Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Imanta Ziedoņa fonds Viegli prezentē jauno albumu

Albuma Loks paliek vaļā prezentācijas koncerts vilciena Rīga–Dzintari vienā vagonā bija sirsnīgas gaisotnes, labu mūziķu, īstu draugu un skanīgu dziesmu piepildīts © F64

Ar pavisam jaunām dziesmām, ar vieglu prieku, neviltotu smaidu un īstu sirsnību, ar karstu upeņu dzērienu un gardām pašceptām ābolmaizēm un smeķīgiem pīrādziņiem vakar vilciena vagonā pusstundas braucienā Rīga–Dzintari Imanta Ziedoņa fonds Viegli prezentēja savu jauno albumu Loks paliek vaļā un izsludināja Ziemassvētku koncertus.

Jaunā albuma Loks paliek vaļā 12 dziesmas, kuru iedvesmotājs un vārdu autors ir Imants Ziedonis, tapušas šā gada augustā fonda Viegli radošajā nometnē dzejnieka vasaras mājās Dzirnakmeņi un dažādās vietās to apkārtnē. Dziesmas radās, iedzīvinot jauno pirtiņu, ieskandinot krastu pie Lojas upītes un strādājot ne tikai dienas laikā, bet arī augusta zvaigžņotajās nakts stundās, tostarp Murjāņu pagalmā pie ugunskura. «Tas bija ļoti romantiski,» atzīst mūziķis Renārs Kaupers, piebilstot, ka šī albuma tapšanā viņi gājuši iekšā nevis noslēgtā skaņu ierakstu studijā, kas parasti ir speciāli veidotas tā, lai tām netiek klāt trokšņi, bet pretējā virzienā – ar vēlmi, lai tajā piedalās arī pati daba.

Līdzās Renāram Kauperam albuma ierakstā piedalījušies Jānis Holšteins-Upmanis (Goran Gora), Māra Upmane-Holšteine, Raimonds Gusarevs, Jānis Strapcāns, Kārlis Kazāks, viesmākslinieki un visi fonda Viegli veidotāji. «Tā bija ļoti īpaša gaisotne,» albuma ierakstu ar prieku atminas Māra Upmane-Holšteine.

Lai dzirdētu dziesmas no jaunā albuma, kā arī jau iepazītas melodijas no albumiem Viegli un Vakars. Pietura. Jasmīns, fonds Viegli aicina uz Ziemassvētku koncertiem Kāds esi, nāc – 13. decembrī pulksten 19, 14. decembrī pulksten 18 un 21.30 un 15. decembrī pulksten 18 Dzelzceļa muzejā Rīgā. Biļetes pieejamas jau no šodienas, 10. novembra, pulksten 12 ekase.lv.

Koncertos uzstāsies mūziķi, kuri piedalījušies visu trīs albumu ierakstā. Koncertu režisors ir Viesturs Meikšāns, scenogrāfe – Agnese Kaupere. Līdzīgi kā citus gadus, arī šajos koncertos būs iespēja sarūpēt Ziemassvētku dāvanas un ar Latvijas Pasta atbalstu nosūtīt pastkartes draugiem.

Loks paliek vaļā ir jau trešais fonda Viegli albums. Pirmais – ar nosaukumu Viegli – nāca klajā 2011. gada 1. maijā ar iespaidīgu prezentāciju tobrīd vēl pašos pamatos celtajā jaunajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkā. Otrais albums – Vakars. Pietura. Jasmīns – tika prezentēts 2013. gada 4. decembrī Rīgas Pasažieru ostā, un tas stāsta par uzticēšanos, godīgumu un draudzību. Par vērtībām, kas vienmēr pastāvējušas, taču reizēm varbūt piemirstas. Un vakar dienasgaismu ieraudzīja trešais albums Loks paliek vaļā.

«Pirmais albums ir par iemīlēšanos. Mēs visi nupat bijām satikušies – gan savā starpā, gan katrs atsevišķi ar Ziedoņa dzeju. Jā, tā bija iemīlēšanās izjūta, jo viss notika pirmo reizi, un šim albumam pa vidu sprēgāja baigā enerģija,» atminas Māra UpmaneHolšteine. Mūziķe stāsta, ka otrais albums iznāca, kad viņi kādu laiku jau bija pabijuši kopā, bija kļuvuši nopietnāki. «Man šķiet, tas bija tāds lielo patiesību meklējumu laiks, un šīs patiesības mēs arī meklējām Imanta Ziedoņa tekstos. Tagad trešais albums ir kā trešais cēliens – Sprīdītis ir izstaigājis pasauli, atgriezies mājās un ir sapratis, ka tās īstās patiesības ir tepat līdzās, mazajās lietās. Man ārkārtīgi simpatizē, ka albuma titulgabals ir dziesma par kukainīti, kurš «nepūlas tikt atpakaļ un būt mazs», bet «tu, lielais, kam ceļš augstāk ies, kāpēc tad tu lielais nobijies»... Nu, kāpēc mēs, lielāki, gudrāki, tik daudz laika pavadām, dzīvojot pagātnē? Varbūt mēs tiešām pārvērtējam visu lietu nopietnību?...» aizdomājas Māra UpmaneHolšteine. Viņa spriež: «Katras beigas ir jauns sākums, jo kosmiskās enerģijas aplis ir vaļā...» Mūziķe domā, ka cilvēka dzīve ir līdzīga kukainīša dzīvei, un viņai nav skumji to konstatēt. «Jo tajā ir liels gaišums,» viņa pasmaida un citē Imantu Ziedoni: «Nekas nenoslēgsies/tev zināmā daļā/vienkārši/loks paliek vaļā.».