Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Akropole" būvniecībai piešķirts 106,5 miljoni eiro liels aizdevums

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

SEB banka piešķīrusi ilgtermiņa aizdevumu 106.5 miljonu eiro apmērā daudzfunkcionālā tirdzniecības centra Akropole būvniecībai Rīgā, Maskavas ielā 257b. Tas ir šī gada apjomīgākais darījums Latvijā nekustamo īpašumu nozarē un viens no lielākajiem Latvijā noslēgtajiem finansēšanas darījumiem.

Jauno tirdzniecības centru plānots atvērt 2019. gadā, un tā kopējā platība sasniegs apmēram 98 tūkstošus kvadrātmetru. No tiem 90 tūkstoši kvadrātmetru paredzēti tirdzniecībai, bet 10 tūkstoši - biroju telpām. Akropoles apmeklētājiem būs pieejams arī kinoteātris, tostarp IMAX kino, slidotava, īpaša izklaides zona un restorāni.

“Šī darījuma noslēgšana ir liels solis uz priekšu, lai Akropole kļūtu par vietu izklaidei, iepirkumiem, darījumiem, ēdienu baudīšanai un centru, kurā iespējams satikties ar ģimeni un draugiem. Atšķirībā no citiem tirdzniecības centriem Rīgā, Akropolē vienuviet atradīsies gan plašs iepirkšanās un izklaides iespēju piedāvājums, gan modernas biroju telpas. Jau šobrīd varam dot solījumu, ka Akropolē notiks daudz aizraujošu lietu, un tā kļūs ne vien par rīdzinieku, bet arī citu Latvijas iedzīvotāju un tūristu vidū zināmāko un iecienītāko vietu, kurā vieni iegriezīsies, lai izbaudītu labākās izklaides iespējas, bet citi - lai uz brīdi izrautos no ikdienas,” stāsta uzņēmuma “Akropolis Group” vadītāja Saule Zabuļonīte (Saule Zabulionyte).

SEB bankas valdes loceklis Ints Krasts: “Šis ir pirmais jaunais tirdzniecības centrs, kas Rīgā tiek attīstīts pēdējo deviņu gadu laikā, un esam pagodināti, ka Akropole ir izvēlējusies SEB banku par savu finanšu partneri. Esam padziļināti analizējuši tirdzniecības centru nozari un, salīdzinot ar Tallinu un Viļņu, tirdzniecības centru intensitāte uz iedzīvotāju skaitu Rīgā ir viszemākajā līmenī. Tāpēc mēs uzskatām, ka Rīgā ir vieta vēl vienam liela mēroga tirdzniecības centram, un esam pārliecināti, ka Akropole ar savu plašo piedāvājumu spēs kļūt par vienu no pircēju iecienītākajiem centriem. Esmu pārliecināts, ka rīdzinieki novērtēs arī Akropoles attīstītāju izrādīto cieņu pret šīs vietas vēsturisko mantojumu un tā saglabāšanu jaunā, modernā vidē.”

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

“Esam gandarīti, ka SEB banka ir piekritusi kļūt par mūsu finanšu partneri, apliecinot uzticēšanos Akropoles projektam un gatavību sadarboties ilgtermiņā tā īstenošanai. Šis darījums ir zīmīgs ar to, ka tas ir ne vien lielākais šī gada darījums Latvijā, bet arī visās Baltijas valstīs. Veidojot Akropoli, mūsu mērķis, ir ne vien radīt lielāko, bet arī visās jomās labāko multifunkcionālo tirdzniecības centru - sākot no būvniecības procesa un augstākajiem kvalitātes standartiem, līdz pat labākajam iepirkšanās un izklaides iespēju piedāvājumam,” stāsta kompānijas Akropolis Real Estate B.V. akcionāra pārstāvis Jako Korneluis (Jaco Corneluis).

Respektējot vēstures mantojumu, Akropoles būvniecībā tiks saglabāti divi vēsturiskie Kuzņecova porcelāna fabrikas skursteņi un izmantoti vecie ķieģeļi no tirdzniecības centra teritorijā nojauktajām ēkām. Tāpat būvniecībā tiks izmantoti citi vēsturiskie elementi, īpaši veidojot jaunā kompleksa vēsturiskās daļas, godinot un popularizējot šīs vietas unikālo vēsturi.

Tirdzniecības kompleksā būs aptuveni 1500 jaunu darbavietu un vismaz 2500 autostāvvietas. Ap centru tiks iestādīti 700 jauni skujkoki, lapu koki un krūmi, kā arī vairāki simti citu augu, veidojot zaļu un patīkamu apkārtni Akropoles apmeklētājiem un vietējiem iedzīvotājiem.

Akropole būs pirmais daudzfunkcionālais tirdzniecības centrs Latvijā, kas būvēts saskaņā ar BREEAM (British Research Establishment Environmental Assessment Method) ilgtspējīgas būvniecības standartiem - izmantojot kvalitatīvus un videi draudzīgus materiālus, rūpējoties par ūdens un elektroenerģijas efektīvu izmantošanu, kā arī pielietojot citus ilgtspējīgus risinājumus.

Lai iedzīvotāji varētu ērti sasniegt tirdzniecības centru, tiks uzbūvēta jauna estakāde no Dienvidu tilta, kā arī veikti citi transporta plūsmas uzlabojumi, piemēram, paplašinot Salaspils ielu, izveidojot jaunas iebrauktuves no Slāvu un Salaspils ielām, kā arī uzlabojot sabiedriskā transporta piekļuvi tirdzniecības centram.

Tirdzniecības centra Akropole būvniecības ģenerāluzņēmējs ir kompānija Merks.