Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Stanislav Yudin & Asnate Rancane ''Op.2''

© Publicitātes foto

Ārkārtīgi neparasts pašmāju etno minimālistiskās mūzikas duets, kurā sadarbojušies džeza kontrabasists Staņislavs Judins un apvienības “Tautumeitas” vadītāja Asnate Rancāne.

Pirmais ir pazīstams kā džeza un improvizācijas meistars, kurš itin bieži piedalās dažādos eksperimentālās mūzikas projektos, savukārt otrā ir multiinstrumentāliste un etniskās mūzikas pētniece, kura meklē iedvesmu improvizācijā, kuras radīšanā izmanto zināšanas un pieredzi, kas gūta, strādājot ar folkloras mantojumu. Duets “Stanislav Yudin & Asnate Rancane” radies no idejas apvienot atšķirīgās muzikālās pieredzes. “Kopskaņa rodas, savienojot Staņislava improvizācijas un kompozīcijas ar Asnates zināšanām par etnisko mūziku un folkloru. Oriģinālmūziku ar tautas tekstiem dueta repertuārā papildina tautas melodiju apdares,” tā tiek pieteikts šis īpatnējais projekts. Kopīgu eksperimentu laikā, izmantojot neparastu tehniku un improvizējot, abi ir atraduši savu īpašo skanējumu un stilu, kā rezultātā tapis albums. Tajā iekļautas astoņas folkloras kompozīcijas: četras latviešu tautasdziesmas, kas izpildītas dažādos dialektos, kā arī bulgāru, ukraiņu, lietuviešu un krievu tautasdziesmas. “Dziesmas no visa folkloras mantojuma atlasītas saskaņā ar mūziķu gaumi un patiesībā uzskatāmas par pašu mūziķu mīļākajām tautasdziesmām, tomēr šo albumu nevar uzskatīt gluži par folkloras ierakstu, jo dziesmu neparasto aranžējumu un izpildījuma dēļ tās drīzāk pieder minimālisma mūzikas pasaulei.” Jāpiebilst, ka drīzumā šo duetu varēs redzēt un dzirdēt arī “dzīvajā”: pasākumu sērijas “Zemlika nāk…” ietvaros 24. februārī Durbes kultūras namā ar pirmo un vienīgo koncertu Baltijas valstīs viesosies bosniešu izcelsmes akordeona virtuozs Mario Batkovičs no Šveices, bet šo koncertu iesildīs tieši “Stanislav Yudin & Asnate Rancane”.

PAR. Šī nudien ir improvizācijas māksla pasaules tautas mūzikas izpratnes augstākajā pakāpē! Šķiet, par to gan labāk spriest akadēmiskās mūzikas pazinējiem, taču noklausīties šo albumu derētu ikvienam, kurš vēlas paplašināt savu redzesloku ārpus ierastajiem rāmjiem. Labākās kompozīcijas laikam gan tomēr ir dzimtajā mēlē iedziedātās “Saulīte” un “Ganu dziesma”, lai arī tās ir “noimprovizētas” un “noeksperimentētas” līdz tādam līmenim, ka folkloras mantojuma pamati ir knapi nojaušami. Protams, ļoti interesanti ir arī importētie folkloras garadarbi. Pāri visam - Asnates Rancānes spēcīgā balss.

PRET. Nesagatavotam klausītājam šī dueta daiļrade var uzdzīt teju vai fiziski biedējošu noskaņojumu - kompozīcijas dažbrīd pamodina kādos dziļākajos apziņas apcirkņos dusošas “melnas” domas, un tas nudien vairs nav labi. Uz šī albuma vajadzētu būt uzlīmītei “lietot uzmanīgi, produkts var būt bīstams jūsu veselībai!”.