Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

VAKARA ZIŅAS: Valentīndienas romantiskāko filmu TOP 10

«Gluži kā debesīs»/«Just Like Heaven», 2008 © Kadrs no filmas

14. februārī daudzviet pasaulē, protams, arī Latvijā, svin Visu mīlētāju jeb Svētā Valentīna dienu. Restorānos visiem mīlētāju pāriem galdiņu nepietiek vai arī visi to nevar atļauties. Tāpēc viena no labākajām iespējām, kā šo sirsniņu vakaru pavadīt, ir pagatavot mājās romantiskas vakariņas, iekārtoties mīkstā dīvānā, lai noskatītos romantisku kinofilmu. Tiem, kuri Visu mīlētāju dienu plāno pavadīt kopā ar saviem sirdsāķīšiem un otrajām pusītēm, »Vakara Ziņas« piedāvā piemērotu filmu topu. Iespējams, daļa no tām ir redzētas un ne vienu reizi vien, tomēr katru gadu, atzīmētajai sarkano sirsniņu dienai par godu, pie to skatīšanās atgriežamies atkal un atkal.

1. «Atmiņu klade»/«The Notebook», 2004

Romantiskā kino karognesējs, pēc kura bestselleriem tapušās filmas Holivudā vienmēr ir baudījušas nepārspējamu popularitāti, ir autors Nikolass Spārks. Viena no pirmajām un veiksmīgākajām viņa romāna ekranizācijām ir 2004. gadā tapusī amerikāņu drāma (režisors Niks Kasavītis) «Atmiņu klade», kuras pamatā ir Elijas (Reičela Makadamsa) un Noa (Raiens Goslings) mīlasstāsts mūža garumā. 17 gadu vecā aristokrātiskās un turīgās ģimenes atvase Ellija brīvdienu vasarā iemīlas nabaga zēnā Noa. Taču meitenes vecāki abu jauniešu aizraušanos pārtrauc. Elija prombūtnē saderinās ar citu vīrieti, lai neilgi pirms savām kāzām un pēc daudziem gadiem atgrieztos bērnības vietās un satiktu vīrieti, kuru lēmis viņai bija pats liktenis. Lai gan filmas pamatā ir romantiski banālais teiciens, ka aiz katra mīlas stāsta slēpjas varens stāsts, un šajā gadījumā tas bija ļoti vienkāršs – divu jauno aktieru jūtu ķīmija uz ekrāna un tolaik arī dzīvē padarījusi šo filmu par romantiskā kino leģendārāko gabalu.

2. «Talismans»/«The Lucky One», 2012

Filma tapusi arī pēc Nikolasa Spārksa tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Logans, kuru atveido aktieris Zaks Efrons, dienējot armijā un kara zonā Irākā atrod kādas sievietes fotogrāfiju, nolemj to paturēt. Šī fotogrāfija viņam kalpo kā talismans, ļaujot izvairīties no nāves. Pēc atgriešanās dzimtenē Logans dodas sameklēt fotogrāfijā redzamo sievieti, un tas viņam izdodas. Sākotnēji starp viņiem nav nekas vairāk par draudzīgām attiecībām, tomēr, neraugoties uz dažādiem sarežģījumiem un Logana noslēpumu, starp Loganu un Betu rodas jūtas.

3. «Tāda ir mīlestība»/«Love Actually», 2003

Mīlestība ir visapkārt. Šī ir britu romantiskā filma par mīlestību, kurā risinās vairāki savstarpēji nesaistīti stāsti Ziemassvētku laikā Londonā. Sākot ar premjerministru, kurš, būdams vecpuisis, iemīlas vienā no savas komandas sievietēm, līdz rakstniekam, kurš bēg uz Francijas dienvidiem, lai dziedētu salauzto sirdi, bet atkal iemīlas, līdz kādai precētai sievietei, kura nojauš, ka viņas vīrs pamazām attālinās no viņas, līdz jaunlaulāto pārim, kuram jāiztur pirmie kopdzīves pārbaudījumi, līdz stāstam par kādu patēvu, kurš mēģina saprasties ar dēlu, kuru nemaz nepazīst, līdz kāda skolnieka pārdzīvojumiem, kad viņš mēģina tuvoties meitenei, kura šķiet nepieejama, līdz padzīvojušas rokzvaigznes piedzīvojumiem, līdz stāstam par kādu sievieti, kura vēlas būt kopā ar savu darba kolēģi. Filmas varoņi iemīlas un šķiras, skumst un priecājas. Kaut arī viņi visi dzīvo atšķirīgas dzīves, viņus vieno mīlestība. Filmas šarms slēpjas fantastiskajā aktieru ansamblī, kuru veido britu kino megazvaigznes – Hjū Grants, Keira Naitlija, Emma Tompsone, Laiems Nīsons, Kolins Fērts, Alans Rikmens, Rovans Atkinsons un daudzi citi.

4. «Notinghila»/«Notting Hill», 1999

Vēl viena britu romantiskā komēdija, tikai šoreiz tās centrā Holivudas mīlulīte un zvaigzne Džūlija Robertsa, kura filmā, varētu teikt, atveido pati sevi. Viljams Takers, kura lomā iejuties britu kinozvaigzne Hjū Grants, piedzīvo katra vīrieša sapņu piepildījumu, kad viņa iecienītajā Notinghilas grāmatnīciņā ienāk Anna Skota – pasaules skaistākā sieviete un slavenākā aktrise. Pēc neilga laika Viljamu pats liktenis saved kopā ar slavenību, kad viņš nolej zvaigzni ar apelsīnu sulu. Anna pieņem piedāvājumu, pārģērbties vīrieša mājās, kas atrodas pavisam netālu. Galu galā abi iepazīstas tuvāk. Taču draudzēties ar pasaules pieprasītāko sievieti nav viegli – ne tuvāko draugu lokā, ne sensāciju kārās preses priekšā.

5. «Zvērests»/«The Vow», 2012

Holivudas romantiskajā drāmā galvenajās lomās iejutušās jaunās kinozvaigznes Reičela Makadamsa un Čenings Tatums, bet pārējās lomās skatāmi ne mazāk populārie aktieri Džesika Langa, Sems Nīls, Skots Spīdmens un citi. Filmas sižets vēsta par diviem jauniem, laimīgiem cilvēkiem, kuri ir tikko precējušies un neprātīgi iemīlējušies. Kādā sniegotā dienā viņi cieš autokatastrofā. Leo (Tatums) tiek cauri ar izbīli, bet Peidža (Makadamsa) nokļūst komā. Dienām un naktīm sēžot pie viņas gultas, Leo sagaida sievas pamošanos, tomēr izrādās, ka atmiņas zuduma dēļ vīrs viņai kļuvis par svešinieku. Leo ir apņēmies turēt pie altāra doto zvērestu un ir gatavs darīt jebko, lai no jauna iekarotu sievas sirdi. Viņiem atkal ir priekšā pirmais randiņš.

6. «Spītnieces savaldīšana»/«10 Things I Hate About You», 1999

Šī 20. gadsimta nogales Viljama Šekspīra lugas «Spītnieces savaldīšana» mūsdienu Holivudas versija par jaunās paaudzes elkiem un kinozvaigznēm padarīja aktierus Hītu Ledžeru un Džūliju Stailzu. Pateicoties jaunajiem aktieriem, tīņu drāma par kādas vidusskolas «baltajiem zvirbuļiem» un dumpiniekiem kļuva par 90. gadu romantisko komēdiju kulta filmu. Bjanka ir populārākā un skaistākā meitene skolā. Savukārt Keta (Stailza) – dzimusi dumpiniece, turklāt vīriešu nīdēja. Neticami, ka divas tik atšķirīgas meitenes ir māsas! Viņu tēvs ir uzstādījis ultimātu – kamēr vecākā māsa sev neatradīs puisi, pievilcīgajai Bjankai par randiņiem ir jāaizmirst! Meitene savai problēmai redz tikai vienu risinājumu – atrast Ketai draugu. Vienalga kādu, un jo ātrāk, jo labāk. Māsai tas izdodas, izvēloties pielūdzēja lomai skolas vissliktāko puisi (Hīts Ledžers).

7. «Pastaiga mākoņos»/«A Walk in the Clouds», 1995

Ir beidzies Otrais pasaules karš. Pols (Kianu Rīvss) atgriežas mājās pie sievas, kuru nekad nav mīlējis. Pa ceļam viņš sastop daiļo Viktoriju (Aitana Sančesa-Gijona). Jaunā sieviete dodas mājup pie tēva. Viņa gaida bērnu no vīrieša, kurš viņu pametis. Pols nolemj izpalīdzēt Viktorijai un viņas ģimenes priekšā izlikties par meitenes vīru. Pirms abi jaunieši paspējuši to aptvert, viņi no sirds iemīlas viens otrā. Taču abu jūtām un attiecībām jāpārvar daudzi šķēršļi dzimtas elpu aizraujošajos vīnogulāju īpašumos Sakramento ielejā Kalifornijā. Vienmēr aktuāla filma, kas fascinē ar augstām ģimeniskām vērtībām un vīrišķību, mijas ar netveramu sievišķību, eleganci un mīlestību pret savu zemi.

8. «Gluži kā debesīs»/«Just Like Heaven», 2008

Kad ārsts Deivids (Marks Rufalo) noīrē dzīvokli, vismazāk viņš cer sastapt tajā vēl kādu iemītnieku jeb dzīvokļa biedru. Viņš tikko kā iekārtojies dzīvoklī, kad pēkšņi parādās jauna sieviete, vārdā Elizabete (Rīza Viterspūna), un uzstāj, ka dzīvoklis pieder viņai. Deivids cenšas viņu pārliecināt, ka notikušais ir pārpratums, kad Elizabete pēkšņi nozūd. Arī ārdurvju atslēgu nomaiņa nelīdz, jo viņa turpina negaidīti parādīties un pazust, neaizmirstot izteikt dažādas piezīmes par Deivida personiskās dzīves ieradumiem viņas dzīvoklī. Būdams pārliecināts, ka Elizabete ir spoks, Deivids mēģina palīdzēt viņai nokļūt «otrā pasaulē». Drīz vien Elizabete atklāj, ka viņai piemīt vēl kāda ēteriska īpašība – viņa spēj iet cauri sienām, un arī to, ka savā ziņā viņa ir palikusi dzīva un iestrēgusi starp divām pasaulēm. Cenšoties noskaidrot patiesību par Elizabeti, pamazām viņu abu jūtas pāraug mīlestībā. Tomēr viņiem ir ļoti maz laika.

9. «P.S. Es Tevi mīlu»/«P.S. I love You», 2007

Holija Kenedija ir skaista, gudra un precējusies ar savu mūža mīlestību – kaislīgu, jautru un impulsīvu puisi Geriju. Taču, kad slimība atņem Gerija dzīvību, Holijas dzīvei vairs nav jēgas. Vienīgais, kurš spētu palīdzēt, ir cilvēks, kura vairs nav. Neviens nepazīst Holiju labāk kā Gerijs. To viņš apzinājās, vēl dzīvs būdams, un tāpēc uzrakstīja Holijai vēstules, kas palīdzēs bēdās un ļaus sākt dzīvi no jauna. Pirmā vēsts nāk Holijas 30 gadu dzimšanas dienā, kad viņa pēkšņi saņem kūku un Gerija balss ierakstu diktofonā, kas lūdz viņu posties laukā no mājas, lai dotos pasvinēt. Turpmākajās nedēļās un mēnešos Holija turpina saņemt vairākas Gerija vēstules, kas aicina viņu uz jauniem piedzīvojumiem. Tās visas beidzas ar vārdiem «P.S. Es tevi mīlu». Romantisko filmu par mīlestību, kas spēj nāvi pārvērst jaunā dzīvē, veidojuši filmas «Sātans Pradas brunčos» producenti, galvenajā lomā aktrise Hilarija Svonka («Miljons dolāru mazulīte») un skotu aktieris Džerards Batlers.

10. «Kādā jaukā dienā»/«One Fine Day», 1996

Romantisks kino mīlas stāsts pieaugušajiem un vecākiem ar bērnu pulciņu. Melānija (Mišela Feifere) un Džeks (Džordžs Klūnijs) ir vientuļie vecāki, ļoti aizņemti un nekādi netiek galā ar savām atvasēm. Iesākumā, kad viņi satiekas, pāris necieš viens otru ne acu galā. Tomēr kādu dienu Melānijai ir jāsagatavo miljonu vērta projekta prezentācija un jāizliekas, ka viņai nav bērnu, jo šefs tos necieš. Un tieši šajā dienā viņa nevar nevienu atrast, kurš pieskatītu viņas mazo dēlēnu. Varbūt ir iespējams panākt vienošanos ar Džeku? Romantiski ģimeniska un vienlaikus jutekliska un smieklīga filma līdz asarām!