Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Premjers gatavs runāt par OIK sistēmas likvidēšanu

© f64

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) ir gatavs runāt par elektrības cenu sadārdzinošās obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas likvidēšanu, bet ne visiem tās atbalstu saņemošajiem uzņēmējiem uzreiz.



Kučinskis šorīt LTV "Rīta panorāmā" izteicās, ka patiesība esot kaut kur pa vidu - argumenti bijuši gan OIK sistēmas ieviešanai, gan arī tagad tās likvidēšanai. Viņš neredzot nākotni obligātā iepirkuma turpināšanai, tomēr pašlaik nevarot "pārmest visus pār vienu kārti" un uzreiz atņemt visiem OIK atļaujas, bet tā vietā, visticamāk, process notikšot pakāpeniski.

Politiķis atgādināja, ka visu "Latvenergo" gūto papildus peļņu novirzīs OIK komponentes samazināšanai. Procesa ietvaros vienai "Latvenergo" TEC jau noņemts OIK atbalsts, bet otru "uz sitiena" noņemt nevarot, jo tam būtu pārāk lielas negatīvās sekas un "Latvenergo" pārāk daudz zaudētu vērtību.

Kučinskis piebilda, ka tagad valdībā tikšot apspriesta iecere par ekspertu grupas veidošanu OIK jautājuma risināšanai, lai vēl šīs valdības laikā saliktu "visus punktus uz i". Premjers sagaida, ka pamatā šo jautājumu virzīs tieši Ekonomikas ministrija (EM).

Kā iepriekš uzrunā Saeimā izteicās ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), valdībai esot pēdējais brīdis sākt domāt par OIK kā vēstures paliekas likvidēšanu. Ministrs norādīja, ka EM drīz sasniegs savas OIK sistēmas ierobežošanas iespējas griestus. "Ir nepārprotami skaidrs, ka pašreizējais OIK finansēšanas modelis ir morāli bankrotējis un sabiedrība nav to gatava tālāk akceptēt. Arī Eiropas Savienības (ES) enerģētikas politikas veidotāji aizvien skaļāk runā par atteikšanos no pārrobežu aizliegumiem, daudziem un atšķirīgiem atbalsta mehānismiem un tirgus kropļojošām subsīdijām," pauda Ašeradens.

Viņš skaidroja, ka zaļā enerģija ir arī planētas nākotne un tās ieviešanai ir jāmeklē inovatīvi, efektīvi un tālredzīgi risinājumi - iespējams, uz tirgus principiem balstīti, nevis finansēti no iedzīvotāju maksājumiem.

"Tādēļ šodien (..) aicinu Ministru prezidentu Māri Kučinski izveidot augsta līmeņa vietējā un starptautiskā līmeņa ekspertu grupu, iesaistot tajā politiķus, kuras uzdevums būtu meklēt risinājumus un vienoties, kā atteikties no vēsturiski neefektīvās OIK sistēmas un izveidot tādu, kas atbilst sabiedrības nākotnes interesēm," pauda Ašeradens.

Viņš norādīja, ka OIK kā iedzīvotāju un uzņēmumu maksājums ir jālikvidē, rodot mehānismu, kādā veidā valstij turpmāk attīstīt zaļās enerģijas un atjaunojamo energoresursu ražošanu, pauda politiķis.