bērniem, arī iesācējiem, jo te ir daudz zilo un sarkano trašu, kuras nav pārāk stāvas. Turklāt rindas pie pacēlājiem tikpat kā neveidojas © Kristīne Sprūde

Kamēr daudzviet Eiropā, līdzīgi kā Latvijā, sniegs šoziem te uzsnieg, te atkal strauji iestājas atkusnis, kā rezultātā sniega segas biezums kalnos ievērojami sarūk, Ruka Somijā ir viena no retajām vietām, kur sniegs visas ziemas garumā tiešām ir ar garantiju. Turklāt sniega kvalitāti trasēs tur garantē ziemīgais Lapzemes klimats.

Rukā ir visgarākā slēpošanas sezona Somijā – ap 200 dienu gadā. Trases tradicionāli atveras oktobra vidū un tiek slēgtas tikai maija vidū. Protams, gadās arī pārsteigumi – piemēram, pirms pāris nedēļām Rukā nokusa apmēram puse sniega un tagad ir palicis vairs tikai apmēram 94 cm dabiskā sniega. Parasti šajā laikā sniega segas biezums ir pat 120 cm un vairāk.

1300 km no Rīgas

Ruka ir viens no populārākajiem un vismodernāk aprīkotajiem Lapzemes slēpošanas un atpūtas kūrortiem, ko Neatkarīgajai kopā ar vēl četru mediju pārstāvjiem bija iespēja iepazīt, pateicoties Žagarkalna saimnieka un Dailes teātra aktiera Jura Žagara uzaicinājumam. Viņš uz Ruku, kas atrodas Lapzemē pie Kūsamo pilsētas, netālu no polārā loka, regulāri brauc divreiz gadā – rudenī, lai atklātu slēpošanas sezonu, un vēlā pavasarī, lai to vēl mazliet pagarinātu. Jo, kad citviet Eiropā slēpošanas sezona jau noslēgusies, 1300 km attālajā Somijas ziemeļu slēpošanas kūrortā vēl ir stingrs sniegs. Jau kopš 2003. gada Žagarkalna instruktori tur rīko savas treniņnometnes, bet kopš 2007. gada Ruka ir arī Latvijas Slēpošanas instruktoru asociācijas treniņu bāze. Starp citu, jau trešo gadu pēc kārtas Ruka ir saņēmusi starptautisko World Travel Ski Awards apbalvojumu kā labākais slēpošanas kūrorts Somijā.

«Mums ir cieša sadarbība ar Somijas instruktoru treneriem, un Latvijā mēs strādājam pēc Somijas sistēmas. Daudzi instruktori ziemā viņu high season laikā brauc un strādā Rukas slēpošanas skolā, un itin bieži mūsu instruktori dodas uz Ruku ar mūsu pašu Latvijas klientiem,» stāsta Juris Žagars. Viņš uz Ruku iesaka doties vai nu novembra beigās, decembra sākumā, kad te vēl nav ziemas, un/vai aprīļa beigās, kad mums sniega jau sen vairs nav. Pavasarī papildu bonuss ir polārā diena – gaišs ir līdz 11 vakarā, gaisa temperatūra ir –5º, –10 ºC, spīd saule un atšķirībā no Alpiem gandrīz nekad nav slapjš sniegs un sadangātas trases. Pateicoties zemes sasalumam, sniegs pat saulainā siltā laikā gandrīz vienmēr ir stingrs. Turklāt trases vienmēr ir labi sagatavotas un, kaut arī tur ir dabiskais sniegs, ik vakaru tiek darbināti arī sniega lielgabali.

«Katru pavasari organizējam vairākus autobusus no Latvijas uz Ruku ģimenēm ar bērniem. Bērni ar mūsu instruktoriem strādā priekšpusdienā, vecāki – pēcpusdienā. Visi dzīvo mājiņās. Bērni nevar apmaldīties vai pazust kā Alpu plašumos, savukārt vecāki, mūsu instruktoru apmācīti un iedrošināti, var kvalitatīvi slēpot labi sagatavotās trasēs.»

Visu grūtību pakāpju trases

«Rukā ir visu grūtību pakāpju trases – no iesācējiem piemērotajām (zilajām) līdz pat ekspertiem domātajām FIS kategorijas pasaules čempionāta trasēm un vienas no labākajām mogula trasēm Eiropā. Kad nenotiek oficiālie treniņi vai sacensības, pieredzējušiem slēpotājiem un slēpošanas ekspertiem tur ir unikāla iespēja izbaudīt īstu pasaules čempionāta standartu trasi,» stāsta Juris Žagars, uzsverot, ka FIS trase ir ar vislielāko augstuma starpību un 1300 m gara, ar mainīgu reljefu. Šī trase, protams, nav ieteicama iesācējiem, bet labi slēpotāji un eksperti to pratīs novērtēt.

Viņaprāt, arī iesācējiem tur ir labi, jo slēpotāju Rukā ir ievērojami mazāk nekā Alpos, un tas dod iespēju ērti un droši mācīties. Turpat ir arī lielisks bērnu parks un, protams, arī snovborda parks.

Pavisam Rukā ir 34 trases (trīs melnās, pārējās ir zilās un sarkanās), 21 pacēlājs (no tiem 5 krēslu pacēlāji), kas nodrošina kapacitāti 25 400 cilvēku stundā. Garākā trase – 1300 m.

Regulāri braucot uz Ruku, Juris Žagars novērojis, ka publika tur pārsvarā ir somi, to iecienījuši arī angļi. Tūristu no Krievijas ir ievērojami mazāk nekā citviet. «Publika ir solīda, slēpes nezog, un sadzērušos uz kalna nav. Trasēs ir ļoti augsti drošības standarti, visur tīkli, žogi un brīdinājumi.»

Starp citu, pagājušajā sezonā Rukā tika uzskaitīti 135 000 slēpotāju. «Cilvēku skaits uz kalna, protams, ir atkarīgs no konkrētās sezonas, dienas laika, laika apstākļiem utt. Tas, protams, ir mainīgs, bet trašu izvietojums un pacēlāju daudzums nodrošina ļoti ērtu pārvietošanos pa kalnu, un pat karstās sezonas laikā rindas un drūzmēšanās pie pacēlājiem ir retums,» stāsta mūsu grupas gide latviete Kristīne Sprūde, kura uz dzīvi Somijā (Kūsamo) pārcēlusies pirms nepilniem desmit gadiem.

170 km distanču slēpošanai

Ja plānojat braucienu uz Ruku, droši rakstiet latvietei Kristīnei Sprūdei (kristine.sprude@nordicholidays.com), kura tur pārstāv kompāniju Best of Arctic un kas palīdzēs ar vislabākajiem piedāvājumiem lieliskai atpūtai. «Atrodamies pašā Rukas centrā un atkarībā no klientu vajadzībām nodrošinām visu, sākot no ierašanās brīža, līdz pat aizbraukšanas brīdim – nepieciešamos transfērus, dzīvošanu viesnīcās, kotedžās un apartamentos, visdažādākās aktivitātes un papildu servisu. Mūsu īpašnieki ir viena no lielākajām reģiona safari kompānijām Ruka Adventures, un attiecīgi mūsu galvenais produkts ir dažnedažādi safari un atpūtas programmas – gan individuāliem tūristiem, gan čārteru grupām un korporatīvajiem klientiem,» stāsta Kristīne Sprūde, piebilstot, ka korporatīvajām grupām tiek izstrādātas īpašas, konkrētām interesēm pielāgotas, programmu paketes, kurās pēc vajadzības var ietvert arī konferenču organizēšanu.

Msu grupa slēpoja tikai pa kalnu, bet Kristīne uz Ruku aicina arī distanču slēpotājus, jo distanču slēpošanas trases tur ir aptuveni 90 km, no tiem 16 km – apgaismotas. Turpat blakus Kūsamo kopumā ir aptuveni 170 km distanču slēpošanas trases, no kurām 33,5 km ir apgaismotas. Trases tiek regulāri koptas un ir lieliskā kvalitātē.

Ekipējumu ērti var noīrēt divos lielos īres centros Rukas centrā un arī otrpus kalnam, turklāt to var iegādāties gan pilnā komplektā, gan atsevišķi nepieciešamo. Tūristiem pieejamas arī ļoti detalizētas kartes – ne tikai par kalnu slēpošanas, bet arī par galvenajām distanču slēpošanas trasēm. Kartēs atzīmētas arī ugunskuru vietas, kur var piestāt un, piemēram, uzvārīt kafiju un uzcept tradicionālās desiņas. Tūristu vajadzībām un ērtībām visas vietas ir nodrošinātas ar malkas krājumiem.

Katrā apartamentā – sauna

Kur Rukā apmesties? Tur ir četras tradicionālās viesnīcas un divas apartamentu viesnīcas (blakus Kūsamo pilsētiņā ir vēl trīs viesnīcas). Papildus tam ir vairāk nekā 7000 kotedžu un apartamentu – sākot no ekonomiskiem variantiem, līdz pat ļoti ekskluzīviem. Visās kotedžās un apartamentos ir sava sauna (tā ir tikai Somijā) un virtuve, kas ir ļoti ērti.

Mēs dzīvojām apartamentu hotelī Ruka Village, kur numuru cenas ir no 230 līdz 330 eiro par nakti (atkarībā no sezonas laika). Tie ir vislielākie un attiecīgi visdārgākie apartamenti. Vienā apartamentā komfortabli var uzturēties seši cilvēki, maksimums, astoņi. Tātad – cena vienai personai par nakti (ar brokastīm) ir no 30 līdz 50 eiro (atkarībā no cilvēku skaita). Turklāt apartamentā ir ne tikai trīs guļamistabas un plaša viesistaba, bet arī viss patstāvīgai saimniekošanai nepieciešamais: virtuve ar ledusskapi, mikroviļņu krāsni, elektrisko plīti, trauku komplektu un trauku mazgājamo mašīnu, slēpošanas apģērba un zābaku žāvējamais skapis, veļas mašīna, divas dušas, televizors, kā arī – sauna un džakuzi. Siltā burbuļvanna ir stiklotā terasē, no kuras paveras skats uz kalnu. Un šī hoteļa galvenā priekšrocība ir vieta – tas atrodas pašā centrā, kalna pakājē, vien simt soļu attālumā no pacēlājiem.

Vēl var palikt atsevišķās guļbaļķu mājiņās, kas ir ērtas un mājīgas, un nedaudz lētākas, bet ne vienmēr ir tieši pie kalna un – bez brokastīm. «Protams, jo tuvāk pie trases, jo relatīvi augstāka ir cena. Bet, ja braucat ar savu mašīnu un ja kādi divi trīs kilometri līdz trasei nav šķērslis, tad cenas ziņā vienmēr var atrast ko piemērotu,» stāsta Kristīne Sprūde, piebilstot, ka pa Ruku un tās apkārtni kursē skibus, kas ir bezmaksas un ļoti ērts pārvietošanās līdzeklis. Vienīgi, ja ar skibus plānojat braukt no Rukas uz Kūsamo, tad gan būs jāpērk biļete.

Meža dzīvnieku gaļa

Kas attiecas uz ēšanu, brokastis ir viesnīcā, vakariņas apartamentos ir ērti gatavot pašiem, bet pusdienas var ēst uz kalna (pusdienu bufetē ir «ēd, cik gribi» princips, un tās maksā 11–13 eiro). Veikalos produkti ir nedaudz dārgāki nekā Latvijā, bet alkohols ir stipri dārgāks.

Mūsu grupai vakariņas bija sarūpētas restorānos. Pirmajā vakarā – jauno apartamentu kompleksa restorānā Rukatonttu ezera krastā, kur baudījām silti kūpinātu lasi. Otrajā vakarā ēdām restorānā Riipisen, kas atrodas vienas no visskaistākajām trasēm Kello pakājē. Trase vēl nebija atvērta, bet, kad tā darbojas, restorāns ir ļoti iecienīts tā stila un ēdienu dēļ. Tur baudījām tradicionālo sautētas brieža gaļas ēdienu un vietējās zivis.

«Rukas un Kūsamo restorāni piedāvā tiešām lieliskus, ekoloģiski augstvērtīgus ēdienus. Vietējo restorānu projekts Wild Food piedāvā visu, kas nāk tieši no mūsu pašu reģiona – meža dzīvnieku gaļu un vietējo ezeru/upju zivis, vietējos dārzeņus, meža ogas un sēnes, īpašās ziemeļu savvaļas zālītes un tā tālāk,» stāsta Kristīne Sprūde, uzsverot, ka Lapzemes daba, meži un ūdeņi ir neaprakstāmi tīri, tāpēc pat zivis un meža veltes tur garšo pavisam savādāk. «Ja vēlaties izbaudīt ko tiešām īpašu un tradicionālu, noteikti varu ieteikt mazos privātos restorāniņus. Tie parasti ir mazi ģimenes uzņēmumi, kas savos nelielajos meža restorānos pasniedz nudien gardus ēdienus, pagatavotus pēc senām senču receptēm, protams, pieliekot klāt arī šķipsniņu mūsdienu garšas.»

Kristīne pavisam noteikti iesaka nobaudīt poronkäristys – tā ir sautēta brieža gaļa, ko pasniedz kopā ar kartupeļu biezeni, skābētiem gurķīšiem un brūkleņu ievārījumu; zivtiņas muikku – tie ir repsīši, parasti cepti sviestā un pasniegti ar kartupeļu biezeni; vietējo zivju plati, pasniegtu uz koka tāss – parasti tur ir tādi gardumi kā sīga, repsīšu ikri utt.; bet saldajā ēdienā – leipäjuusto, kas ir īpašais Lapzemes siers, ko pasniedz ar lāceņu ievārījumu un vaniļas mērci. Bet, ja vēlaties vēl vairāk eksotikas, tad Rukā iespējams nobaudīt arī delikateses no lāču gaļas.

KĀ NOKĻŪT RUKĀ?

• Visērtāk ir lidot uz Helsinkiem (50 minūšu) un tad ar auto doties līdz galamērķim, kas ir 870 km jeb 10–11 stundu nesteidzīga brauciena attālumā. Ceļš perfekts, satiksme maza

• No Helsinkiem var lidot tālāk uz Oulu (apmēram stundu), un no turienes līdz Rukai ir trīs stundas ar auto vai satiksmes autobusu; reiss Helsinki–Oulu ir piecas reizes dienā

• Divreiz dienā ir arī reiss no Helsinkiem līdz Kūsamo, kas ir tikai ~25 km no Rukas; no turienes tālāk iet speciāls slēpošanas autobuss. Šis variants gan izmaksā visdārgāk

CENAS

PACĒLĀJI 5–7 dienas

• Pieaugušajiem –173 EUR

• Pusaudžiem un jauniešiem (12–17 gadu) – 147 EUR

• Bērniem (6–11 gadu) – 107 EUR

DISTANČU SLĒPOŠANA AR PILNU EKIPĒJUMU

Attiecīgi pieaugušajiem/bērniem līdz 11 g. v. un cilvēkiem no 65 g. v.

• Dienas biļete (no plkst. 9.30 līdz 19) – 34 EUR/21 EUR

• Pēcpusdienas biļete (no plkst. 13 līdz 19) – 32 EUR/19 EUR

• Nakts slēpošana (iespējama no 4. decembra līdz 15. aprīlim; piektdienās no plkst. 19 līdz 23) – 25 EUR/17 EUR

• Nedēļas biļete – 119 EUR/72 EUR