Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ P.S.Kultūra

Raimonds Pauls: «Spēlēt ar tādu instrumentu ir jebkura pianista sapnis»

Mājvietu atradis Pētera Avena fonda Paaudze (Generation) šovasar Raimondam Paulam jubilejā dāvinātais lieliskais firmas Steinway&Sons koncertflīģelis. Maestro to nodevis Latvijas Radio skaņu ierakstu studijas rīcībā.

«Tur tam būs vispiemērotākā vieta. Spēlēt ar tādu instrumentu ir jebkura pianista sapnis,» telefonsarunā ar Neatkarīgo teica Raimonds Pauls. «Latvijā situācija ar koncertflīģeļiem nav pārāk laba. Instrumenti ir, bet parasti tie ir diezgan veci un nospēlēti. Vienkārši sakot, savu laiku nokalpojuši. Koncertflīģelis, kas tika izmantots Latvijas Radio ierakstu studijā, kādreiz bija ļoti labs un kvalitatīvs instruments. Septiņdesmitajos gados, kad to izgādāja, arī es tur savu roku pieliku. Kopš tā laika uz flīģeļa ir tapuši visi ieraksti, kas veikti radio studijā. Instruments ir ļoti nospēlēts, un smalkas lietas, piemēram, klasika, uz tā vairs neskan.»

Šādi instrumenti parasti maksā vairāk nekā 100 000 latu, un flīģelis ir viens no labākajiem instrumentiem Latvijā. Steinway&Sons ir pasaulē pazīstamākā firma savā nozarē. Tā darbojas kopš 1853. gada, un koncertflīģeļi parasti tiek gatavoti īpaši pasūtītāja vajadzībām. Tas, ka koncertflīģelis atradīsies Latvijas Radio ierakstu studijā, ir garantija tam, ka instrumentu varēs izmantot Latvijas labākie pianisti. «Būs ne tikai dzīvie koncerti, bet taps arī jauni klaviermūzikas, vokālās, džeza un kamermūzikas ieraksti,» sola radio Klasika direktore Gunda Vaivode.

Šovakar Latvijas Nacionālajā operā par godu koncertflīģeļa dāvinājumam notiek labdarības koncerts. Tajā muzicēs Raimonds Pauls un jaunie latviešu pianisti. Maestro gan precizē, ka šovakar uz operas skatuves, protams, skanēs LNO piederošais flīģelis. To, kāda skaņa ir Pētera un Jeļenas Avenu fonda dāvātajam instrumentam, varēšot dzirdēt 30. oktobrī radio Klasika tiešraidē. «Jācer, ka man arī kādreiz atļaus džezu uzspēlēt,» atjoko Raimonds Pauls un tūdaļ gluži nopietni teic – «vai tik atkal mani nesāks vainot par to, ka pieņemu dāvanas no krieviem.»

Pētera Avena fonds Latvijā darbojas trīs gadus. To laikā atbalsts sniegts gan kultūrai, gan bērnu veselības aizsardzībai. Ar fonda atbalstu tiek atjaunota viena no skaistākajām luterāņu baznīcām Latvijā – Jaunpiebalgas Sv.. Toma baznīca. Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai uzdāvināta nozīmīga diagnostikas aparatūra, šovasar Rīgas mākslas telpā norisinājās Ritas Valneres izstāde. Baņķieris Pēteris Avens darbojas Krievijā, bet viņa dzimtas saknes meklējamas Latvijā – viņa vectēvs bijis latviešu strēlnieks. Kā teica Raimonds Pauls, fonds nākotnē iecerējis atbalstīt arī Latvijas jauno mūziķu stažēšanos Pēterburgā.